Kremasto hrustljava kostanjeva tortica
Print Friendly, PDF & Email

Fina kremasto hrustljava kostanjeva tortica bo prijetno pobožala brbončice in dušo. Kremno polnilo z okusom kostanja odlično dopolni sadni vložek, ki doda svežino in kislost, krhko testo pa doda še nekaj hrustljavosti. Če imate kostanjev pire že na zalogi je priprava enostavna in hitra. Prav tako hitra kot je priprava pa jo boste tudi pojedli.

Kremasto hrustljava kostanjeva tortica – pripomočki:

  • posoda za pripravo testa
  • tehtnica
  • kuhinjska merica
  • lonček za pripravo sadnega polnila
  • skleda za pripravo kostanjeve kreme
  • električni mešalnik
  • papir za peko
  • aluminijasta folija
  • kvadratni pekač za pripravo keksov
  • pekač s snemljivim obodom premera 26 cm

Kremasto hrustljava kostanjeva tortica – sestavine za testo:

  • 1 jajce
  • 4 dl moke za domači kruh
  • 1 vinski kamen (namesto pecilnega praška)
  • ščepec soli
  • 1dl rjavega sladkorja
  • 250 g masla

Če je testo premehko dodajte še malo moke. Testo pecite v predhodno ogreti pečici na 170° C 15 do 20 minut.

Kremasto hrustljava kostanjeva tortica – sestavine za sadno polnilo:

  • 3 dl višnjeve ali malinove marmelade
  • 10 g želatine fix v prahu (pol zavojčka)

Kremasto hrustljava kostanjeva tortica – sestavine za kostanjevo kremo:

  • 500 g mascarpone sira
  • 100 g sladkorja v prahu
  • nekaj kapljic ekstrakta burbonske vanilije
  • 350 g kostanjevega pireja (če je pire iz zamrzovalnika ga predhodno odtalite)
  • 1 čajna žlička želatine fix v prahu

Kremasto hrustljava kostanjeva tortica – postopek priprave:

Sestavine za krhko testo odtehtajte in v posodi zamesite gladko testo. Papir za peko namestite na dno okroglega pekača z snemljivim obodom. Namestite in pritrdite obod. Obod in dno oblečeno s papirjem za peko namažite z maslom in posujte z moko. Dno pekača in 2 cm oboda obdajte s tankim slojem krhkega testa.  Postavite v ogreto pečico na 170° C in pecite 15 do 20 minut.

Iz preostanka testa oblikujte kroglice in jih 15 minut pecite v predhodno ogreti pečici na 170° C. Pečene piškote boste potrebovali za dekoracijo rezin kremasto hrustljave kostanjeve tortice.

V lonček pretresite 3 dl višnjeve ali marelične marmelade, ji dodajte  10 g želatine fix v prahu (pol  zavojčka) ter dobro premešajte.

Medtem, ko se testo in keksi pečejo v posodo za mešanje pretresite 500 g mascarpone sira, 100 g sladkorja v prahu, nekaj kapljic ekstrakta burbonske vanilije in čajno žličko želatine fix v prahu. Sestavine dobro premešajte z električnim mešalnikom. Ko je zmes homogena ji dodajte še 350 g kostanjevega pireja.

Ponovno dobro premešajte, da dobite homogeno kremo.

Pečeno krhko testo delno ohladite. Snemite obod in rob testa obdajte s prepognjeno alu folijo ali papirjem za peko. Folijo prepognite kot kaže fotografija.

Robove prekrijte.

Na pečeno krhko testo namažite sadno polnilo iz marmelade.

Ko je sadno polnilo dovolj trdno preko dodajte še kostanjevo kremo in jo po vrhu lepo poravnajte.

Postavite na hladno za nekaj ur. Pred serviranjem odstranite folijo, ki je preprečevala prijemanje kreme na obod pekača. Torto prenesite na servirni krožnik. Preden rezine kremasto hrustljave kostanjeve tortice ponudite na vsako rezino za dekoracijo in hrustljav pridih dodajte še piškotek iz krhkega testa. Če želite, da bodo piškoti res hrustljavi jih dodajte tik pred serviranjem saj bi se v nasprotnem navzeli vlage iz kostanjeve kreme in hrustljavost bi izginila.

Hrustljavo kremasta kostanjeva tortica je paša za oči in brbončice, kar kliče po še. Dokler je ne zmanjka, kar pa se zgodi kar hitro . . . vsaj pri nas je tako . . .

Z dodatkom kostanjevega pireja lahko pripravite tudi:

Ali pa kostanje dodate bikovi pečenki z zelenjavo.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor