Mini rožičeve potičke vrtnice
Print Friendly, PDF & Email

Mini rožičeve potičke vrtnice so po obliki nekoliko drugačne, okus pa me spominja na otroštvo, ko smo majhne rožičeve potičke otroci občasno smeli kupiti v samopostrežni in zdelo se nam je, da je praznik. Včasih so bili na slovenskem ob velikih praznikih rožiči poleg suhega sadja edino sladko živilo, ki se je podarjalo otrokom. Posušen rožičev strok ki je mesnat, sladek in odličen za grizljanje pa si z veseljem privoščim, ko ga najdem med poletnimi potepanji po Dalmaciji. Morda je priprava na pogled videti zahtevna a z malo spretnosti, ki ne zahteva pretirane natančnosti, bodo vrtnice pripravljene hitro.

Mini rožičeve potičke vrtnice – pripomočki:

  • posoda za pripravo testa
  • lonček za pripravo kvasa
  • žlička
  • kozica za pripravo nadeva
  • večji nož
  • prt za valjanje testa
  • valjar za testo
  • pripomoček za mazanje tort
  • dva pekača dimenzije 18 x 30 cm
  • dva kosa papirja za peko

Mini rožičeve potičke vrtnice – sestavine za testo:

  • 500 g moke za domači kruh
  • 1 dl rjavega kristalnega sladkorja
  • 1 zavoj suhega kvasa (7 g)
  • ščepec soli
  • 2 jajci
  • 1 čajna žlička limonine lupinice (ali lupinice iz sladkorja)
  • 3,5 dl toplega mleka
  • 0,5 dl sezamovega olja (lahko tudi kokosovega)

Mini rožičeve potičke vrtnice – sestavine za nadev:

  • 3 dl sladke smetane
  • 200 g rožičeve moke
  • 1 dl mleka (če je nadev pregost lahko tudi malo več)

Preliv:

  • 50 g masla
  • 4 do 5 žličk kristalnega sladkorja

Za valjanje testa potrebujete še moko za posip proti prijemanju.

Mini rožičeve potičke vrtnice – postopek priprave

Odtehtajte suhe sestavine za testo ter jih premešajte. Dodajte jajci, mlačno mleko ter sezamovo olje.

Testo gnetite tako dolgo, da se dobro poveže in odlepi od posode. Pokritega pustite na toplem vzhajati toliko časa, da podvoji svoj volumen.

Medtem, ko testo vzhaja pripravite nadev. Segrejte sladko smetano in dodajte rožičevo moko. Premešajte in dodajte še sladkor. Postopoma prilijte še 1 dl mleka. Postopoma zato, ker nikoli ne veste koliko tekočine bo nadev popil in se lahko zgodi, da bo na koncu preredek. Lahko se zgodi tudi obratno, da bo nadev pregost. Takrat malo mleka po potrebi le še dolijete in premešate.

Vzhajano testo stresite na pomokan prt ter ga tanko razvaljajte. Premažite ga z nadevom (če je nadev pregost po potrebi dodajte še malo mleka). Zvijte majhno rolico ter jo z ostrim nožem odrežite od ostalega testa. Postopek ponovite še dvakrat, tako, da dobite tri tanke potičke.

Rolice razrežite na majhne blazinice. Vsako posebej stisnite na eni strani in jo s stisnjeno stranjo navzdol položite v pekač, ki ste ga obložili s papirjem za peko. Blazinice bodo med stiskanjem spodaj na zgornji strani zacvetele kot vrtnice.

Med vrtnicami naj bo pol centimetra presledka saj bo testo še enkrat vzhajalo. Vzhajane vrtnice postavite v ogreto ventilacijsko pečico in pecite na 170 °C 30 minut. Met tem, ko se potičke vrtnice pečejo stopite maslo in mu primešajte kristalni sladkor. Po 15 minutah peke pekač na hitro vzemite iz pečice, prelijte s pripravljenim prelivom ter položite nazaj v pečico. Pecite še 10 do 15 minut. Ko imajo potičke vrtnice lepo barvo so pečene. 

Rožičeve potičke vrtnice pustite, da se nekoliko ohladijo. Ponudite jih lahko kar nalomljene kot buhteljne ali pa narežite na rezine.

O sestavinah in prehranski vrednosti
Zimzeleno drevo rožičevca, ki raste v sredozemskih deželah bogato obrodi mesnate temno rjave stroke dolžine 10 do 15 cm. Stroki vsebujejo veliko škroba, petdeset odstotkov sladkorja, veliko beljakovin ter vitaminov A, B, B2, B3 in vitamina D. Vsebujejo tudi veliko mineralov kot so kalcij, fosfor, kalij, magnezij, cink, železo, mangan, barij in baker. Visoka vsebnost vlaknin z močnim antioksidativnim delovanjem pomaga pri prebavi in znižuje glikemični indeks potičk zato so rožičeve potičke vrtnice primerne tudi za diabetike. Diabetiki dodajte le manj sladkorja kot je navedeno v receptu.
Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Okusno pripravljeno hrano vedno jem počasi, tako je užitek večji in traja dlje, tako zadovoljim vse moje čute, zadovoljno pa je tudi moje telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor