Enostavna jabolčna torta
Enostavna jabolčna torta je pravzaprav zelo, zelo enostavno pripravljeno jabolčno pecivo, pečeno v okroglem tortnem modelu, ki nas očara že s prvim grižljajem in si zaradi svojega božanskega okusa zasluži ime torta. Kremasta, sočna, z ravno prav okusa po limoni, vanilji ter cimetu in seveda jabolkih, ki prevladujejo, saj je samega testa zelo malo. Vse skupaj pa je pripravljeno otročje lahko, v treh korakih. Sladica, ki jo enostavno morate poskusiti.
Pripomočki za enostavno jabolčno torto
- okrogel tortni model s snemljivim obodom premera 20 cm ali drug primerno velik pekač
- kuhinjski mešalnik
- ribežen
Sestavine za enostavno jabolčno torto
- 400 – 450 g jabolk (4-5 jabolk)
- 1 žlica limoninega soka
- 2 jajci (M ali L)
- ščepec soli
- 100 g sladkorja
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja
- 100 ml mleka
- 20 ml olja (lahko tudi stopljenega masla)
- naribana limonina lupinica polovice limone
- pol čajne žličke mletega cimeta
- 80 g gladke moke
- 3-4 g pecilnega praška
- malo masla za mazanje pekača
Priprava jabolčne torte
Jabolka prerežemo na pol in jim odstranimo pečke in muho ter jih olupimo (če imamo domača, ne-škropljena jabolka in nas lupina ne moti, lupljenje ni potrebno). Olupljena jabolka naribamo na čim tanjše rezine (lahko jih tudi narežemo, a naj bo res na zelo tanko. Naribana jabolka prelijemo z žlico sveže iztisnjenega limoninega soka in premešamo. Pustimo ob strani.
Vklopimo pečico in jo nastavimo na 170 °C (ventilacija).
V posodo, v kateri bomo pripravili maso, ubijemo jajci, dodamo ščepec soli, sladkor in vaniljev sladkor. Vse skupaj nekaj minut (cca. 3-5) stepamo pri najvišji hitrosti, da zmes naraste in posvetil, postane rahla in penasta. Prilijemo mleko, olje in dodamo mleti cimet ter naribano pol limonine lupinice (pazimo, da ne naribamo belega dela, ki greni). Na hitro premešamo, nato pa pri nižji ali srednji hitrosti mešanja postopoma žlico po žlico dodajamo moko, ki smo ji dodali pecilni prašek.
Dobimo gladko, penasto,bolj tekočo maso. Vanjo sedaj vmešamo jabolka, ki smo jih naribali na začetku. Pekač dobro namažemo z maslom.
Maso za jabolčno torto prelijemo v pekač in po potrebi (jabolka na vrhu) enakomerno porazdelimo po njem. Potisnemo v že ogreto pečico in pečemo 40 – 45 minut na 170 °C, ventilacija. Če je potrebno, proti koncu peke (jaz to storim nekje po 30 – 35 minutah) pekač prekrijemo s papirjem za peko, da se torta po vrhu ne bi preveč zapekla.
Pečeno jabolčno torto oziroma pecivo pustimo v pekaču, da se ohladi. Ko je še malo mlačna ali pa povsem ohlajena, odstranimo obod pekača, jo po želji posujemo s sladkorjem v prahu in narežemo na kose in postrežemo.
Prijetno sladkanje želim!
Ljubitelji jabolčnih sladic poskusite tudi:
- biskvitno jabolčno pito,
- cojzevo poželenje,
- jabolčno pecivo brez moke,
- sladke jabolčne poljubčke,
- sočno čokoladno pecivo z mandlji in jabolki,
- enostavno čokoladno pecivo z jabolki,
- sočno jabolčno pecivo s cimetovim drobljencem,
- rahel šarkelj z jabolki,
- sočno rožičevo pecivo z jabolki in čokolado,
- jabolčne mafine.
Če pa imate radi enostavne torte, pa priporočam naslednje:
- nežno kokosovo torto brez peke,
- čokoladno borovničevo torto brez peke,
- sočno skutno torto z jagodami,
- kinder torto brez peke,
- arašidovo torto brez peke,
- čokoladno kavno torto brez peke.