Čokoladno kavna tortica brez peke
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladno kavna tortica brez peke bo prepričala in očarala vsakogar, tudi tiste, ki sicer prisegajo na bolj sadne sladice. Pripravljena je v le nekaj korakih, pri čemer je najtežji del počakati, da se čokoladno kavna krema strdi in okusi prepojijo.
Brez peke, brez posebnih sestavin, brez dodanega sladkorja. Je pa enostavno okusna. Krhko piškotno dno, povrhu pa krema v kateri prevladuje okus čokolade, kateremu pa se nevsiljivo pridruži še okus po kavi. Okus kave seveda lahko prilagajate svojemu okusu in željam. Lahko jo (kavo) tudi povsem izpustite in pripravite čokoladno tortico. Mmmmm … le kdo bi se ji lahko uprl? Nemogoče je!

Čokoladno kavna tortica brez peke

Pripomočki za čokoladno kavno tortico

 • okrogel pekač s snemljivim obodom premera 20 cm (lahko tudi 18)
 • blender oziroma sekljalnik
 • električni mikser

Sestavine za čokoladno kavno tortico brez peke

Za piškotno dno:

 • 150 g maslenih piškotov
 • 70 g masla
 • 1 žlica ruma (ali vaniljeve arome)

Za čokoladno kavno kremo:

 • 250 ml sladke smetane
 • 200 g čokolade za kuhanje
 • 250 g mascarpone sira
 • 2 žlici vroče vode
 • 3 čajne žličke instant kave (cca. 5-7 g)
Opomba avtorice
Namesto instant kave lahko skuhate zelo močno turško kavo, potrebujete je 2 žlici.

In še:

 • naribana čokolada za okras (1-2 žlici) ali druga poljubna dekoracija

Priprava čokoladno kave tortice brez peke

Najprej se lotimo piškotnega dna. V ta namen zmeljemo 150 g maslenih piškotov, maslo pa v kozici počasi stopimo. Stopljeno maslo prilijemo k piškotnim drobtinam, dodamo še žlico ruma (lahko ga zamenjamo z vaniljevo aromo ali pa vse skupaj izpustimo) in premešamo.

Pripravimo si tortni model. Jaz uporabim samo obod, ki ga položim na primerno velik servirni krožnik. Zmes za piškotno dno stresemo v model in ga dobro potlačimo. To lahko storimo s prsti, si pomagamo z žlico ali pa kot jaz, z džezvo, saj tako najlažje in najenakomernejše porazdelim piškotne drobtine po modelu ter hkrati vse skupaj res dobro potlačim.

Postavimo v hladilnik in medtem že pripravimo čokoladno kavno kremo.

Čokoladno kavna tortica brez peke

Čokoladno kavno kremo pripravimo tako, da najprej pripravimo kavo. Jaz v 2 žlicah vroče vode raztopim 3 žličke moje najljubše instant kave. Če instant kave nimate, lahko skuhate tudi zelo močno turško kavo, pri tem pa pazite, da boste zajeli samo 2 žlici tekočine (kave), brez kavne usedline.

Čokoladno kavna tortica brez peke

Medtem, ko se instant kava malo ohlaja, v kozico odmerimo 250 ml sladke smetane in vanjo na koščke nalomimo 200 g čokolade za kuhanje. Dodamo še kavni pripravek in vse skupaj med neprestanim mešanjem počasi segrevamo (na najnižji temperaturi štedilnika), da se čokolada povsem stopi.

Čokoladno kavna tortica brez peke

Ko je čokolada povsem stopljena, nam preostane le še to, da v kremo vmešamo še 250 g mascarpone sira. Če boste čokolado in smetano segrevali v posodi, ki dovoljuje miksanje, to storite kar v tej posodi, sicer pa, tako kot sem jaz, smetano s čokolado prelijte v drugo posodo in vmešajte mascarpone sir. Dolgotrajno mešanje ni potrebno, mešamo minutko, toliko, da se sestavine združijo. Kremo pustimo še nekaj minut, da se povsem ohladi, nato pa jo prelijemo prek piškotnega dna in po enakomerno poravnamo po površini.

Čokoladno kavna tortica brez peke

Čokoladno kavno tortico brez peke le še postavimo nazaj v hladilnik za nekaj ur, najbolje preko noči.

Po tem času odstranimo obod, jo poljubno okrasimo, jaz sem čez posula nekaj čokoladnih ostružkov, lahko bi posuli tudi kakav ali pa okrasili s stepeno sladko smetano. Po željah in okusu.

Čokoladno kavna tortica brez peke

Uživajte v okusu!

Ljubitelji čokoladno kavnih okusov poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 19 Povprečno: 4.4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor