Nežna kokosova torta brez peke
Nežna kokosova torta brez peke je najprej nastala v moji glavi, šele nato v moji kuhinji. Z nekaj poskusi, mi je uspelo narediti torto, kot sem si želela. Krhko piškotno dno, v katerem se skrivajo mandljevi lističi in nežna, ne pretežka kokosova krema, ki pravzaprav nekoliko spominja na vsem dobro poznani Raffaello okus. Torta je pripravljena v le nekaj korakih in povsem brez peke in se je lahko loti čisto vsak. Enostavno kot le lahko. Iz le nekaj sestavin, brez dodanega sladkorja in brez uporabe želirnih sredstev. Poskusite, morda očara tudi vas.
Pripomočki za kokosovo torto brez peke
- tortni model premera 20 cm
- sekljalnik
- električni mikser
Sestavine za kokosovo torto brez peke
Za piškotno dno:
- 150 g maslenih piškotov
- 80 g masla
- 1 žlica vaniljevega ekstrakta
- 40 g mandljevih lističev
Za nežno kokosovo kremo:
- 250 ml sladke smetane
- 200 g bele čokolade
- 60 g kokosove moke
- 250 g mascarpone sira
Priprava nežne kokosove torte brez peke
150 g maslenih piškotov v sekljalniku zmeljemo in stresemo v večjo skledo. 80 g masla na štedilniku počasi stopimo in prilijemo k zmletim piškotom, katerim smo dodali tudi 40 g mandljevih lističev, ki jih med prsti nekoliko zdrobimo. Dodamo še 1 žlico vaniljevega ekstrakta, ki ga lahko tudi izpustimo ali namestimo z žlico mleka. Dobro premešamo.
Na primerno velik krožnik ali pladenj, na katerem bomo torto tudi postregli, postavimo tortni obod (brez dna) in znotraj njega vsujemo piškotno mešanico za tortno dno. Z žlico ga porazdelimo in nekoliko potlačimo, nato pa si pomagamo s kozarcem ali pa kot jaz, kar z džezvo. Tako lahko res dobro potlačimo piškotno zmes na dno. Krožnik s piškotnim dnom postavimo v hladilnik. Medtem pripravimo nežno kokosovo kremo.
V kozico odmerimo 250 ml sladke smetane in vanjo na koščke nalomimo 200 g bele čokolade. Postavimo na štedilnik in na nizki temperaturi ob stalnem mešanju počasi topimo čokolado. Ko se vsa čokolada povsem stopi, odstavimo s štedilnika.
Sladko smetano s stopljeno čokolado prelijemo v posodo (če je kozica, ki smo jo uporabili, dovolj velika, lahko pustimo v njej) in dodamo 250 g mascarpone sira, ki ga z električnim mešalnikom pri največji hitrosti vmešamo. Dolgotrajnejše miksanje ni potrebno, minutko, toliko, da se mascarpone lepo vmeša.
Sedaj dodamo še kokosovo moko, ki jo prav tako vmešamo v kremo. Iz hladilnika vzamemo krožnik s piškotnim dnom in čez vlijemo in porazdelimo nežno kokosovo kremo. Postavimo v hladilnik za 10-12 ur, lahko dlje.
Po tem času odstranimo tortni model (za lepše robove torte lahko pred začetkom znotraj oboda vstavite acetatno folijo ali papir za peko) in kokosovo torto okrasimo po željah. Jaz sem ji dodala nekaj čokoladnih srčkov in mandljevih lističev.
Nežna kokosova torta brez peke bo v hladilniku počakala tudi do 4 dni, če je ne boste že prej pojedli.
Uživajte v okusu te nežne kokosove torte brez peke.
Ljubitelji sladic brez peke poskusite tudi:
- čokoladno kavno torto,
- cojzevo poželenje,
- tiramisu, ki prepriča,
- jogurtove rezine,
- enostaven cheesecake,
- cheesecake pita s figami,
- čokoladno kokosove kocke,
- čokoladne vulkančke,
- čokoladne kocke s prelivom iz brusnic.
Prijetno sladkanje!