Sladki jabolčni poljubčki
Print Friendly, PDF & Email

Dolgo sem razmišljala kako naj jih poimenujem … So in niso piškoti. Vsekakor pa so mehki, v ustih topeči se sladki grižljajčki, ki sem jim nadela ime jabolčni poljubčki. So enostavno pripravljeni, v le nekaj korakih. Pravzaprav bi lahko rekla, da od priprave pa do sladkanja z jabolčnimi poljubčki mine le pičle pol ure, tako zelo enostavni in hitro pripravljeni so. Zato z njimi lahko presenetite tudi obiske, ki so se napovedali, da pridejo čez pol ure.

Pa okus? Mehak jabolčni poljubček, v katerem so skriti koščki jabolk, ki se prepletajo z okusi vanilje, cimeta, muškatnega oreščka in tudi medu. Lahko bi jim rekli tudi biskvitni piškoti. Sladki jabolčni  poljubčki nekaj, kar enostavno morate poskusiti. In, če ne boste pojedli vseh, nič hudega, shranite jih v škatli za piškote. Po nekaj dneh bodo dobili malce drugačno strukturo in postali hrustljavi, a ne trdi piškoti, ki bodo še kako teknili ob skodelici kave ali čaja.

Pripomočki za pripravo jabolčnih poljubčkov

  • skleda za pripravo mase
  • ožemalnik citrusov
  • kozica
  • manjša skodelica
  • nožek
  • žlica in žlička
  • električni mešalnik
  • kuhinjska tehtnica
  • pekač (tisti, ki pride s pečico)
  • papir za peko
  • štedilnik
  • pečica

Sestavine za jabolčne poljubčke

Za okoli 50-55 jabolčnih poljubčkov:

  • 2 jabolki (cca. 200-230 g, tehtano olupljeno)
  • sveže iztisnjen sok polovice limone (cca. 20 ml)
  • 50 g sladkorja oz. po okusu, če ste bolj sladkosnedi
  • 1 žlica medu (cca. 25 g)
  • 2 zavojčka vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo
  • 120 g masla
  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • 1 poravnana čajna žlička mletega cimeta
  • 2 ščep mletega muškatnega oreščka
  • 200 g gladke bele moke tip 500
  • 1/2 čajne žličke sode bikarbone

Priprava jabolčnih poljubčkov

Jabolki operemo, prerežemo na pol, odstranimo mušico, pecelj in pečke, jih olupimo (če imate domača jabolka, za katera veste, da niso škropljena in vas jabolčna lupina ne moti, lupljenje jabolk ni potrebno) in narežemo na krhlje širine cca. 1 centimeter. Vsak posamezni krhelj pa nato narežemo na nekaj milimetrov široke koščke. Koščke jabolk damo v manjšo skodelico. Ko imamo pripravljeni obe jabolki, jih prelijemo s sveže iztisnjenim limoninim sokom in premešamo. Tako jabolka ne bodo počrnila medtem, ko bodo pripravljena čakala na naslednji korak, hkrati pa bo limonin sok dodal k okusu jabolčnih poljubčkov.

V kozici na štedilniku sedaj stopimo maslo. In medtem, ko čakamo, da se maslo stopi, priklopimo še pečico in njeno temperaturo nastavimo na 190 °C (klasična pečica) in si pripravimo pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko.

V posodo, v kateri bomo pripravljali maso za jabolčne poljubčke odmerimo sladkor, vaniljev sladkor in jajce ter ščepec soli. Dodamo še stopljeno maslo in vse skupaj penasto vmešamo s pomočjo električnega mešalnika. Mešamo tako dolgo (1-2 minuti), da zmes postane rahla in penasta.


Sedaj dodamo še med ter mlet muškatni orešček in cimet. Premešamo, nato pa med stalnim mešanjem žlico po žlico počasi dodajamo še moko, kateri smo primešali sodobikarbono. Če sodebikarbone nimate, lahko uporabite tudi pecilni prašek (cca. pol čajne žličke).

Dobimo gostejšo zmes, kateri sedaj dodamo še pripravljena jabolka, ki jih ročno, s pomočjo žlice vmešamo v zmes za jabolčne poljubčke.

Vzamemo pekač in manjšo, čajno žličko, s pomočjo katere zajemamo pripravljeno maso za jabolčne poljubčke in jo polagamo na s peki papirjem obložen pekač in naredimo kupčke. Med posameznim kupčki naj bo nekaj prostora, saj se bodo jabolčni poljubčki med peko nekoliko razlezli.

Jabolčne poljubčke pečemo 11-12 minut (oz. tako dolgo, da so lepo zlato rjavo zapečeni – čas peke naj bo odvisen od moči vaše pečice) v na 190 °C ogreti pečici (klasična peka).

Ko so jabolčni poljubčki pečeni, jih še nekaj minut pustimo na pekaču, da se nekoliko ohladijo, nato pa jih denemo v posodo za piškote ali na servirni krožnik in že se lahko sladkamo z njimi.


Ljubitelje sladic z jabolki vabim, da poskusite tudi:

Vabim pa vas tudi, da spoznate jabolka in njihove pozitivne lastnosti in si preberete prispevek o njih: jabolka.

Prijetno sladkanje vam želim!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor