Biskvitna jabolčna pita
Print Friendly, PDF & Email

Mmmmmm … biskvitna jabolčna pita je eden izmed receptov iz zakladnice beležnice moje mame. Sicer sem ga nekoliko priredila in dodala nekaj začimb, a njegovo bistvo ostaja nespremenjeno. Lahka, sočna in enostavno pripravljena jabolčna pita, v kateri se prepletajo okusi limone, cimeta in vanilje ter seveda jabolk; vse skupaj pa obdaja rahlo biskvitno testo, ki je pripravljeno hitro in enostavno, brez ločevanja jajc na beljake in rumenjake.

Biskvitna jabolčna pita

Pripomočki za biskvitno jabolčno pito

  • pekač velikosti 30×25 cm (nekaj cm gor ali dol, nič hudega)
  • papir za peko
  • električni mešalnik
  • merilnik tekočin ali kuhinjska tehtnica
  • ribežen
  • gosto cedilo

Sestavine za biskvitno jabolčno pito

Za jabolčni nadev:

  • 800 g jabolk (lahko tudi 900 g)
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 – 2 žlici sladkorja (prilagodite glede na kislost jabolk in vašo sladkosnedost)
  • 1/4 čajne žličke mletega cimeta

Za biskvitno testo:

  • 4 jajca (M ali L)
  • 100 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 150 ml olja
  • 180 ml navadnega tekočega jogurta
  • 100 ml mleka
  • 1 žlica vaniljevega ekstrakta
  • naribana limonina lupinica
  • 250 g gladke bele moke tip 400 ali 500
  • 1 pecilni prašek

Priprava biskvitne jabolčne pite

Jabolka olupimo, odstranimo koščice in jih naribamo. Potrebujemo 800 g jabolk, nič pa ne bo narobe, če jih bo še malo več, tudi 1 kilogram jabolk lahko uporabite, če želite. Dodamo jim mleti cimet, vaniljev sladkor in sladkor ter premešamo (količino sladkorja uravnajte tudi glede na to ali uporabljate bolj ali manj kisla jabolka in to, kako sladkosnedi ste). Pustimo ob strani. Vklopimo pečico in jo nastavimo na 170 °C (ventilacija).

Biskvitna jabolčna pita

Sedaj pripravimo biskvit. Priporočam, da si sestavine pripravite vnaprej, da bo priprava potekala bolj tekoče.
V posodo damo 4 jajca, 100 g sladkorja (če imate radi bolj sladke sladice, lahko več) ter vaniljev sladkor in z električnim mešalnikom pri največji hitrosti stepamo cca. 5 minut, da zmes naraste, posvetil in je rahla, puhasta, kremne teksture.

Biskvitna jabolčna pita

Dodamo 150 ml olja in ga na hitro vmešamo, dodamo še 180 ml navadnega tekočega jogurta, ki ga prav tako vmešamo, enako storimo še z 100 ml mleka in žlico vaniljevega ekstrakta ter čisto na drobno naribano limonino lupinico.

Biskvitna jabolčna pita

Nato v zmes presejemo 250 g moke, ki smo ji dodali pecilni prašek in na srednji hitrosti vmešamo, da ni grudic. Ne mešamo predolgo in preveč, samo toliko, da se moka vmeša in ni grudic.

Biskvitna jabolčna pita

Pekač obložimo s papirjem za peko (ali premažemo z maslom) in vanj vlijemo pol mase za biskvit. Čez posujemo in porazdelimo jabolka, ki smo jih pripravili. Jabolka dobro ožamemo. Čez jabolka prelijemo še preostalo maso. Po potrebi jo porazdelimo po pekaču s pomočjo žlice ali silikonske lopatke.

Biskvitna jabolčna pita

Biskvitno jabolčno pito pečemo v na 170°C  predhodno ogreti pečici približno 35 – 40 minut (moja se je pekla 40 minut). Po tem času pustimo pito, da se malo ohladi v pekaču, jaz jo nato s pomočjo papirja za peko prenesen na rešetko, da se enakomerno ohlaja z vseh strani, lahko pa jo pustite v pekaču, da se bo povsem ohladila.

Biskvitna jabolčna pita

Ohlajeno biskvitno jabolčno pito po želji posujemo s sladkorjem v prahu in narežemo na poljubno velike koščke. V kolikor boste postregli še malo toplo ali mlačno, pa se poleg zelo lepo poda malo vaniljevega sladoleda. 🙂

Želim vam prijetno sladkanje!

Biskvitna jabolčna pita

Ljubitelji jabolčnih sladic poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor