Arašidova torta brez peke
Print Friendly, PDF & Email

Arašidova torta brez peke bo všeč ljubiteljem kremastih sladic, poleg tega je njena priprava zelo enostavna in v 15 minutah bo tortica že pripravljena na hlajenje, nas pa bo čakal najtežji del – počakati, da se krema strdi in okusi prepojijo. V kolikor imamo čas, naj v hladilniku počiva 6-8 ur. Če pa se vam bo, tako kot se je meni, mudilo, jo dajte za 2 uri v hladilnik in nato še za eno uro v zamrzovalnik in že bo nared za sladkanje. Seveda pa je naslednji dan najboljša, saj se okusi v kremi zares povežejo in prepletejo.

Sestavljena je iz piškotnega dna, ki ga po želji lahko nadomestite s klasičnim biskvitom in arašidove kreme polnega okusa. Za piko na i sem kremi, ki je pripravljena brez želatine, dodala malo cimeta, ki  se z arašidi odlično ujame. Torto okrasite po svojem okusu in želji, lahko je to čokoladni dripp, stepena sladka smetana, zdrobljeni piškoti, grobo nasekljani arašidi, … V mojem primeru sem čez prelila malo stopljene temne čokolade.

Arašidova torta brez peke

Pripomočki za arašidovo torto brez peke

 • sekljalnik
 • tortni model s snemljivim dnom premera 20 – 22 cm
 • električni mikser

Sestavine za arašidovo torto brez peke

Za piškotno dno:

 • 150 g mletih maslenih pišotov
 • 70 g masla
 • 1 žlica vaniljevega ekstrakta ali mleka

Za arašidovo kremo:

 • 250 ml sladke smetane za stepanje
 • 250 g mascarpone sira
 • 300 g arašidovega masla (lahko s koščki arašidov ali kremastega)
 • 90 – 100 g mletega sladkorja
 • ½ – ¾  žličke mletega cimeta

Dekoracija:

 • po želji (v mojem primeru 1 rebro temne čokolade)

Priprava arašidove torte brez peke

Maslene piškote v sekljalniku dobro zmeljemo v prah. Lahko pa kupimo že zmlete piškote – piškotne drobtine. Maslo v kozici stopimo. K piškotnim drobtinam dodamo stopljeno maslo in žlico vaniljevega ekstrakta, ki ga lahko zamenjamo tudi za mleko. Premešamo in stresemo v pekač. S pomočjo žlice porazdelimo po dnu pekača in nato z dnom kozarca dobro potlačimo, da dobimo piškotno dno. Pekač s piškotnim dnom postavimo v hladilnik za čas, ko pripravljamo kremo.

Če želite, lahko namesto v pekaču, tortico sestavite tudi na servirnem krožniku, na katerega daste obod pekača, ostalo enako. Tako vam kasneje torte ni treba prenašati na servirni krožnik.

Arašidova torta brez peke

Kremo naredimo tako, da najprej stepemo 250 ml sladke smetane in jo pustimo ob strani. V drugi posodi skupaj združimo 250 g mascarpone sira, 300 g arašidovega masla, 90-100 g mletega sladkorja in ½ – ¾  žličke mletega cimeta.

Arašidova torta brez peke

Kremi iz arašidovega masla pri najnižji hitrosti (ali ročno) vmešamo najprej en del stepene sladke smetane in nato še drugega. Krema je pripravljena.

Arašidova torta brez peke

Dobljeno kremo razporedimo čez piškotno dno in arašidovo torto brez peke postavimo v hladilnik, v katerem naj počiva vsaj 6 ur, bolje več.  Lahko tudi čez noč.

Če ste v naglici, dajte torto v hladilnik za dve uri in nato še za eno uro v zamrzovalnik. Tako jo boste lažje rezali. Je pa pomembno, da torta od-stoji, ne le zaradi rezanja, ampak tudi zaradi okusov, ki se bodo razvili. Tako jo lahko brez težav pripravite en dan vnaprej.

Po tem, ko se je torta strdila in njeni okusi povezali, snamemo tortni obod in poljubno dekoriramo, pred tem jo, če želimo, s pomočjo lopatke za torte, previdno prenesemo na servirni krožnik, če torte nismo delali na njem.

Arašidova torta brez peke

Arašidova torta brez peke z lahkoto počaka v hladilniku nekaj dni, če je seveda ne boste prej pojedli.

Arašidova torta brez peke

Prijetno sladkanje!

Arašidova torta brez peke

Ljubitelji enostavnih tortic brez peke pa poskusite tudi:

Arašidova torta brez peke

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor