Sočno jabolčno pecivo s cimetovim drobljencem
Sočno jabolčno pecivo s cimetovim drobljencem je zelo enostavno za pripravo, tako zelo, da ga je, razen tehtanja sestavin in same peke, sama pripravila moja skoraj 3 letnica.
Sočen biskvit, ki takšen ostane tudi nekaj naslednjih dni, v katerem so koščki jabolk (lahko jih nadomestite tudi s hruškami ali pa naredite kombinacijo hrušk in jabolk; v poletnem času se super obnesejo tudi marelice), na vrhu pa cimetov drobljenec, ki lepo zaokroži okuse. Čez prelijemo še polivko iz sladkorja in mleka. Pecivo kljub temu ni (pre)sladko, zato, v kolikor imate radi bolj sladke sladice, uporabite več sladkorja v samem testu.
Mi ga spečemo kar v okroglem tortnem modelu, lahko pa bi ga tudi v navadnem, pravokotnem pekaču ali pa kar v obliki mafinov. Potrebujete nekaj jabolk in osnovnih sestavin in že bo prijetno dišalo iz pečice … Postrežemo lahko še malo toplo pecivo, v tem primeru se bo zraven odlično podala kepica vaniljevega sladoleda.
Pripomočki za jabolčno pecivo s cimetovim drobljencem
- okrogel tortni model s snemljivim obodom premera 20 cm
Sestavine za jabolčno pecivo s cimetovim drobljencem
- 2-3 jabolka (cca. 200 – 300 g)
- 220 g gladke bele moke
- 1/2 zavojčka pecilnega praška (6 g)
- 50 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 2 jajci (L)
- 1 žlica vaniljevega ekstrakta
- 120 ml olja
- 130 g grškega jogurta (lahko tudi kisla smetana)
- malo masla za namastitev pekača
Za cimetov drobljenec:
- 1 žlica masla
- 1 žlička mletega cimeta
- 50 g sladkorja
Za polivko (ni obvezna)
- 2 žlici mleka
- 40 g sladkorja v prahu
Priprava jabolčnega peciva s cimetovim drobljencem
Pečico vklopimo in nastavimo na 170 °C (ventilacija).
Jabolka olupimo (če vas olupek ne moti, ga pustite), odstranimo muho in pečke ter jabolka narežemo na majhne kocke. V posebni posodi skupaj zmešamo suhe sestavine: 220 g moke, pol pecilnega, 50 g sladkorja in 1 vaniljev sladkor. Dodamo jabolka, ki jih z žlico vmešamo med suhe sestavine.
V drugo, manjšo posodo damo mokre sestavine: 2 jajci (L), 120 ml olja, 130 g grškega jogurta in 1 žlico vaniljevega ekstrakta. Premešamo, samo toliko, da se rumenjak razlije.
Suhe in mokre sestavine zmešamo skupaj, samo toliko, da se združijo. Nato pa testo prenesemo v z maslom namazan pekač in ga enakomerno porazdelimo po njem.
V manjši posodici pripravimo cimetov drobljenec – skupaj zmešamo žlico stopljenega masla, 50 g sladkorja in čajno žličko mletega cimeta. Dobljen drobljenec čim bolj enakomerno porazdelimo čez testo, ki je že v pekaču.
Pečemo 35 minut, v predhodno ogreti pečici pri 170 °C (ventilacija).
Ko je jabolčno pecivo s cimetovim drobljencem pečeno, ga pustimo nekaj časa v pekaču, da se ohladi do mlačnega in odstranimo obod ter pecivo prenesemo na servirni krožnik (jaz ga obrnjenega na glavo zvrnem na krožnik in nato obrnem pravilno.
Pripravimo polivko iz 2 žlic mleka mleka in 40 g mletega sladkorja. Naj bo bolj gosta, da se bodo bele sledi preliva poznale na pecivu (nama se je preveč mudilo in ni bilo časa doseči prave gostote 😉 ), zato lahko uporabite tudi malo manj mleka. Z žlico prelijemo pecivo po celi površini.
Sočno jabolčno pecivo s cimetovim drobljencem je pripravljeno, da ga narežemo na poljubne kose in postrežemo.
Naj vam tekne!
Ljubitelji peciva in sladic z jabolki pa poskusite tudi:
- zdrobovo pecivo z jabolki, orehi in brusnicami,
- sočno rožičevo pecivo z jabolki in čokolado,
- sočne jabolčne mafine,
- jabolčno o pecivo brez moke,
- ovseni mafini z banano in jabolki, brez sladkorja,
- sočno čokoladno pecivo z mandlji in jabolki,
- zdrobov biskvit z jabolki,
- rahel šarkelj z jabolki,
- sladke jabolčne poljubčke,
- enostavno čokoladno pecivo z jabolki,
- enostavno jabolčno pito.