Sočno jabolčno pecivo s cimetovim drobljencem
Print Friendly, PDF & Email

Sočno jabolčno pecivo s cimetovim drobljencem je zelo enostavno za pripravo, tako zelo, da ga je, razen tehtanja sestavin in same peke, sama pripravila moja skoraj 3 letnica.

Sočen biskvit, ki takšen ostane tudi nekaj naslednjih dni, v katerem so koščki jabolk (lahko jih nadomestite tudi s hruškami ali pa naredite kombinacijo hrušk in jabolk; v poletnem času se super obnesejo tudi marelice), na vrhu pa cimetov drobljenec, ki lepo zaokroži okuse. Čez prelijemo še polivko iz sladkorja in mleka. Pecivo kljub temu ni (pre)sladko, zato, v kolikor imate radi bolj sladke sladice, uporabite več sladkorja v samem testu.

Mi ga spečemo kar v okroglem tortnem modelu, lahko pa bi ga tudi v navadnem, pravokotnem pekaču ali pa kar v obliki mafinov. Potrebujete nekaj jabolk in osnovnih sestavin in že bo prijetno dišalo iz pečice … Postrežemo lahko še malo toplo pecivo, v tem primeru se bo zraven odlično podala kepica vaniljevega sladoleda.

Sočno jabolčno pecivo s cimetovim drobljencem

Pripomočki za jabolčno pecivo s cimetovim drobljencem

 • okrogel tortni model s snemljivim obodom premera 20 cm

Sestavine za jabolčno pecivo s cimetovim drobljencem

 • 2-3 jabolka (cca. 200 – 300 g)
 • 220 g gladke bele moke
 • 1/2 zavojčka pecilnega praška (6 g)
 • 50 g sladkorja
 • 1 vaniljev sladkor
 • 2 jajci (L)
 • 1 žlica vaniljevega ekstrakta
 • 120 ml olja
 • 130 g grškega jogurta (lahko tudi kisla smetana)
 • malo masla za namastitev pekača

Za cimetov drobljenec:

 • 1 žlica masla
 • 1 žlička mletega cimeta
 • 50 g sladkorja

Za polivko (ni obvezna)

 • 2 žlici mleka
 • 40 g sladkorja v prahu

Priprava jabolčnega peciva s cimetovim drobljencem

Pečico vklopimo in nastavimo na 170 °C (ventilacija).

Jabolka olupimo (če vas olupek ne moti, ga pustite), odstranimo muho in pečke ter jabolka narežemo na majhne kocke. V posebni posodi skupaj zmešamo suhe sestavine: 220 g moke, pol pecilnega, 50 g sladkorja in 1 vaniljev sladkor. Dodamo jabolka, ki jih z žlico vmešamo med suhe sestavine.

Service title
S tem, ko jabolka vmešamo v moko preprečimo, da bi pri peki potonila na dno. Enak trik lahko uporabite tudi  pri mafinih s čokoladnimi kapljicami in jih, preden jih vmešate v maso, pomešate z majhno količino moke.

Sočno jabolčno pecivo s cimetovim drobljencem

V drugo, manjšo posodo damo mokre sestavine: 2 jajci (L), 120 ml olja, 130 g grškega jogurta in 1 žlico vaniljevega ekstrakta. Premešamo, samo toliko, da se rumenjak razlije.

Sočno jabolčno pecivo s cimetovim drobljencem

Suhe in mokre sestavine zmešamo skupaj, samo toliko, da se združijo. Nato pa testo prenesemo v z maslom namazan pekač in ga enakomerno porazdelimo po njem.

Sočno jabolčno pecivo s cimetovim drobljencem

V manjši posodici pripravimo cimetov drobljenec – skupaj zmešamo žlico stopljenega masla, 50 g sladkorja in čajno žličko mletega cimeta. Dobljen drobljenec čim bolj enakomerno porazdelimo čez testo, ki je že v pekaču.

Sočno jabolčno pecivo s cimetovim drobljencem

Pečemo 35 minut, v predhodno ogreti pečici pri 170 °C (ventilacija).

Ko je jabolčno pecivo s cimetovim drobljencem pečeno, ga pustimo nekaj časa v pekaču, da se ohladi do mlačnega in odstranimo obod ter pecivo prenesemo na servirni krožnik (jaz ga obrnjenega na glavo zvrnem na krožnik in nato obrnem pravilno.
Pripravimo polivko iz 2 žlic mleka mleka in 40 g mletega sladkorja. Naj bo bolj gosta, da se bodo bele sledi preliva poznale na pecivu (nama se je preveč mudilo in ni bilo časa doseči prave gostote 😉 ), zato lahko uporabite tudi malo manj mleka. Z žlico prelijemo pecivo po celi površini.

Sočno jabolčno pecivo s cimetovim drobljencem

Sočno jabolčno pecivo s cimetovim drobljencem je pripravljeno, da ga narežemo na poljubne kose in postrežemo.

Sočno jabolčno pecivo s cimetovim drobljencem

 

Naj vam tekne!

Ljubitelji peciva in sladic z jabolki pa poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor