Čokoladno borovničeva torta brez peke
Čokoladno borovničeva torta brez peke je nastala na željo mojega moža, ki obožuje kombinacijo čokolade in borovnic.
Dno je piškotno, z dodatkom vanilje (lahko tudi ruma, če želite), čokoladna krema je zelo enostavna za pripravo in jo sestavljajo sladka smetana, mascarpone in kakopak – čokolada, na vrhu pa seveda borovničev preliv, ki torti doda svežino in je pripravljen brez želatine. Priprava je res zelo enostavna in hitra (z izjemo čakanja, da se plasti strdijo), zato jo le pripravite in si polepšajte dan z nečim sladkim.
Čokoladno borovničeva torta brez peke bi bila izvrstna tudi v različici iz malin ali jagod, zato borovnice (ki so lahko gozdne ali pa ameriške) brez težav lahko nadomestite z drugim jagodičevjem.
Pripomočki za čokoladno borovničevo torto
- sekljalnik
- električni mikser
- okrogel pekač s snemljivim obodom premera 20 cm
- primerno velik servirni krožnik – pladenj
Sestavine za čokoladno borovničevo torto
Za piškotno dno:
- 150 g maslenih piškotov
- 1 žlica vaniljevega ekstrakta (lahko tudi rum ali mleko)
- 70 g masla
Za čokoladno kremo:
- 250 ml sladke smetane
- 250 g mascarpone sira
- 200 g čokolade za kuhanje
Borovničev preliv:
- 400 g borovnic (zamrznjenih ali svežih)
- 60 ml vode
- 20 g koruznega škroba (npr. Gustin ali Gusnel)
- 3 žlice limoninega soka (cca. 30 ml)
- 50 g sladkorja v prahu
Priprava čokoladno borovničeve torte brez peke
Najprej se lotimo piškotnega dna, zato zmeljemo 150 g maslenih piškotov, maslo v kozici počasi stopimo. Stopljeno maslo prilijemo k piškotnim drobtinam, dodamo še žlico vaniljevega ekstrakta (lahko tudi ruma) in premešamo.
Pripravimo si tortni model. Jaz uporabim samo obod, ki ga položim na primerno velik servirni krožnik. Zmes za piškotno dno stresemo v model in ga dobro potlačimo. To lahko storimo s prsti, si pomagamo z žlico ali npr. kozarcem (jaz tokrat kar z džezvo), saj tako najlažje in najenakomernejše porazdelimo piškotne drobtine po dnu ter hkrati vse skupaj res dobro potlačimo.
Krožnik s piškotnim dnom postavimo v hladilnik in se lotimo priprave čokoladne kreme.
V kozico odmerimo 250 ml sladke smetane in vanjo na koščke nalomimo 200 g čokolade za kuhanje. Vse skupaj med neprestanim mešanjem počasi segrevamo (na najnižji temperaturi štedilnika), da se čokolada povsem stopi.
Odstavimo in dodamo 250 g mascarpone sira, ki ga na hitro, toliko, da se sestavine združijo, s pomočjo električnega mešalnika vmešamo v čokoladno smetano. Piškotno dno vzamemo iz hladilnika in čez enakomerno porazdelimo čokoladno kremo. Vse skupaj vrnemo nazaj v hladilnik za cca. 4 ure oziroma toliko časa, da se vrhnja plast nekoliko strdi, toliko, da bo možno vlivanje sadnega preliva.
Ko je čokoladna krema toliko strjena, da se bo čeznjo lepo dalo vliti sadni preliv, v ponev ali kozico odmerimo borovnice, ki jih na nižjem ognju malo pokuhamo za minutko ali dve. Medtem časom v manjši posodici skupaj zmešamo: 60 ml vode, 3 žlice limoninega soka, 20 g škroba in 50 g sladkorja v prahu ter to vlijemo k borovnicam v kozici.
Med stalnim mešanjem pokuhamo še za toliko časa, da se vse skupaj lepo zgosti.
Odstavimo s štedilnika in pustimo ob strani kakšnih 5-10 minut, da se borovničev preliv nekoliko ohladi, vmes lahko občasno premešamo. Nato pa mlačen preliv prelijemo čez čokoladno kremo. In postavimo nazaj v hladilnik še za nekaj ur, cca. 8 ur, še bolje preko noči.
Preden čokoladno borovničevo torto postrežemo, le še odstranimo tortni obod in torto narežemo na poljubno velike kose. Po želji torto poljubno okrasimo z npr. stepeno sladkor smetano,…
Uživajte v sladkanju!
Ljubitelji sladic brez peke poskusite tudi: