Sočno čokoladno pecivo z mandlji in jabolki
Print Friendly, PDF & Email

Sočno čokoladno pecivo z mandlji in jabolki malce spominja na sočno rožičevo pecivo s čokolado in jabolki, a je vseeno precej drugačno.  Zelo hitro ga pripravimo, saj vse sestavine le zmešamo skupaj, v eni posodi. Sestavine pa po večini odmerimo kar z lončkom in žlico. Ne vsebuje bele moke, saj jo nadomestimo s pšeničnim zdrobom (tega pa lahko kupimo tudi takšnega, brez glutena), niti dodanega sladkorja (razen zavojčka vaniljevega sladkorja). In če pri roki nimate jabolk, jih brez težav lahko zamenjate s hruškami. Pa tudi mandlje lahko zamenjate z  lešniki ali orehi.

Sočno čokoladno pecivo z mandlji in jabolki je odlično za popoldanski posladek ali pa ob večjih slavjih, saj se izdatno nareže, košček pa, kljub temu, da je pecivo sočno, brez težav primemo v roke in ga pojemo. Če pa ga postrežemo kot sladico po obedu, lahko poleg vsake rezine ponudimo še malo stepene sladke smetane ali pa sladoled.

Pripomočki za čokoladno pecivo z mandlji in jabolki

  • pekač velikosti 30*22 cm
  • električni mikser
  • jogurtov lonček za merico (150 g)

Sestavine za čokoladno pecivo z mandlji in jabolki

  • 1 jogurtov lonček mletih mandljev
  • 1 jogurtov lonček pšeničnega zdroba
  • 1 zavojček pecilnega praška
  • 1,5 jogurtovega lončka mleka
  • 2 jajci
  • 120 g masla
  • 1 jedilna žlica pravega grenkega kakava
  • 1 jedilna žlica kakava (npr. Benko)
  • 2 jedilni žlici čokolade v prahu
  • 1/2 čajne žličke mletega cimeta
  • 1 vaniljev sladkor
  • 2 jedilni žlici vanijevega ekstrakta
  • 5-6 jabolk (cca. 500-550 g)

Za preliv:

  • 150 g jedilne čokolade
  • 100 g masla

Priprava čokoladnega peciva z mandlji in jabolki

Pečico vklopimo in nastavimo na 170 °C (ventilacija).

Jabolka olupimo in jih naribamo. Če imamo domača jabolka, ki so ne škropljena, lahko jabolka samo umijemo in jih naribamo z lupino vred. Maslo odmerimo in ga na štedilniku, v kozici počasi stopimo. Stopljenega pustimo ob strani.

Vse sestavine (razen jabolk) enostavno odmerimo in jih stresemo v večjo posodo, v kateri bomo pripravili maso za sočno čokoladno pecivo z mandlji in jabolki. Prilijemo tudi stopljeno maslo.

Vse skupaj z mešalnikom zmešamo v enotno zmes brez morebitnih grudic, kateri sedaj dodamo še naribana jabolka, ki jih ročno vmešamo v zmes. Pekač obložimo s papirjem za peko in vanj enakomerno razporedimo zmes za čokoladno pecivo z mandlji in jabolki.

Pečemo v na 170 °C predhodno ogreti pečici z ventilacijo, 40-45 minut, odvisno od moči vaše pečice. Če niste prepričani ali je pecivo pečeno, lahko naj zabodete zobotrebec in ko ga izvlečete, mora biti le-ta suh.

Ko je pecivo pečeno, na štedilnik postavimo večjo posodo, v katero do polovice nalijemo vodo. Nanjo postavimo manjšo posodo, v katero smo nalomili koščke čokolade in narezali maslo. Oboje stopimo nad soparo. S stopljenim čokoladnim prelivom prelijemo še vroče pecivo. Pustimo, da se vse skupaj ohladi, nato pa lahko narežemo na poljubno velike rezine ali koščke.

Prijetno sladkanje vam želim!

Ljubitelji sladic z jabolki poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor