Sočno čokoladno pecivo z mandlji in jabolki
Sočno čokoladno pecivo z mandlji in jabolki malce spominja na sočno rožičevo pecivo s čokolado in jabolki, a je vseeno precej drugačno. Zelo hitro ga pripravimo, saj vse sestavine le zmešamo skupaj, v eni posodi. Sestavine pa po večini odmerimo kar z lončkom in žlico. Ne vsebuje bele moke, saj jo nadomestimo s pšeničnim zdrobom (tega pa lahko kupimo tudi takšnega, brez glutena), niti dodanega sladkorja (razen zavojčka vaniljevega sladkorja). In če pri roki nimate jabolk, jih brez težav lahko zamenjate s hruškami. Pa tudi mandlje lahko zamenjate z lešniki ali orehi.
Sočno čokoladno pecivo z mandlji in jabolki je odlično za popoldanski posladek ali pa ob večjih slavjih, saj se izdatno nareže, košček pa, kljub temu, da je pecivo sočno, brez težav primemo v roke in ga pojemo. Če pa ga postrežemo kot sladico po obedu, lahko poleg vsake rezine ponudimo še malo stepene sladke smetane ali pa sladoled.
Pripomočki za čokoladno pecivo z mandlji in jabolki
- pekač velikosti 30*22 cm
- električni mikser
- jogurtov lonček za merico (150 g)
Sestavine za čokoladno pecivo z mandlji in jabolki
- 1 jogurtov lonček mletih mandljev
- 1 jogurtov lonček pšeničnega zdroba
- 1 zavojček pecilnega praška
- 1,5 jogurtovega lončka mleka
- 2 jajci
- 120 g masla
- 1 jedilna žlica pravega grenkega kakava
- 1 jedilna žlica kakava (npr. Benko)
- 2 jedilni žlici čokolade v prahu
- 1/2 čajne žličke mletega cimeta
- 1 vaniljev sladkor
- 2 jedilni žlici vanijevega ekstrakta
- 5-6 jabolk (cca. 500-550 g)
Za preliv:
- 150 g jedilne čokolade
- 100 g masla
Priprava čokoladnega peciva z mandlji in jabolki
Pečico vklopimo in nastavimo na 170 °C (ventilacija).
Jabolka olupimo in jih naribamo. Če imamo domača jabolka, ki so ne škropljena, lahko jabolka samo umijemo in jih naribamo z lupino vred. Maslo odmerimo in ga na štedilniku, v kozici počasi stopimo. Stopljenega pustimo ob strani.
Vse sestavine (razen jabolk) enostavno odmerimo in jih stresemo v večjo posodo, v kateri bomo pripravili maso za sočno čokoladno pecivo z mandlji in jabolki. Prilijemo tudi stopljeno maslo.
Vse skupaj z mešalnikom zmešamo v enotno zmes brez morebitnih grudic, kateri sedaj dodamo še naribana jabolka, ki jih ročno vmešamo v zmes. Pekač obložimo s papirjem za peko in vanj enakomerno razporedimo zmes za čokoladno pecivo z mandlji in jabolki.
Pečemo v na 170 °C predhodno ogreti pečici z ventilacijo, 40-45 minut, odvisno od moči vaše pečice. Če niste prepričani ali je pecivo pečeno, lahko naj zabodete zobotrebec in ko ga izvlečete, mora biti le-ta suh.
Ko je pecivo pečeno, na štedilnik postavimo večjo posodo, v katero do polovice nalijemo vodo. Nanjo postavimo manjšo posodo, v katero smo nalomili koščke čokolade in narezali maslo. Oboje stopimo nad soparo. S stopljenim čokoladnim prelivom prelijemo še vroče pecivo. Pustimo, da se vse skupaj ohladi, nato pa lahko narežemo na poljubno velike rezine ali koščke.
Ljubitelji sladic z jabolki poskusite tudi: