Sočna skutna torta z jagodami
Sočna in enostavna za pripravo, takšna je skutna torta z jagodami, ki vas zagotovo ne bo pustila ravnodušne. Sveža, sočna, ne presladka, njene plasti pa se med seboj odlično povežejo in ujamejo.
V spodnjem receptu sem uporabila jagode. Odlično izpade tudi z borovnicami, malinami. Tudi z breskvami sem že poskusila.
Priprava je res enostavna in v le nekaj korakih; najprej pripravimo piškotno dno, čez vlijemo skutno kremo in vse skupaj spečemo, čez pečeno skutno torto prelijemo preliv iz jagod in to je to. Najtežji del je čakanje, da se skutna torta z jagodami dobro ohladi, da jo lahko postrežemo. Ker se najlepše reže naslednji dan, ko je popolnoma ohlajena, (pa tudi okusnejša je dan ali dva kasneje), priporočam, da jo spečete že en dan prej.
Pripomočki za skutno torto z jagodami:
- pekač s snemljivim obodom premera 22 cm (lahko tudi do 25 cm)
- električni mešalnik
- palčni mešalnik z nastavkom za sekljanje
Sestavine za skutno torto z jagodami
Za piškotno dno:
- 200 g maslenih piškotov
- 125 g masla
Za skutni nadev:
- 500 g skute (nepasirane)
- 100 g sladkorja
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja
- 3 jajca (S ali M)
- 300 g kisle smetane
Za jagodni preliv:
- 450 g jagod (sveže ali zamrznjene)
- 3 žlice sladkorja oz. po okusu
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja
- 20-22 g koruznega škroba (npr. Gusnel ali Gustin)
- 20 ml vode (2 cl)
Priprava sočne skutne torte z jagodami
Pečico vklopimo in nastavimo temperaturo na 170 °C (ventilacija).
V sekljalniku zmeljemo maslene piškote, v kozici na štedilniku pa stopimo maslo.
Ko imamo vse piškote zmlete, vsujemo jih v večjo skledo, in maslo stopljeno, vzamemo čopič za mazanjem in z nekaj stopljenega masla premažemo pekač.
Preostalo maslo vlijemo k zmletim piškotom v skledi in premešamo. Piškotne drobtine z maslom stresemo v pekač in enakomerno porazdelimo po pekaču, pri tem si pomagamo z žlico. Dobro pritisnemo ob dno (jaz si pomagam kar s kozarcem). Pustimo ob strani.
Lotimo se skutnega nadeva. V skledo odmerimo 500 g skute, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 3 cela jajca, 300 g kisle smetane in vse skupaj z električnim mešalnikom združimo v enotno zmes. Prelijemo čez piškotno dno in damo v predhodno ogreto pečico. Pečemo 50-55 minut pri temperaturi 170 °C (ventilacija).
Ko je skutna torta pečena, precej naraste – se dvigne. Prav tako, ko bomo skutno torto vzeli iz pečice, se bo nekoliko ”majala” oziroma gibala, če bomo pekač malo potresli levo in desno. Prav je, da je tako. Poleg tega pa bo torta po tem, ko jo bomo vzeli iz pečice, nekoliko upadla. Pustimo jo, da se počasi ohlaja, medtem pa že lahko pripravimo jagodni preliv.
V kozico ali posodo odmerimo 450 g jagod in dodamo 3 žlice sladkorja in 1 zavojček vaniljevega sladkorja (sladkor dodajte po okusu in glede na sladkost jagod). Segrejemo, da se sladkor razpusti in jagode spustijo nekaj soka in se zmehčajo, pokuhamo za 1-2 minutke. Medtem skupaj zmešamo 20 ml vode in 20-22 g škroba.
Jagode spasiramo s paličnim mešalnikom, vrnemo nazaj na štedilnik in prilijemo mešanico škroba in vode. Zmešamo in pokuhamo še za minutko, da jagode zavrejo nazaj in se jagodni preliv zgosti.
Prelijemo čez skutno tortico, ki se je medtem že malo ohladila in upadla. Preliv enakomerno porazdelimo po celoti. Ker pečem v manjšem pekaču, ga najprej vlijem čez tortico, nato pa počakam kakšno minutko ali dve in s pomočjo žlice nanesem še preostanek preliva. Vi, boste delali v večjem pekaču, zato lahko vse skupaj samo prelijete čez.
Sedaj sledi najtežji del. Sočno skutno torto z jagodami pustimo na sobni temperaturi, da se ohladi na sobno temperaturo, nato pa jo damo v hladilnik, najbolje preko noči. Lahko tudi dlje. Jaz jo običajno spečem v popoldanskih urah in dam zvečer v hladilnik, naslednji dan po kosilu ali ob dopoldanski kavi pa se že sladkamo.
Ohlajeni torti snamemo tortni obod in jo, po želji okrasimo. Jaz sem tokrat nanjo nabrizgala malo stepene sladke smetane, saj je bila namenjena praznovanju rojstnega dne.
Sočna skutna torta z jagodami bo v hladilniku počakala nekaj dni (pri nas je to običajno 2-4 dni), če je ne boste že prej postregli.
Prijetno sladkanje vam želim!