Sočna skutna torta z jagodami
Print Friendly, PDF & Email

Sočna in enostavna za pripravo, takšna je skutna torta z jagodami, ki vas zagotovo ne bo pustila ravnodušne. Sveža, sočna, ne presladka, njene plasti pa se med seboj odlično povežejo in ujamejo.

V spodnjem receptu sem uporabila jagode. Odlično izpade tudi z borovnicami, malinami. Tudi z breskvami sem že poskusila.
Priprava je res enostavna in v le nekaj korakih; najprej pripravimo piškotno dno, čez vlijemo skutno kremo in vse skupaj spečemo, čez pečeno skutno torto prelijemo preliv iz jagod in to je to. Najtežji del je čakanje, da se skutna torta z jagodami dobro ohladi, da jo lahko postrežemo. Ker se najlepše reže naslednji dan, ko je popolnoma ohlajena, (pa tudi okusnejša je dan ali dva kasneje), priporočam, da jo spečete že en dan prej.

Sočna skutna torta z jagodami

Pripomočki za skutno torto z jagodami:

 • pekač s snemljivim obodom premera 22 cm (lahko tudi do 25 cm)
 • električni mešalnik
 • palčni mešalnik z nastavkom za sekljanje
Opomba avtorice
Sama torto pečem v pekaču premera 20 cm in torta pride vse do vrha pekača, zato vam raje priporočam peko torte v malo večjem pekaču, s premerom 22 cm, lahko tudi do premera 25-26 cm, nič narobe, le tortica v tem primeru pride nekoliko nižja.

Sestavine za skutno torto z jagodami

Za piškotno dno:

 • 200 g maslenih piškotov
 • 125 g masla

Za skutni nadev:

 • 500 g skute (nepasirane)
 • 100 g sladkorja
 • 1 zavojček vaniljevega sladkorja
 • 3 jajca (S ali M)
 • 300 g kisle smetane

Za jagodni preliv:

 • 450 g jagod (sveže ali zamrznjene)
 • 3 žlice sladkorja oz. po okusu
 • 1 zavojček vaniljevega sladkorja
 • 20-22 g koruznega škroba (npr. Gusnel ali Gustin)
 • 20 ml vode (2 cl)

Priprava sočne skutne torte z jagodami

Pečico vklopimo in nastavimo temperaturo na 170 °C (ventilacija).

V sekljalniku zmeljemo maslene piškote, v kozici na štedilniku pa stopimo maslo.
Ko imamo vse piškote zmlete, vsujemo jih v večjo skledo, in maslo stopljeno, vzamemo čopič za mazanjem in z nekaj stopljenega masla premažemo pekač.

Sočna skutna torta z jagodami

Preostalo maslo vlijemo k zmletim piškotom v skledi in premešamo. Piškotne drobtine z maslom stresemo v pekač in enakomerno porazdelimo po pekaču, pri tem si pomagamo z žlico. Dobro pritisnemo ob dno (jaz si pomagam kar s kozarcem). Pustimo ob strani.

Preostalo maslo vlijemo k zmletim piškotom v skledi in premešamo.

Lotimo se skutnega nadeva. V skledo odmerimo 500 g skute, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 3 cela jajca, 300 g kisle smetane in vse skupaj z električnim mešalnikom združimo v enotno zmes. Prelijemo čez piškotno dno in damo v predhodno ogreto pečico. Pečemo 50-55 minut pri temperaturi 170 °C (ventilacija).

Sočna skutna torta z jagodami

Ko je skutna torta pečena, precej naraste – se dvigne. Prav tako, ko bomo skutno torto vzeli iz pečice, se bo nekoliko ”majala” oziroma gibala, če bomo pekač malo potresli levo in desno. Prav je, da je tako. Poleg tega pa bo torta po tem, ko jo bomo vzeli iz pečice, nekoliko upadla. Pustimo jo, da se počasi ohlaja, medtem pa že lahko pripravimo jagodni preliv.

Sočna skutna torta z jagodami

V kozico ali posodo odmerimo 450 g jagod in dodamo 3 žlice sladkorja in 1 zavojček vaniljevega sladkorja (sladkor dodajte po okusu in glede na sladkost jagod). Segrejemo, da se sladkor razpusti in jagode spustijo nekaj soka in se zmehčajo, pokuhamo za 1-2 minutke. Medtem skupaj zmešamo 20 ml vode in 20-22 g škroba.

Sočna skutna torta z jagodami

Jagode spasiramo s paličnim mešalnikom, vrnemo nazaj na štedilnik in prilijemo mešanico škroba in vode. Zmešamo in pokuhamo še za minutko, da jagode zavrejo nazaj in se jagodni preliv zgosti.

Sočna skutna torta z jagodami

Prelijemo čez skutno tortico, ki se je medtem že malo ohladila in upadla. Preliv enakomerno porazdelimo po celoti. Ker pečem v manjšem pekaču, ga najprej vlijem čez tortico, nato pa počakam kakšno minutko ali dve in s pomočjo žlice nanesem še preostanek preliva. Vi, boste delali v večjem pekaču, zato lahko vse skupaj samo prelijete čez.

Sočna skutna torta z jagodami

Sedaj sledi najtežji del. Sočno skutno torto z jagodami pustimo na sobni temperaturi, da se ohladi na sobno temperaturo, nato pa jo damo v hladilnik, najbolje preko noči. Lahko tudi dlje. Jaz jo običajno spečem v popoldanskih urah in dam zvečer v hladilnik, naslednji dan po kosilu ali ob dopoldanski kavi pa se že sladkamo.

Ohlajeni torti snamemo tortni obod in jo, po želji okrasimo. Jaz sem tokrat nanjo nabrizgala malo stepene sladke smetane, saj je bila namenjena praznovanju rojstnega dne.

Sočna skutna torta z jagodami

Sočna skutna torta z jagodami bo v hladilniku počakala nekaj dni (pri nas je to običajno 2-4 dni), če je ne boste že prej postregli.

Sočna skutna torta z jagodami

Prijetno sladkanje vam želim!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor