Jabolčno pecivo brez moke
Print Friendly, PDF & Email

Enostavno pripravljeno jabolčno pecivo, sladko-kislega okusa ima sočno dno in okusen biskvit, v katerem se namesto moke skrivajo lešniki. Ker jabolčno pecivo ne vsebuje moke in je tako brez glutena, je primerno za vse, ki bi se moki radi izognili,ali le-te ne smejo uživati. Poleg tega je tudi brez laktoze in tako primerno za vse alergike. Maslo sicer uporabimo za mazanje pekača, a tisti, ki želite le-tega lahko nadomestite z maščobo rastlinskega izvora.

Prav tako recept dopušča možnosti kombiniranja in tako je pecivo lahko vsakič malce drugačno – jabolka npr. lahko zamenjate s hruškami, lešnike pa z mandlji ali pa orehi.

Pripomočki za pripravo jabolčnega peciva

  • 2 skledi
  • električni mešalnik
  • okrogel pekač s snemljivim dnom premera 28 cm (lahko tudi malo manjši)
  • nožek
  • cedilo
  • ožemalnik citrusov
  • kozica
  • štedilnik
  • žlica
  • pečica

Sestavine za jabolčno pecivo brez moke

Za jabolčno dno:

  • 500 g jabolk (tehtano olupljeno in očiščeno)
  • cca. 3 žlice limoninega soka (cca. 50 ml)
  • 1 poravnana čajna žlička mletega cimeta
  • 1 žlica medu; cca. 30 g (sorta po izbiri; bolj sladkosnedi lahko dodate 2-3 žlice medu)
  • 3 žlice vode

Za lešnikov biskvit brez moke:

  • 80 g mletih lešnikov
  • 4 jajca velikosti L
  • 3 zavojčki vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo

In še:

  • maslo (ali olje oz. margarina) za mazanje pekača

Priprava jabolčnega peciva

Najbolj enostavno bo, če si pripravimo vse sestavine, da jih bomo imeli pri roki.

Najprej se lotimo priprave jabolčnega dna. Jabolka umijemo, prerežemo na pol, jim odstranimo pečke, pecelj in mušico ter jih olupimo. Olupljene polovice jabolk narežemo na tanjše krhlje, posamezne krhlje pa na manjše koščke. Limono prerežemo na pol in jo ožamemo. Potrebovali bomo približno 3  žlice limoninega soka.

Po tem, ko smo pripravili 500 g jabolk, jih denemo v kozico, prelijemo z limoninim sokom, dodamo mleti cimet, 3 žlice vode in med. Premešamo in segrejemo na štedilniku, ko pride do vrelišča, zmanjšamo temperaturo na štedilniku, premešamo in pokrijemo kozico. V pokriti kozici jabolka dušimo cca. 5 minut.

Opomba avtorice
Bolj sladkosnedi dodajte malo več medu. Na okus peciva bo vplivala tudi vrsta medu, ki ga boste izbrali, sama sem izbrala kostanjevega, ki je moj najljubši.

Dušena jabolka stresemo na cedilo in in jih pustimo, da se odcedijo in nekoliko ohladijo.

Medtem vklopimo pečico in njeno temperaturo nastavimo na 160 °C (ventilacijska pečica). Pekač dobro namažemo z maslom (res vam priporočam, da uporabite pekač s snemljivim dnom (lahko je tudi pekač za pito), saj boste tako jabolčno pecivo lažje rezali in postregli (vzeli iz pekača)).

Odcejena jabolka sedaj stresemo na pekač in jih razporedimo po dnu.

Sedaj pripravimo lešnikov biskvit brez moke.

Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Beljake stepemo v trden sneg.

V drugi posodi pa skupaj penasto vmešamo (miksamo 1-2 minuti)  rumenjake in vaniljev sladkor.

V rumenjakovo zmes med mešanjem dodamo mlete lešnike in jih vmešamo v zmes za biskvit.

Sedaj pa ročno, s pomočjo silikonske lopatke (lahko tudi kuhalnice) počasi, nežno in z privzdigovanjem zmesi (da v njej ostane zrak) primešamo še sneg iz beljakov. Sneg dodajamo počasi in postopoma.

Dobljeno zmes vlijemo v pekač, čez jabolka, ki smo jih razporedili po dnu. Pekač sedaj potisnemo v pečico, ki se je medtem že segrela na 160 °C (ventilacijska pečica). Pri tem pazimo, da s pekačem ‘ne butnemo’ na delovno površino ali rešeto pečice, saj bi se tako zmes za biskvit utegnila nekoliko posesti.

Jabolčno pecivo pečemo 20 minut oz. tako dolgo, da postane lepo zlato rjavo zapečen.

Pečenega vzamemo iz pečice in ga pustimo, da se popolnoma ohladi, nato pa narežemo in postrežemo.

Če želite, lahko poleg jabolčnega peciva postrežete še malo stepene sladke smetane.


Ljubitelje sladic z jabolki vabim, da poskusite tudi:

Prijetno sladkanje želim!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.6]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor