Rahel šarkelj z jabolki
Šarkelj z jabolki je rahel in sočen in izjemno hitro pripravljen, saj potrebujemo le 5-10 minut za njegovo pripravo, za vse ostalo potem poskrbi pečica. Če boste postregli še vročega, se bo poleg odlično prilegla še kepica vaniljevega sladoleda, sicer pa hladen ali še malo mlačen, tekne tudi sam, saj je zelo mehak in rahel, jabolka pa poskrbijo še za dodatno sočnost.
Če nimate modela za šarkelj, lahko pečete tudi v navadnem, primerno velikem pekaču.
Odlično izpade tudi s hruškami.
Pripomočki za rahel šarkelj z jabolki
- model za šarkelj premera 25 cm (ali okrogel premera 20-22 cm)
- električni mikser
- ribežen
Sestavine za šarkelj z jabolki
Za testo:
- 3 jajca (M)
- 80 g sladkorja
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja
- naribana limonina lupinica polovice limone
- 150 g gladke bele moke
- 1/2 zavojčka pecilnega praška (5-7 g)
- 100 ml olja
- 2 žlici vroče vode
Za jabolčni nadev:
- 3 srednje velika jabolka (cca. 280 – 300 g)
- 1/4 čajne žličke mletega cimeta oz po okusu
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo
In še: malo masla za mazanje pekača
Priprava rahlega šarklja z jabolki
Pečico nastavimo na 180 °C, ventilacija.
Jajca, sladkor in vaniljev sladkor ter nastrgano limonino lupinico polovice limone z mešalnikom na hitro penasto vmešamo. Dodamo moko in jo vmešamo, da dobimo zmes brez grudic, kateri prilijemo in primešamo še olje in nazadnje primešamo še 2 žlici vroče vode. Dobimo nekoliko bolj tekočo, gladko zmes.
Jabolka olupimo (če imamo domača, ne škropljena jabolka, lupljenje ni potrebno) in jih odstranimo pečke in muho. Jabolka narežemo na manjše koščke. Narezanim jabolkom dodamo še mleti cimet in vaniljev sladkor ter premešamo, da se cimet in vaniljev sladkor porazdelita po jabolkih.
Model za šarkelj namažemo z maslom in na dno vlijemo čisto malo pripravljeni zmesi za testo. Toliko, da pokrijemo dno. Čez razporedimo jabolka in prelijemo s preostankom testa. Pečemo v ogreti pečici, na 180 °C z ventilacijo okoli 35 minut.
Pečen šarkelj z jabolki pustimo v pekaču še nekaj minut, nato pa na model postavimo krožnik ali pladenj, ter vse skupaj obrnemo, da šarkelj zvrnemo na krožnik. Ohlajenega (ali še mlačnega) po želji posujemo s sladkorjem v prahu, narežemo in postrežemo.
Uživajte!
Ljubitelji šarkljev pa poskusite tudi:
- sočen šarkelj z višnjami,
- sočen čokoladno kokosov šarkelj,
- šarkelj z orehi in cimetom in ruby čokolado,
- šarkelj z makom in breskvami,
- čokoladni šarkelj (pecivo) z jabolki,
- sočen marmorni kolač.,
- čokoladno bananin šarkelj z malinami.