Čokoladno kokosov šarkelj
Že ob prvem grižljaju nas čokoladno kokosov šarkelj prijetno preseneti z rahlim, sočnim biskvitom, ki ga dopolni sočen kokosov nadev, ki pravzaprav malce spominja na tistega v kokosovi potici. Svež in sočen ostane nekaj dni, njegova priprava pa je zelo enostavna in hitra.
Pripomočki za čokoladno kokosov šarkelj:
- električni mešalnik
- pekač za šarkelj premera 25 cm
Sestavine za čokoladno kokosov šarkelj
Za biskvit:
- 2 celi jajci (M ali L)
- 1 rumenjak
- 80 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 100 ml mleka
- 100 ml sladke smetane
- 50 g čokolade za kuhanje
- 100 g masla (+ nekaj za mazanje pekača)
- 170 g gladke bele moke
- 1 pecilni prašek
Za kokosov nadev:
- 100 g kokosove moke
- 1 beljak
- 50 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 150 ml sladke smetane
- 1-2 žlici koruznega škroba (lahko tudi vaniljev puding – prašek)
Priprava čokoladno kokosovega šarklja
Pečico vklopimo in nastavimo na 170 °C (ventilacija; če pečemo brez ventilacije, nastavimo 10 – 20 °C več).
V kozico damo 100 g masla in na koščke nalomljenih 50 g čokolade. Počasi segrevamo, da se sestavini stopita. Odstavimo in pustimo ob strani. V skledo, v kateri bomo pripravili biskvit, ubijemo 2 jajci, dodamo 80 g sladkorja in 1 vaniljev sladkor.
Jajca s sladkorjem pri najvišji hitrosti miksamo 5 minut, da zmes naraste in posvetli in dobimo svilnato, penasto teksturo. Prilijemo 100 ml sladke smetane, 100 ml mleka in stopljeno maslo s čokolado. Na hitro premešamo, da se sestavine združijo.
Nato med stalnim mešanjem žlico po žlico dodajamo moko (170 g), ki smo ji primešali pecilni prašek. Ne miksamo dolgo, samo toliko, da se moka lepo vmeša v maso.
Sedaj pripravimo kokosov nadev. Beljak stepemo v trden sneg. V skledo odmerimo 100 g kokosove moke, 50 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 1-2 žlici koruznega škroba, ki ga lahko zamenjate tudi za vaniljev puding (prašek), 150 ml sladke smetane (ne stepene) in beljakov sneg. Vse sestavine z žlico ali kuhalnico dobro premešamo.
Pekač za šarkelj dobro premažemo z maslom in vanj vlijemo in porazdelimo pol mase za biskvit. Čez z žlico dajemo kokosov nadev (lahko tudi s čistimi rokami ”trgate” koščke nadeva in jih polagate na maso). Čez vse skupaj prelijemo in porazdelimo še preostalo maso za biskvit.
Čokoladno kokosov šarkelj pečemo 35 minut, v vnaprej ogreti pečici na 170 °C.
Pečenega vzamemo iz pečice, pustimo nekaj minut v pekaču, nato pa pekač previdno obrnemo in čokoladno kokosov šarkelj zvrnemo na mrežico za ohlajanje in ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo, da se ohladi.
Ohlajenega po želji posujemo s sladkorjem v prahu. Tisti, bolj čokoladni, ga lahko prelijete tudi s stopljeno čokolado, … ali pustite takšnega kot je.
Narežemo na rezine in ponudimo.
Prijetno sladkanje!
Ljubitelji čokoladno kokosovih sladic poskusite tudi:
- čokoladno kokosovo rolado,
- sočen čokoladno kokosov šarkelj,
- čokoladno kokosove kocke brez peke,
- čokoladno kokosovo pecivo,
- čokoladno kokosove polžke,
- čokoladno bananino rožo s kokosom.
In pa: nežno kokosovo torto brez peke.
Če pa ste ljubitelji šarkljev, vam bo morda všeč:
- sočen šarkelj z višnjami,
- rahel šarkelj z jabolki,
- skutni šarkelj s pehtranom,
- čokoladno bananin šarkelj z malinami.
- sočen skutin šarkelj.