Čokoladno kokosova rolada
Čokoladno kokosova rolada ima rahel biskvit, v katerem prevladuje intenziven okus kakava, vanj pa je ovita nežna, ne presladka krema s kokosom.
Sama priprava je zelo enostavna, niti jajc nam ni potrebno ločiti na rumenjake in beljake. Super pri tej čokoladno kokosovi roladi je tudi to, da je njen biskvit rahel, čeprav ne uporabimo pecilnega praška in ga tudi z ničemer ne nadomestimo. Zato jo le pripravite in se z njo posladkajte po kosilu ali kar tako.
Pripomočki za čokoladno kokosovo rolado
- pekač v velikosti pečice
- električni mikser
- gostejše cedilo
Sestavine za čokoladno kokosovo rolado
Za čokoladni biskvit:
- 4 jajca (M ali L)
- 80 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 80 g gladke bele moke
- 25 g pravega grenkega kakava v prahu
Za kokosov nadev:
- 150 g kremnega sira (namaz ABC, Philadeplhia); lahko tudi mascarpone sira
- 1-2 jedilni žlici sladkorja v prahu (bolj sladkosnedi 2-3)
- 100 g kisle smetane
- 70 g kokosove moke
Priprava čokoladno kokosove rolade
Pečico vklopimo in nastavimo na 170 °C (ventilacija).
V skledo ubijemo jajca, dodamo sladkor in vaniljev sladkor in vse skupaj z mikserjem penasto vmešamo, misksamo pri najvišji hitrosti 2-4 minute. Dobiti moramo zmes, ki je rahla, penasta, skoraj kremna.
Moko in kakav presejemo s pomočjo cedila v jajčno zmes in jo nalahno, lahko tudi ročno, ali pa pri najnižji hitrosti mikserja vmešmo. Dobimo gladko, rahlo zmes za biskvitno testo naše rolade.
Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj vlijemo zmes za biskvit. Porazdelimo ga čim bolj enakomerno. Pečemo v vnaprej ogreti pečici, 14-15 minut (170 °C, ventilacija).
Pečen čokoladni biskvit vzamemo iz pečice. Pripravimo si čisto kuhinjsko krpo (naj ne bo oprana z mehčalcem), ki jo na hitro zmočimo pod tekočo vodo in zelo dobro ožamemo. Naj bo komaj zaznavno vlažna. Krpo položimo prek biskvita, skupaj s krpo primemo za robove papirja za peko (le-ta je pod biskvitom) in biskvit enostavno dvignemo iz pekača in ga z obratom dvignemo iz pekača tako, da ga sedaj položimo na krpo, papir za peko pa imamo na vrhu. Odstranimo papir za peko.
Po tem, ko smo odstranili papir za peko, čokoladni biskvit zavijemo v krpo kot bi že zavijali rolado. Pustimo ob strani in počakamo, da se ohladi.
Medtem, ko se biskvit ohlaja, že lahko pripravimo kokosov nadev za našo čokoladno kokosovo rolado.
Kremni sir (lahko tudi mascarpone sir), kot je npr. sirni namaz Abc, kislo smetano in sladkor v prahu zmešajte skupaj. Dodajte še kokosovo moko in jo vmešajte v nadev.
Ohlajen čokoladni biskvit odvijemo in ga namažemo s kokosovim nadevom. Namazano rolado ponovno zavijemo, tokrat seveda brez kuhinjske krpe. Prenesemo na pladenj ali desko in postavimo v hladilnik za vsaj 1-2 uri, še bolje čez noč.
Preden čokoladno kokosovo rolado postrežemo, jo po želji, posujemo s sladkorjem v prahu, lahko pa tudi z malo kokosove moke.
Narežemo jo na poljubno široke rezine in postrežemo.
Po tem, ko smo jo narezali, jo lahko za kakšen dan hranimo tudi na sobni temperaturi, sicer pa jo za nekaj dni lahko brez težav shranimo v hladilniku in se ne bo pokvarila.
Poskusite tudi:
Prijetno sladkanje želim!