Sočen skutni šarkelj
Skutni šarkelj je povsem preprost šarkelj, ki pa je kljub temu sočen in mehek. Okusen, v njem se lepo prepletajo arome vanilje in limone, njegova priprava pa ponuja veliko možnosti in nadgradnje. Lahko bi rekla, da je spodnji recept osnovni, ki pa ga lahko še obogatite tako, da mu dodate rozine, suhe brusnice, koščke čokolade, sadje, pehtran …
Pripomočki za skutni šarkelj
- model za šarkelj premera 25 cm
- električni mešalnik
Sestavine za skutni šarkelj
- 250 g nepasirane skute
- 120 g sladkorja v prahu
- 4 jajca (L)
- 1 zavoj vaniljevega sladkorja
- 1 žlica vaniljevega ekstrakta
- naribana lupinica 1 limone
- 250 g masla (+ malo masla za mazanje pekača)
- 270 g gladke bele moke
- 30 g jedilnega škroba (Gustin, Gusnel …)
- 1 zavojček pecilnega praška
In še:
- mleti sladkor za posip (po želji)
- rozine, čokoladne kapljice, pehtran, brusnice ali drugi dodatki po želji in okusu – no obvezno
Priprava skutnega šarklja
Pečico vklopimo na 160 °C (ventilacija).
4 jajca (L), 120 g sladkorja in vaniljev sladkor penasto vmešamo. Medtem na nizki temperaturi stopimo maslo, ki ga dodamo k stepenim jajcem. Dodamo tudi vaniljev ekstrakt in naribano limonino lupinico, pri čemer pazimo, da naribamo samo rumeni del, saj beli del greni.
V večji skledi skupaj zmešamo: 270 gramom bele gladke moke, 30 g jedilnega škroba in pecilni prašek.
Med stalnim mešanjem na srednji ali nizki hitrosti z električnim mešalnikom, jajčni zmesi dodajamo moko s primešanim škrobom in pecilnim. Dobimo nekoliko bolj gosto maso.
Dodamo še 250 g nepasirane skute, ki jo na hitro z mešalnikom vmešamo v zmes. Če želimo, lahko na tej točki dodamo in vmešamo še rozine, brusnice, pehtran, čokoladne kapljice, na koščke narezana jabolka, …
Pekač namažemo z maslom in maso enakomerno porazdelimo po pekaču za šarkelj. Sočen skutni šarkelj pečemo 55 – 60 minut v predhodno ogreti pečici 160 °C (ventilacija).
Pečen skutni šarkelj nekaj minut pustimo v pekaču, da se malo ohladi (cca. 10 minut), nato ga prevrnemo iz pekača, najbolje na rešetko za ohlajanje, kjer ga pokritega s čisto bombažno krpo pustimo, da se popolnoma ohladi.
Ohlajenega (ali še čisto malo mlačnega) po želji posujemo s sladkorjem v prahu in narežemo na rezine. Šarkelj hranimo pokrit, na sobni temperaturi. Svež in sočen ostane še nekaj nekaj dni po peki.
Uživajte v tem preprostem, a odličnem sočnem skutnem šarklju!
Ljubitelji šarkljev, pa poskusite tudi:
- sočen šarkelj z višnjami,
- rahel šarkelj z jabolki,
- sočen čokoladno kokosov šarkelj,
- šarkelj z orehi in cimetom in ruby čokolado,
- šarkelj z makom in breskvami,
- čokoladni šarkelj (pecivo) z jabolki,
- sočen marmorni kolač,
- skutni šarkelj s pehtranom,
- čokoladno bananin šarkelj z malinami.