Čokoladno bananin šarkelj z malinami
Čokoladno bananin šarkelj je sočen, rahel in ne presladek. Okusi v njem se zelo lepo dopolnjujejo in čeprav sem bila malo v dvomih, saj sem maline dodala po trenutnem navdihu, maline pravzaprav poskrbijo za piko na i.
Hkrati je ta šarkelj odličen način, kako porabiti prezrele banane, pa še zelo enostaven je za pripravo. Zelo všeč mi je tudi to, da je sočen tudi naslednji dan. Le okus banan je morda malček bolj izrazit, sicer pa je šarkelj po svoji strukturi nespremenjen.
Če imate raje bolj sladke sladice, potem uporabite kakšno žlico ali dve sladkorja več, sicer pa je to recept za res izvrsten in sočen čokoladni šarkej, ki pa zaradi banan in še posebej malin, poskrbi za svežino in sočnost in bo zato teknil tudi tistim, ki imajo rajši sadne okuse.
Pripomočki za čokoladno bananin šarkelj
- pekač za šarkelj premera 25 cm (lahko tudi malo manjši)
- električni mešalnik
- gosto cedilo
Sestavine za čokoladno bananin šarkelj
- 2 zreli banani
- 3 jajca (L)
- 100 g masla (+ nekaj masla za mazanje pekača)
- 100 g čokolade za kuhanje
- 3 žlice sladkorja oz. po okusu
- 180 g gladke bele moke
- 1/2 pecilnega praška (cca. 6 g)
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja
- 70-80 g malin (svežih ali zamrznjenih)
Priprava čokoladno bananinega šarklja
100 g masla in 100 g čokolade na štedilniku počasi stopimo. Ko se stopi, odstavimo s štedilnika in pustimo ob strani. Pečico vklopimo in nastavimo na 170 °C (ventilacija).
Sedaj olupimo in z vilicami zmečkamo dve banani. Ter si posebej pripravimo 180 g gladke moke, kateri primešamo pol zavojčka pecilnega praška.
V večji posodi penasto vmešamo 3 jajca, 3 žlice sladkorja in vaniljev sladkor. Miksamo tako dolgo, da dobimo penasto zmes (cca. 5 minut, lahko tudi kakšno minutko dlje).
Jajčni peni dodamo stopljeno čokolado z maslom in zmečkani banani. Na hitro premešamo.
Skozi gosto cedilo presejemo moko s pecilnim praškom. Dodamo še 70 – 80 g malin (lahko so sveže ali zamrznjene) in jih ročno vmešamo.
Pekač dobro premažemo z maslom in vanj vlijemo in enakomerno porazdelimo maso za čokoladno bananin šarkelj z malinami. Pečemo 35-40 minut v predhodno ogreti pečici pri 170 °C (ventilacija; če boste pekli brez ventilacije, pečico segrejte na 190 °C).
Pečen šarkelj pustimo še nekaj minut v pekaču (cca. 5-10 minut), nato pa šarkelj previdno stresemo na desko, ali še boljše, na mrežico za ohlajanje (najlažje kar tako, da mrežo postavimo na pekač in pekač obrnemo na glavo) in počakamo, da se ohladi.
Ohlajenega (ali še malce toplega) po želji posujemo s sladkorjem v prahu in narežemo ter postrežemo.
Ljubitelji šarkljev pa poskusite tudi:
- sočen šarkelj z višnjami,
- sočen čokoladno kokosov šarkelj,
- šarkelj z orehi in cimetom in ruby čokolado,
- šarkelj z makom in breskvami,
- čokoladni šarkelj (pecivo) z jabolki,
- sočen marmorni kolač.
Prijetno sladkanje vam želim!