Skutni šarkelj s pehtranom
Skutni šarkelj s pehtranom je v moji glavi nastajal kar nekaj časa in ni klasičen biskvitni šarkelj, saj vsebuje velik delež skute. Je zelo okusen in bo zagotovo všeč vsem ljubiteljem pehtrana, ki se krasno ujame s skuto, limonino lupinico in vaniljo.
Priprava je zelo enostavna, vonj, ki se bo širil iz pečice, pa omamen. Kot omenjeno, ne gre za klasičen biskviten šarkelj, ampak njegova tekstura malce spominja na ‘puding’ in je zelo sočen. In, če vam pehtran morda ni ljub, ga lahko nadomestite z rozinami, brusnicami ali pa koščki čokolade.
Pripomočki za skutni šarkelj s pehtranom
- okrogel pekač za šarkelj 25 cm
- električni mešalnik
Sestavine za skutni šarkelj s pehtranom
- 4 jajca (M ali L)
- 120 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 1 dl olja
- 1 žlica vaniljevega ekstrakta
- 500 g skute (pasirane ali nepasirane)
- 200 g gladke bele moke
- 1 zavojček pecilnega praška
- 1/2 naribane limonine lupinice
- 8 g svežega pehtrana (lahko tudi posušen, v tem primeru ga uporabite malo več)
- malo masla za mazanje pekača
Priprava skutnega šarklja s pehtranom
Pečico nastavimo na 170 °C (ventilacija).
Jajca, sladkor in vaniljev sladkor penasto vmešamo, toliko, da se dobro združijo sestavine. Dodamo olje, vaniljev ekstrakt in naribano lupinico polovice limone ter miksamo pori najvišji hitrosti nekaj minut, da dobimo lahko, penasto zmes, kateri nato vmešamo še skuto, jaz sem tokrat uporabila pasirano, toliko, da se vmeša in porazdeli po masi.
Nato med mešanjem postopno dodamo še moko, kateri smo primešali pecilni prašek. Pehtran drobno nasekljamo (jaz sem imela zamrznjene liste) in vmešamo v maso za skutni šarkelj s pehtranom.
Pekač za šarkelj premažemo z maslom in vanj vlijemo pripravljeno zmes. Skutni šarkelj s pehtranom pečemo v že ogreti pečici na 170 °C 40-45 minut. Ko je pečen, ga nekaj časa pustimo v pekaču (cca. 5-10 minut), nato pa previdno stresemo iz pekača, najboljše da kar na mrežico za ohlajanje. Šarkelj med peko lepo naraste, ko pa se ohlaja, nekoliko pade nazaj skupaj, kot je to značilno za sladice, ki vsebujejo veliko skute.
Ohlajen šarkelj po želji in okusu posujemo z malo mletega sladkorja in narežemo na rezine ter postrežemo.
Če imate radi pehtran, potem enostavno morate poskusiti tudi:
Prijetno sladkanje!