Skutni šarkelj s pehtranom
Print Friendly, PDF & Email

Skutni šarkelj s pehtranom je v moji glavi nastajal kar nekaj časa in ni klasičen biskvitni šarkelj, saj vsebuje velik delež skute. Je zelo okusen in bo zagotovo všeč vsem ljubiteljem pehtrana, ki se krasno ujame s skuto, limonino lupinico in vaniljo.
Priprava je zelo enostavna, vonj, ki se bo širil iz pečice, pa omamen. Kot omenjeno, ne gre za klasičen biskviten šarkelj, ampak njegova tekstura malce spominja na ‘puding’ in je zelo sočen. In, če vam pehtran morda ni ljub, ga lahko nadomestite z rozinami, brusnicami ali pa koščki čokolade.

Skutni šarkelj s pehtranom

Pripomočki za skutni šarkelj s pehtranom

  • okrogel pekač za šarkelj 25 cm
  • električni mešalnik

Sestavine za skutni šarkelj s pehtranom

  • 4 jajca (M ali L)
  • 120 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 dl olja
  • 1 žlica vaniljevega ekstrakta
  • 500 g skute (pasirane ali nepasirane)
  • 200 g gladke bele moke
  • 1 zavojček pecilnega praška
  • 1/2 naribane limonine lupinice
  • 8 g svežega pehtrana (lahko tudi posušen, v tem primeru ga uporabite malo več)
  • malo masla za mazanje pekača

Priprava skutnega šarklja s pehtranom

Pečico nastavimo na 170 °C (ventilacija).

Jajca, sladkor in vaniljev sladkor penasto vmešamo, toliko, da se dobro združijo sestavine. Dodamo olje, vaniljev ekstrakt  in naribano lupinico polovice limone ter miksamo pori najvišji hitrosti nekaj minut, da dobimo lahko, penasto zmes, kateri nato vmešamo še skuto, jaz sem tokrat uporabila pasirano, toliko, da se vmeša in porazdeli po masi.

Skutni šarkelj s pehtranom

Nato med mešanjem postopno dodamo še moko, kateri smo primešali pecilni prašek. Pehtran drobno nasekljamo (jaz sem imela zamrznjene liste) in vmešamo v maso za skutni šarkelj s pehtranom.

Skutni šarkelj s pehtranom

Pekač za šarkelj premažemo z maslom in vanj vlijemo pripravljeno zmes. Skutni šarkelj s pehtranom pečemo v že ogreti pečici na 170 °C 40-45 minut. Ko je pečen, ga nekaj časa pustimo v pekaču (cca. 5-10 minut), nato pa previdno stresemo iz pekača, najboljše da kar na mrežico za ohlajanje. Šarkelj med peko lepo naraste, ko pa se ohlaja, nekoliko pade nazaj skupaj, kot je to značilno za sladice, ki vsebujejo veliko skute.

Skutni šarkelj s pehtranom

Ohlajen šarkelj po želji in okusu posujemo z malo mletega sladkorja in narežemo na rezine ter postrežemo.

Skutni šarkelj s pehtranom

Če imate radi pehtran, potem enostavno morate poskusiti tudi:

Skutni šarkelj s pehtranom

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor