Čokoladni mafini z lešniki (brez moke)
Print Friendly, PDF & Email

Enostavni za pripravo in zelo čokoladni. A kljub temu, da so zelo čokoladni, niso težki in nam ne obtežijo želodca. So zelo mehki in, lahko bi rekla, da tudi ‘sočni’ in kot takšni resnično teknejo. Ne vsebujejo bele moke, saj moko nadomestimo z ovsenimi kosmiči. Čokoladni mafini z lešniki tako vsebujejo same okusne sestavine, ki skupaj ustvarijo zelo okusen mafin.

Pripomočki za pripravo čokoladnih mafinov z lešniki

  • sekljalnik (palični mešalnik s posodico za sekljanje)
  • električni mešalnik (ali metlica za ročno stepanje)
  • 2 posodi
  • kuhinjska tehtnica
  • merilnik tekočin
  • pekač za mafine in papirnati modelčki zanje; lahko tudi silikonski modeli
  • pečica

Sestavine za čokoladne mafine z lešniki

Za 24 čokoladnim mafinov z lešniki (brez moke)

  • 200 g ovsenih kosmičev
  • 200 g celih lešnikov  (lahko tudi mleti)
  • 50 g pravega grenkega kakava v prahu
  • 1 zavojček pecilnega praška
  • ščep soli
  • 240 g kisle smetane
  • 180 ml mleka
  • 2 jajci (lahko ju nadomestite tudi z 2 bananama)
  • 100 g sladkorja
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja (najbolje z burbonsko vaniljo)
  • 80 g + 20 g čokoladnih kapljic iz temne čokolade (lahko tudi nasekljane temne čokolade)

Priprava čokoladnih mafinov z lešniki

Pečico vklopimo in nastavimo na 170 °C (ventilacijska pečica). Medtem, ko se pečica segreva, pripravimo maso za čokoladne mafine z lešniki.

Odmerimo ovsene kosmiče in jih stresemo v posodico sekljalnika in jih dobro zmeljemo. Zmlete ovsene kosmiče (sedaj moko) pretresemo v manjšo posodo, v kateri bomo skupaj zmešali suhe sestavine. Tudi lešnike stehtamo in jih v sekljalniku zmeljemo. Lahko povsem ali pa tako kot jaz, da ostane nekaj manjših koščkov. Seveda lahko uporabite že kupljene zmlete lešnike. Lešnike dodamo k zmletim ovsenim kosmičem.

Ideja
Za intenzivnejši okus lešnikov, lahko lešnike preden jih zmeljete, suho popražite. Kako to storite si preberite na povezavi: suho praženje lešnikov.

Dodamo še pravi grenki kakav (50 g), ščep soli in pecilni prašek. Vse suhe sestavine dobro premešamo med seboj. Pustimo ob strani in vzamemo drugo posodo, v kateri bomo pripravili mokre sestavine.

V drugo posodo tako odmerimo kislo smetano (240 g), 180 ml mleka, 2 jajci , 100 g sladkorja, 1 zavojček vaniljevega sladkorja in vse skupaj z električnim mikserjem dobro premešamo v enotno zmes.

Opomba avtorice
Če boste jajca nadomestili z banano, uporabite 2 zreli banani, ki ju predhodno dobro zmečkate z vilicami.

Mokrim sestavinam sedaj med mešanjem dodamo suhe.

Dobimo zmes, ki se vam bo zdela nekoliko (pre)tekoča. Tako je prav.

V zmes ročno vmešamo še 80 g čokoladnih kapljic (ali temne čokolade, ki jo prej čim bolj na drobno nasekljamo). Pripravimo pekač in ga obložimo s papirnatimi modelčki za mafine (seveda lahko uporabite tudi silikonske, če uporabljate te) in si pripravimo ostanek (20 g) čokoladnih kapljic, ki smo jih shranili.

Maso za čokoladne mafine z lešniki sedaj ponovno premešamo s pomočjo žlice, saj je masa bolj redka in se medtem, ko stoji zgodi, da težji delci malo potonejo), nato pa (najlažje jo kar vlijemo in si pri tem pomagamo z žlico) napolnimo modelčke za mafine. Napolnimo jih do malo pod vrhom. Čez vsak mafin posujemo nekaj čokoladnih kapljic, ki smo jih shranili.

Čokoladne mafine pečemo na 170 °C (ventilacijska pečica) v predhodno ogreti pečici. Pečemo jih 15-20 minut (odvisno od moči vaše pečice; jaz jih pečem 18 minut).

Ko so čokoladni mafini z lešniki pečeni, jih pustimo v pekaču, da se ohladijo, nato pa postrežemo.

Odlični so prvi dan, še malo boljši pa naslednji dan (hranimo jih lahko v hladilniku, kjer brez težav počakajo nekaj dni).

 

Ljubitelji mafinov poskusite tudi:

Prijetno sladkanje želim!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.8]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor