Kavni mafini s koščki čokolade
Print Friendly, PDF & Email

Vsi imamo svoje pregrehe in razvade. In priznam, kava in košček čokolade, po kosilu sta moja razvada. In tako sem ti dve sestavini združila v eno in nastali so odlični kavni mafini s koščki čokolade. Mmmmm … omamno diši že med pripravo mase, kar se stopnjuje med peko, tako, da komaj čakamo, da zagrizemo v okusen mafin z okusom po kavi in čokoladi. Najbolj teknejo sveži, še malček mlačni, saj je tako čokolada v njih najboljša. A tudi naslednji dan niso nič slabši in so še vedno vredni greha. Seveda, če kakšen sploh dočaka naslednji dan. 😉

In kar je najboljše, kavni mafini s koščki čokolade so tako zelo enostavno pripravljeni, da boste z njimi lahko presenetili tudi obiske, ki so se najavili, da pridejo čez pol ure. 😉

Pripomočki za kavne mafine s koščki čokolade:

  • pekač za mafine
  • 12 papirnatih modelčkov za mafine
  • pečica
  • električni mešalnik
  • metlica za ročno stepanje ali žlica
  • kuhinjska tehtnica
  • merilnik tekočin
  • čajna žlička
  • 1 večja in 1 manjša posoda za pripravo mase

Sestavine za kavne mafine s koščki čokolade

Za 12 mafinov:

  • 250 g gladke bele moke tip 500
  • 1/2 zavojčka pecilnega praška (6 g)
  • 80 g sladkorja (cca. 4 jedilne žice)
  • 2 zavojčka vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo (lahko tudi navaden)
  • 2-3 zvrhani čajne žličke instant kave (4-6 g) oz. po okusu
  • 100 g čokoladnih kapljic ali jedilne čokolade
  • ščep soli
  • 1 jajce
  • 1,1 dl olja (lahko tudi stopljeno maslo)
  • 2,25 dl mleka
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta (lahko tudi izpustite)

Priprava kavnih mafinov s koščki čokolade

Priprava je zelo enostavna. Najprej priklopimo pečico in njeno temperaturo nastavimo na 160 °C (ventilacijska pečica, klasično nastavite za 10-20 °C več). Pripravimo si tudi pekač za mafine, ki ga obložimo s papirnatimi modelčki za mafine.
Pripravimo si tudi vse sestavine, da jih bomo imeli pri roki.

Vzamemo večjo posodo in v njo odmerimo vse suhe sestavine: moko, pecilni prašek, ščep soli, sladkor, vaniljev sladkor, instant kavo in čokoladne kapljice (če uporabljate jedilno čokolado – tablico čokolade pred tem nasekljajte na manjše koščke s pomočjo noža in kuhinjske deske). Suhe sestavine premešamo med seboj.

V drugo, manjšo posodo, sedaj odmerimo vse mokre sestavine: jajce, mleko, olje in vaniljev ekstrakt. Tudi mokre sestavine s pomočjo metlice za stepanje (ali kar ročnega mešalnika) združimo.

Sedaj združimo mokre in suhe sestavine. To naredimo tako, da k suhim sestavinam počasi vlivamo mokre in pri tem ves čas mešamo. Mešamo lahko s pomočjo električnega mešalnika na srednji hitrosti (moja izbira) ali pa ročno z metlico za stepanje.
Vse sestavine združimo v enostno zmes, ki nima grudic, pri čemer pa pazimo, da sestavin ne mešamo predolgo. Samo toliko, da jih lepo združimo.

Dobimo maso za kavne mafine s koščki čokolade, ki je malce bolj tekoča, kot ste morda vajeni pri masi za mafine, a je prav tako.

Maso za mafine nadevamo v papirnate modelčke za mafine, ki smo jih vstavili v pekač za mafine. Za vsak mafin potrebujemo 1-2 žlici mase. Mase zadostuje za 12 mafinov.

Pekač potisnemo v pečico, ki se je sedaj že segrela na 160 °C (ventilacijska pečica) in kavne mafine s koščki čokolade pečemo 22-24 minut. Pazimo, da jih ne prepečemo, saj bi sicer utegnili biti suhi. Moji so se pekli 23 minut. 🙂

Postrežemo jih ob skodelici kave ali čaja in uživamo v njihovem okusu.

Ljubitelje mafinov vabim, pa poskusite tudi:

Prijetno sladkanje želim!

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor