Kavni mafini s koščki čokolade
Print Friendly, PDF & Email

Vsi imamo svoje pregrehe in razvade. In priznam, kava in košček čokolade, po kosilu sta moja razvada. In tako sem ti dve sestavini združila v eno in nastali so odlični kavni mafini s koščki čokolade. Mmmmm … omamno diši že med pripravo mase, kar se stopnjuje med peko, tako, da komaj čakamo, da zagrizemo v okusen mafin z okusom po kavi in čokoladi. Najbolj teknejo sveži, še malček mlačni, saj je tako čokolada v njih najboljša. A tudi naslednji dan niso nič slabši in so še vedno vredni greha. Seveda, če kakšen sploh dočaka naslednji dan. 😉

In kar je najboljše, kavni mafini s koščki čokolade so tako zelo enostavno pripravljeni, da boste z njimi lahko presenetili tudi obiske, ki so se najavili, da pridejo čez pol ure. 😉

Pripomočki za kavne mafine s koščki čokolade:

  • pekač za mafine
  • 12 papirnatih modelčkov za mafine
  • pečica
  • električni mešalnik
  • metlica za ročno stepanje ali žlica
  • kuhinjska tehtnica
  • merilnik tekočin
  • čajna žlička
  • 1 večja in 1 manjša posoda za pripravo mase

Sestavine za kavne mafine s koščki čokolade

Za 12 mafinov:

  • 250 g gladke bele moke tip 500
  • 1/2 zavojčka pecilnega praška (6 g)
  • 80 g sladkorja (cca. 4 jedilne žice)
  • 2 zavojčka vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo (lahko tudi navaden)
  • 2-3 zvrhani čajne žličke instant kave (4-6 g) oz. po okusu
  • 100 g čokoladnih kapljic ali jedilne čokolade
  • ščep soli
  • 1 jajce
  • 1,1 dl olja (lahko tudi stopljeno maslo)
  • 2,25 dl mleka
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta (lahko tudi izpustite)

Priprava kavnih mafinov s koščki čokolade

Priprava je zelo enostavna. Najprej priklopimo pečico in njeno temperaturo nastavimo na 160 °C (ventilacijska pečica, klasično nastavite za 10-20 °C več). Pripravimo si tudi pekač za mafine, ki ga obložimo s papirnatimi modelčki za mafine.
Pripravimo si tudi vse sestavine, da jih bomo imeli pri roki.

Vzamemo večjo posodo in v njo odmerimo vse suhe sestavine: moko, pecilni prašek, ščep soli, sladkor, vaniljev sladkor, instant kavo in čokoladne kapljice (če uporabljate jedilno čokolado – tablico čokolade pred tem nasekljajte na manjše koščke s pomočjo noža in kuhinjske deske). Suhe sestavine premešamo med seboj.

V drugo, manjšo posodo, sedaj odmerimo vse mokre sestavine: jajce, mleko, olje in vaniljev ekstrakt. Tudi mokre sestavine s pomočjo metlice za stepanje (ali kar ročnega mešalnika) združimo.

Sedaj združimo mokre in suhe sestavine. To naredimo tako, da k suhim sestavinam počasi vlivamo mokre in pri tem ves čas mešamo. Mešamo lahko s pomočjo električnega mešalnika na srednji hitrosti (moja izbira) ali pa ročno z metlico za stepanje.
Vse sestavine združimo v enostno zmes, ki nima grudic, pri čemer pa pazimo, da sestavin ne mešamo predolgo. Samo toliko, da jih lepo združimo.

Dobimo maso za kavne mafine s koščki čokolade, ki je malce bolj tekoča, kot ste morda vajeni pri masi za mafine, a je prav tako.

Maso za mafine nadevamo v papirnate modelčke za mafine, ki smo jih vstavili v pekač za mafine. Za vsak mafin potrebujemo 1-2 žlici mase. Mase zadostuje za 12 mafinov.

Pekač potisnemo v pečico, ki se je sedaj že segrela na 160 °C (ventilacijska pečica) in kavne mafine s koščki čokolade pečemo 22-24 minut. Pazimo, da jih ne prepečemo, saj bi sicer utegnili biti suhi. Moji so se pekli 23 minut. 🙂

Postrežemo jih ob skodelici kave ali čaja in uživamo v njihovem okusu.

Ljubitelje mafinov vabim, pa poskusite tudi:

Prijetno sladkanje želim!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor