Kavni mafini s koščki čokolade
Vsi imamo svoje pregrehe in razvade. In priznam, kava in košček čokolade, po kosilu sta moja razvada. In tako sem ti dve sestavini združila v eno in nastali so odlični kavni mafini s koščki čokolade. Mmmmm … omamno diši že med pripravo mase, kar se stopnjuje med peko, tako, da komaj čakamo, da zagrizemo v okusen mafin z okusom po kavi in čokoladi. Najbolj teknejo sveži, še malček mlačni, saj je tako čokolada v njih najboljša. A tudi naslednji dan niso nič slabši in so še vedno vredni greha. Seveda, če kakšen sploh dočaka naslednji dan. 😉
In kar je najboljše, kavni mafini s koščki čokolade so tako zelo enostavno pripravljeni, da boste z njimi lahko presenetili tudi obiske, ki so se najavili, da pridejo čez pol ure. 😉
Pripomočki za kavne mafine s koščki čokolade:
- pekač za mafine
- 12 papirnatih modelčkov za mafine
- pečica
- električni mešalnik
- metlica za ročno stepanje ali žlica
- kuhinjska tehtnica
- merilnik tekočin
- čajna žlička
- 1 večja in 1 manjša posoda za pripravo mase
Sestavine za kavne mafine s koščki čokolade
Za 12 mafinov:
- 250 g gladke bele moke tip 500
- 1/2 zavojčka pecilnega praška (6 g)
- 80 g sladkorja (cca. 4 jedilne žice)
- 2 zavojčka vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo (lahko tudi navaden)
- 2-3 zvrhani čajne žličke instant kave (4-6 g) oz. po okusu
- 100 g čokoladnih kapljic ali jedilne čokolade
- ščep soli
- 1 jajce
- 1,1 dl olja (lahko tudi stopljeno maslo)
- 2,25 dl mleka
- 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta (lahko tudi izpustite)
Priprava kavnih mafinov s koščki čokolade
Priprava je zelo enostavna. Najprej priklopimo pečico in njeno temperaturo nastavimo na 160 °C (ventilacijska pečica, klasično nastavite za 10-20 °C več). Pripravimo si tudi pekač za mafine, ki ga obložimo s papirnatimi modelčki za mafine.
Pripravimo si tudi vse sestavine, da jih bomo imeli pri roki.
Vzamemo večjo posodo in v njo odmerimo vse suhe sestavine: moko, pecilni prašek, ščep soli, sladkor, vaniljev sladkor, instant kavo in čokoladne kapljice (če uporabljate jedilno čokolado – tablico čokolade pred tem nasekljajte na manjše koščke s pomočjo noža in kuhinjske deske). Suhe sestavine premešamo med seboj.
V drugo, manjšo posodo, sedaj odmerimo vse mokre sestavine: jajce, mleko, olje in vaniljev ekstrakt. Tudi mokre sestavine s pomočjo metlice za stepanje (ali kar ročnega mešalnika) združimo.
Sedaj združimo mokre in suhe sestavine. To naredimo tako, da k suhim sestavinam počasi vlivamo mokre in pri tem ves čas mešamo. Mešamo lahko s pomočjo električnega mešalnika na srednji hitrosti (moja izbira) ali pa ročno z metlico za stepanje.
Vse sestavine združimo v enostno zmes, ki nima grudic, pri čemer pa pazimo, da sestavin ne mešamo predolgo. Samo toliko, da jih lepo združimo.
Dobimo maso za kavne mafine s koščki čokolade, ki je malce bolj tekoča, kot ste morda vajeni pri masi za mafine, a je prav tako.
Maso za mafine nadevamo v papirnate modelčke za mafine, ki smo jih vstavili v pekač za mafine. Za vsak mafin potrebujemo 1-2 žlici mase. Mase zadostuje za 12 mafinov.
Pekač potisnemo v pečico, ki se je sedaj že segrela na 160 °C (ventilacijska pečica) in kavne mafine s koščki čokolade pečemo 22-24 minut. Pazimo, da jih ne prepečemo, saj bi sicer utegnili biti suhi. Moji so se pekli 23 minut. 🙂
Postrežemo jih ob skodelici kave ali čaja in uživamo v njihovem okusu.
Ljubitelje mafinov vabim, pa poskusite tudi:
- Čokoladne mafine s kremnim sirom,
- puhaste bananine mafine z Nutello,
- mascarpone mafine z malinami,
- jabolčne mafine,
- nežne limonine mafine,
- mafine s pistacijami in malinami,
- čokoladno-bananine mafine,
- borovničeve cheseecake mafine,
- bananine mafine,
- Nutelline mafine iz 3 sestavin.
Prijetno sladkanje želim!