Mafini s pistacijami in malinami
Print Friendly, PDF & Email

Mafini s pistacijami in malinami so nastali povsem spontano, ko me je deževno popoldne pripeljalo v kuhinjo in se je v meni začela prebujati ustvarjalna žilica. Ker sem si zaželela nekaj sladkega in, ker sem dan pred  tem kupila pistacije, so me misli vodile v tej smeri …  malo pomislim in začnem brskati po hladilniku in omaricah, na pult zložim sestavine in jih pričnem odmerjat, nekje na sredini me prešine:”Hej, kaj pa , če dodam še maline!”
Joj, kako sem bila nestrpna ves ta čas, medtem, ko so se mafini pekli. In lahko si zamislite moje veselje ob pogledu (in kasneje ugrizu) na mafine, ki so uspeli.

Tako vam danes z veseljem predstavljam moj recept za mafine s pistacijami in malinami, ki so rahli, mehki in sočni, a vseeno vas ob ugrizu preseneti hrustljava pistacija, ki se skriva v notranjosti. Mafini s pistacijami in malinami so, ne le okusni, ampak so tudi zelo enostavni za pripravo, zato le zavihajte rokave in jih naredite.

Pripomočki za pripravo mafinov s pistacijami in malinami

  • posoda za pripravo mase
  • električni mešalnik
  • žlica
  • cedilo
  • kuhinjska tehtnica
  • nož in deska za rezanje
  • pekač za mafine in 12 papirnatih modelčkov za mafine
  • kozica
  • štedilnik
  • pečica

Sestavine pa mafine s pistacijami in malinami

Za 12 mafinov s pistacijami in malinami:

  • 100 g gladke bele moke
  • 60 g sladkorja
  • 1/2 zavojčka pecilnega praška
  • 75 g masla
  • 80 g kisle smetane (cca. 2 žlici)
  • 2 jajci
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo (lahko tudi navadni, ali še bolje domač)
  • 50 g praženih, slanih pistacij
  • 100 g malin (svežih ali zamrznjenih)

Priprava mafinov s pistacijami in malinami

Najprej vam svetujem, da si pripravite vse sestavine.
Pistacije oluščite in jih na grobo sesekljajte. Odmerite moko, dodajte ji pecilni prašek. Maslo v kozici na štedilniku stopite.

Pripravite tudi druge sestavine, da bodo pri roki. Vklopite pečico in njeno temperaturo nastavite na 180 °C (ventilacijska pečica).

Celi jajci, sladkor ter vaniljev sladkor penasto vmešamo. Miksamo cca.2 minuti, da zmes naraste in postane rahla in penasta.

Zmesi dodajte stopljeno maslo in ponovno dobro zmešate sestavine, da se povežejo. Nato med stalnim mešanjem postopoma dodajajte moko s pecilnim praškom katero presejete k jajčni zmesi. Dobro zmešajte, da dobite enotno zmes, ki je gladka in brez grudic.

Po tem, ko ste moko dobro vmešali, dodajte še kislo smetano, katero prav tako dobro vmešajte v zmes za mafine.

Na zadnje k zmesi vsujte še nasekljane pistacije in maline. Ročno vmešajte v maso tako, da se pistacije in maline čim bolj enakomerno porazdelijo.

Maso za mafine nadevajte v modelčke za mafine tako, da vsak modelček napolnite približno do 3/4.

Mafine s pistacijami in malinami pecite 14 minut, v predhodno ogreti pečici na 180 °C (ventilacijska pečica).

Ko so mafini pečeni, jih lahko (še malo mlačne ali povsem ohlajene) posujete z nekaj sladkorja v prahu in postrežete. Seveda jih lahko postrežete tudi brez sladkornega posipa.

Uživajte v sočnem sladko kislem okusu mafinov s pistacijami in malinami tudi vi.

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor