Jesenska gosta juha
Print Friendly, PDF & Email

Poslastica jesenskega časa, okusna gosta juha, ki nas bo nasitila in pogrela po sprehodu v naravi, kjer si lahko naberemo gobe, ki jih potrebujemo za njeno pripravo. Gobam je dodana še druga zelenjava, vse skupaj povezano v res okusno kosilo.

Jesenska gosta juha

Jesenska gosta juha – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Jesenska gosta juha – sestavine

Za štiri osebe:

  • 200 g krompirja
  • 90 g rdečega korenja
  • 300 g buče hokaido in cuketa
  • 250 g jurčkov (svežih ali zamrznjenih)
  • 100 g  lisičk (svežih ali zamrznjenih)
  • 100 g kostanjev (svežih ali zamrznjenih)
  • 20 g že pražene čebule (kupljena predpripravljena), ali 70 g sveže čebule
  • 2 žlici gladke bele moke
  • 30 ml sončničnega olja
  • 1000 ml vode
  • morska sol po okusu

Jesenska gosta juha – postopek

Najprej na suho očistimo gobe, ki jim ostrgamo bete, če so umazani od zemlje in klobuk zbrišemo s kuhinjsko krpo, krompir olupimo, korenček pa ostrgamo. Če so buče mlade in imajo še mehak olupek, jih ni potrebno olupiti. Vso zelenjavo narežemo na kocke.  Na drobno narežemo tudi gobe.

Jesenska gosta juha

V loncu segrejemo olje in na njem na zmernem ognju prepražimo krompir, korenje in buče, ražimo 5 do 8 minut, nato dodamo že praženo čebulo in dobro premešamo. Če pražene čebule nimamo, nasekljano svežo čebulo prepražimo na olju, nato dodamo zelenjavo.

Jesenska gosta juha

Dodamo še gobe, sol in zalijemo z vodo ter premešamo, ko zavre pustimo vreti na zmernem ognju še 18 do 20 minut.

Jesenska gosta juha

Med tem časom v ponvi prepražimo moko brez maščobe, da porjavi in jo med vrenjem ter stalnim mešanjem dodamo juhi, ki jo pustimo vreti še 3 do 5 minut.

Jesenska gosta juha

Juha pridobi na okusu in vonju, če lonec pokrijemo in počakamo kakšno uro, nato pa jo postrežemo. Jaz dodatnih zelišč in začimb ne dodajam, da jesenska juha obdrži vonj in okus po gobah.

Jesenska gosta juha

Narava nas zdravi in hrani, z njeno pomočjo ohranjamo svoj življenjski stil, zato jo spoštujmo. Lučka Glaser

Gobe lahko pripravimo tudi na drugačen način

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor