Godla s testeninami in ocvirki
Godla s testeninami in ocvirki je zelo okusna, posebno takrat, ko med kuhanjem krvavic te počijo in je godla gosta. Brez kolin in kuhanja krvavic prave godle ne moremo skuhati. Če doma nimamo kolin, lahko za godlo povprašate pri sosedih in znancih. Za zgostitev godle lahko uporabimo tudi testenine, jo dodatno začinimo in tako izboljšamo gostoto in okus.
Na Gorenjskem pa imajo v nekaterih krajih svoj praznik godle, ki jo sami skuhajo, pri tem uporabljajo značilne sestavine za pripravo krvavic.
Pripomočki za pripravo godle s testeninami in ocvirki
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo godle s testeninami in ocvirki
Za štiri osebe:
- 1000 ml godle
- 250 g testenin
- 2 žlici ocvirkov
- sol po okusu
- poper po okusu
Priprava godle s testeninami in ocvirki
Godlo, ki nastane pri kuhanju krvavic ohladimo in jo shranimo v hladnem prostoru ali hladilniku do 5 °C, porabiti jo moramo v 2 do 3 dneh.
Testenine skuhamo posebej, po navodilu proizvajalca in kuhane stresemo na cedilo, da voda od kuhanja odteče.
Ker je kvaliteta godle odvisna od razkuhanih klobas, ji lahko dodamo začimbe, da izboljšamo aromo in slanost. Jaz sem dodala majaron, sol in poper.
Količino godlje, ki jo bomo ponudili zavremo za 2 do 3 minute, nato pa dodamo kuhane testenine in vse skupaj premešamo.
V kozici segrejemo ocvirke, ki jih lahko dodamo godli, za tiste, ki so ljubitelji mastne zabeljene hrane.
Godlo postrežemo še vročo in jo lpo želji in okusu potresemo z ocvirki, ki smo jih segreli.
Če imajo pri sosedu koline, vam naj ne bo nerodno, da povprašate za godlo, saj jo marsikje tudi zavržejo zaradi prevelike količine. Lučka Glaser
Iz svinjine lahko pripravimo čudovite stvari, ki jih lahko tudi kupimo:
- Domači ocvirki in mast.
- Ocvirki in mast iz pečice.
- Suhi veliki ocvirki.
- Jetrna klobasa.
- Vranični žličniki.
- Peka krvavic v pečici.
- Pečene pečenice.
- Svinjska jetrca v omaki.
- Svinjska jetrca v vinski omaki.
- Slastna jetrca s polento.
- Ledvice v omaki.
- Kisla juha iz prekajenih svinjskih parkljev.
- Svinjska pečenka s česnom.
- Svinjska ribica iz pečice z zelenjavo.
- Svinjski zrezki po dunajsko.