Svinjska rebra v paradižnikovi omaki
Svinjska rebra v paradižnikovi omaki so slastna, mehka in nasitna. Lahko jih ponudimo za kosilo ali za večerjo. Paradižnikova omaka, v kateri so rebra kuhana, doda dodaten zanimiv okus, ki se prepleta s paradižnikom in ostalimi začimbami.
Svinjina je najpogosteje zaužito meso po vsem svetu. Uživa se tako sveža, kuhana kot konzervirana, sušenje podaljša rok uporabnosti svinjskih izdelkov. Svinjina je vsestransko uporabno meso in primerna tudi za hitro uporabo.
Pripomočki za pripravo svinjskih reber v paradižnikovi omaki
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za svinjska rebra v paradižnikovi omaki
Za štiri osebe
- 800 g svinjskih reber
- 50 g svinjske masti
- 120 g sesekljane čebule
- 3 listi lovorja
- 300 ml paradižnikove mezge
- 1 žlica sesekljanega česna
- 100 ml belega vina
- 1 žlica suhe ali mokre jušne zelenjave
- 2 žlici bele moke tip 500
- sol po okusu
- poper po želji
Priprava svinjskih reber v paradižnikovi omaki
Pri nabavi svinjskih reber moramo paziti, da niso preveč masna in da so, po možnosti v enem kosu, da si doma narežemo kose po svoji potrebi in so kosi približno enake velikosti in debeline, da se tudi enakomerno zapečejo. Narezana rebra premažemo s soljo, in preden jih naložimo v lonec, počakamo vsaj 60 minut, da se rebra presolijo.
V loncu stopimo mast in vanj naložimo narezana in nasoljena rebra, ki jih na zmernem ognju popečemo za 2 do 3 minute po eni strani, nato pa rebra še obrnemo in popečemo 2 do 3 minute še po drugi strani.
Med tem časom pripravimo še ostale sestavine, ki jih bomo dodajali, pri tem česen in čebulo olupimo in nasekljamo.
Najprej k rebrom dodamo vino, jušno zelenjavo, lovor, čebulo, česen in moko, sestavine premešamo in lonec pokrijemo in na zmernem ognju dušimo 10 do 12 minut, nato lonec odkrijemo in dodamo paradižnikovo mezgo. Kuhamo še 5 minut in rebra v paradižnikovi omaki so pripravljena, da jih lahko postrežemo.
Kot prilogo lahko ponudimo testenine, kruh ali krompir.
Ni nujno, da je na krožniku zrezek, tudi rebra s kostjo na krožniku lepo izgledajo, pa še okusna so. Lučka Glaser
Kot prilogo zraven svinskih reber v paradižnikovi omaki lahko ponudimo
- Domači jajčni rezanci.
- Riž z ajdovo kašo kot priloga.
- Bučni njoki (svaljki) z maslom in drobtinami.
- Polenta za vse generacije.
- Pražen krompir.
- Pire krompir s kislo smetano.
- Slan krompir v kosih za začetnike.
- Beli žganci s krompirjem.
- Koruzno krompirjevi žganci.
- Najslajši ajdovi žganci.