Česnovi peski za zamrzovanje
Poganjkov česna, česnovih peskov, nikar ne zavrzite, saj jih lahko koristno uporabite v kulinariki za pripravo različnih obrokov, saj vsebujejo enake sestavine kot česen ter imajo rahel vonj po česnu, zato je marsikatera jed, ki je obogatena česnovimi peski, zelo okusna z rahlim vonjem in okusom po česnu.
Mladi česnovi peski ali pski, kakor jih v Sloveniji imenujemo, so primerni tudi za zamrzovanje, še posebej, ko imamo presežek peskov. So okusen shranek, s katerim si popestrimo jedilnik tudi izven sezone česnovih peskov, vse skupaj pa je zelo enostavno. Sezona mladih česnovih peskov je zelo kratka, saj moramo paziti, da poganjki ne postanejo trdi in česen ne zacveti, zato česnove peske največkrat kar vse potrgamo, pri tem pa pride do presežka, ki ga lahko za en teden shranimo v hladilniku, kar pa jih imamo več, je najboljše, da pripravimo in zamrznemo za poznejšo uporabo.
Česnovi peski za zamrzovanje – pripomočki
- pvc posodice primerne za zamrzovanje
Česnovi peski za zamrzovanje – sestavine
- mladi česnovi peski v poljubni količini
Postopek priprave in zamrzovanje česnovih peskov
Česnove peske naberemo ali kupimo, nato jih operemo v hladni vodi in damo na cedilo, da se osušijo.
Osušenim češnjevim peskom odstranimo vrhnji del (popek), kjer se pripravlja cvet, vendar ga ne zavržemo, nato pričnemo rezati poganjke.
Najprej spodnje dele poganjkov, ki so bolj trdi, te narežemo na 3 do 5 mm in narezane shranimo v posodico, ter tudi označimo, da so trdi in primerni za dodajanje jedem, ki se še kuhajo 10 do 15 minut, da se zmehčajo.
Mehkejše dele stebla prav tako narežemo na 3 do 5 mm velike koščkeo in shranimo v posodo, primerno za zamrzovanje, ravno tako označimo shranek. Mehkejši del shranka uporabimo že proti konca kuhanja omake, rižote, enolončnice … pri čemer jih pokuhamo še za okoli 5 minut.
Popke česnovih peskov pa shranimo kar cele, v posodi primerni za zamrzovanje in jih zamrznemo tudi tu napišemo, kaj je v posodi. Dodajamo jih jedem zaradi rahlega okusa po česnu pri kuhanju goveje, piščančje ali pa zelenjavne juhe …
Česnove peske tako shranimo v tri različne shranke za različne uporabe.
S česnovimi peski lahko naredimo jedi še bolj okusne. Lučka Glaser
Ideje za uporabo česnovih peskov:
- Namaz s česnovimi peski.
- Česnovi pski z jajci.
- Česnovi peski v golažu.
- Česnovi pski v juhi.
- Rižota s česnovimi pski.
- Česnovi pski s šunko in sirom.