Polnjene bučke
Print Friendly, PDF & Email

Polnjene bučke so okusna jed, pri kateri pa moramo biti pazljivi pri izbiri  bučke, saj mora imeti jedilna bučka, ki jo bomo uporabili, olupek mehak, sredico pa mehko z nedozorelimi  semeni.

Buče so užitne v celoti, saj mladih nedozorele buče, ki imajo mehak olupek ni potrebno olupiti, sredico skupaj z mladimi semeni pa lahko koristno uporabimo za pripravo juh in enolončnic.

Nasvete za uporabo buč in semen, ki so dozorela najdemo tudi v zdravstvu kot del dietne prehrane.

Polnjena bučka

Pripomočki za pripravo polnjenih bučk:

  • ventilatorska pečica
  • pekač
  • sekljalnik

Sestavine za pripravo polnjenih bučk:

Za štiri osebe:

  • 1 jedilna bučka (cca. 1400 g)
  • 200 g rdečega korenja
  • 300 g sveže rdeče ali rumene paprike
  • 80 g čebule
  • 400 g mletega govejega mesa
  • 30 ml sončničnega olja
  • 200 g naribanega sira
  • 1 jajce
  • sol po okusu

Postopek za pripravo polnjenih bučk

Pripravimo si vse sestavine, ki jih bomo potrebovali, jih dobro operemo, korenček ostrgamo ali olupimo, paprike prepolovimo in odstranimo semena, čebulo pa olupimo in na drobno narežemo

Naložena bučka

V kozici segrejemo olje in popražimo čebulo toliko, da postekleni in zadiši, dodamo mleto meso malo posolimo in pražimo pet minut, toliko da meso spremeni barvo.

Naložena bučka

V sekljalniku sesekljamo korenje in papriko in oboje dodamo mesu, dobro premešamo in pražimo še pet minut, da se sestavine prepojijo.

Naložena bučka

Bučo prerežemo na polovico po dolžini in izdolbemo mehki del, ki ga ne zavržemo, ampak damo v primerno posodo, dodamo jajce, polovico naribanega sira, posolimo premešamo in nato dodamo prepraženo mešanico mesa in zelenjave.

Naložena bučka

Ponovno vse premešamo in nadev naložimo v prerezano bučko, ki smo jo dali v pekač, ki smo ga naoljili  s sončničnem oljem.

Naložena bučka

Tako polnjeno bučko potresemo še z drugo polovico naribanega sira in postavimo v navadno pečico, ki smo jo segreli na 200 °C, bučke pečemo 30 minut, nato vklopimo še ventilator in pečemo še 10 minut.

Naložena bučka

Polnjeno bučko postrežemo še vročo, za dodaten okus in dekoracijo pa jo potresemo še z na drobno narezanim drobnjakom.

Naložena bučka

Tudi z bučami lahko pripravimo zanimiv in okusen obrok. Lučka Glaser

Uporaba buče v kulinariki je zelo pestra, oglejte si nekaj nasvetov:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor