Polnjene bučke
Polnjene bučke so okusna jed, pri kateri pa moramo biti pazljivi pri izbiri bučke, saj mora imeti jedilna bučka, ki jo bomo uporabili, olupek mehak, sredico pa mehko z nedozorelimi semeni.
Buče so užitne v celoti, saj mladih nedozorele buče, ki imajo mehak olupek ni potrebno olupiti, sredico skupaj z mladimi semeni pa lahko koristno uporabimo za pripravo juh in enolončnic.
Nasvete za uporabo buč in semen, ki so dozorela najdemo tudi v zdravstvu kot del dietne prehrane.
Pripomočki za pripravo polnjenih bučk:
- ventilatorska pečica
- pekač
- sekljalnik
Sestavine za pripravo polnjenih bučk:
Za štiri osebe:
- 1 jedilna bučka (cca. 1400 g)
- 200 g rdečega korenja
- 300 g sveže rdeče ali rumene paprike
- 80 g čebule
- 400 g mletega govejega mesa
- 30 ml sončničnega olja
- 200 g naribanega sira
- 1 jajce
- sol po okusu
Postopek za pripravo polnjenih bučk
Pripravimo si vse sestavine, ki jih bomo potrebovali, jih dobro operemo, korenček ostrgamo ali olupimo, paprike prepolovimo in odstranimo semena, čebulo pa olupimo in na drobno narežemo
V kozici segrejemo olje in popražimo čebulo toliko, da postekleni in zadiši, dodamo mleto meso malo posolimo in pražimo pet minut, toliko da meso spremeni barvo.
V sekljalniku sesekljamo korenje in papriko in oboje dodamo mesu, dobro premešamo in pražimo še pet minut, da se sestavine prepojijo.
Bučo prerežemo na polovico po dolžini in izdolbemo mehki del, ki ga ne zavržemo, ampak damo v primerno posodo, dodamo jajce, polovico naribanega sira, posolimo premešamo in nato dodamo prepraženo mešanico mesa in zelenjave.
Ponovno vse premešamo in nadev naložimo v prerezano bučko, ki smo jo dali v pekač, ki smo ga naoljili s sončničnem oljem.
Tako polnjeno bučko potresemo še z drugo polovico naribanega sira in postavimo v navadno pečico, ki smo jo segreli na 200 °C, bučke pečemo 30 minut, nato vklopimo še ventilator in pečemo še 10 minut.
Polnjeno bučko postrežemo še vročo, za dodaten okus in dekoracijo pa jo potresemo še z na drobno narezanim drobnjakom.
Tudi z bučami lahko pripravimo zanimiv in okusen obrok. Lučka Glaser
Uporaba buče v kulinariki je zelo pestra, oglejte si nekaj nasvetov:
- Slastna kremna bučna juha s krompirjem.
- Kremna bučna juha s kamutom.
- Bučna juha s koruznim zdrobom.
- Čebulna juha z bučkami.
- Paradižnikova juha z bučko in ribano kašo.
- Narastek z bučami.
- Pica iz bučk.
- Zloženka iz bučke in stročjega fižola.
- Musaka z mletim mesom in bučkami.
- Lisičke z bučko.
- Bučke v omaki.
- Bučne miške.
- Ocvrte bučke s sezamom.
- Polnjene bučke.
- Skutno bučni zavitek.
- Bučnica, slan zavitek.
- Pražena semena bučk in buč.
- Bučke vložene v slanici.
- Vložene bučke po mediteransko.
- Sušenje bučk in buč.