Jajčno testo za polnjene testenine
Jajčno testo lahko uporabimo za polnjenje različnih testenin; nam so najbolj znani idrijski žlikrofi, tortelini, ravioli, polnjeni žepki, koroški žlikrofi …, večina polnjenih testenin je polnjenih s slanimi nadevi, koroški pa z različnimi nadevi, tako suhim in svežim mesom, skuto, pa tudi na sladko, s suhim sadjem.
Jajčno testo za polnjene testenine lahko uporabimo tudi za jušne in široke rezance, če jih narežemo an kvadrat, dobimo domače bleke oziroma krpice ali flikice, naredimo metuljčke, istrske fuže, .. tudi kot testo za lazanjo nam lahko služi.
Testenine lahko uporabimo sveže, lahko jih zamrznemo (tako ostanejo kakor sveže) ali pa jih posušimo za poznejšo uporabo.
Jajčno testo za testenine – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Jajčno testo za polnjene testenine – sestavine
Za okoli 500 g jajčnega testa
- 300 g bele gladke pšenične moke
- 3 jajca
- 30 g ekstra deviškega oljčnega olja
- 10 g morske soli
- voda po potrebi
- 50 – 80 g ostre pšenične moke, za gnetenje, valjanje
Jajčno testo za polnjene testenine – postopek
V posodo najprej presejemo moko, ki ji dodamo sol, premešamo, nato na sredini naredimo vdolbino in vanjo dodamo jajca in olje.
Vse skupaj ročno ali pa strojno umešamo v gladko testo, da nastane gladko testo brez grudic.
Če jajčno testo postane presuho, previdno dodamo žlico ali dve hladne vode, če pa je premokro, postopno lahko dodamo žlico ali dve moke, da se testo lahko lepo gnete, do teh odstopanj pri testu pride zaradi različne velikosti jajc in različne vlažnosti moke.
Delovno površino potrosimo z moko in nanjo preložimo testo, ki ga dobro vgnetemo, po potrebi, če je testo mokro, večkrat tako testo testo kot delovno površino potresemo z moko, da med gnetenjem nastane testo, ki se ne prijemlje več na roke.
Iz testa oblikujemo hlebčke v velikosti, kot jih bomo potrebovali in jih damo na krožnik, pladenj …
Tako pripravljene hlebčke moramo pokriti, da se ne izsušijo, pokrijemo jih lahko z narobe obrnjeno skledo, streč folijo, prtičkom iz blaga …
Pustimo, da jajčno testo počiva, najbolje preko noči, če pa ni časa, pa vsaj za eno uro.Jajčno testo za polnjene testenine, ki smo ga pustili počivati, strojno ali pa ročno razvaljamo na želeno debelino, nato pa nadevamo po želji ali pa naredimo preproste, domače testenine.
Doma pripravljene testenine iz jajčnega testa so polnega okusa in se ne razkuhajo. Lučka Glaser
Domače testo je vedno dobra izbira, poskusite tudi:
- Domači jajčni rezanci.
- Domači bleki, krpice ali flikce.
- Krompirjevo testo s kislo smetano za svaljke ali cmoke.
- Testo za pico, ki vedno uspe.
- Večnamensko kvašeno testo.
- Vlečeno testo z jajcem.
- Čudovito vlečeno testo.
- Slastni vodni žličniki z drobtinami.
- Močnik za zakuho.
- Rahli zdrobovi žličniki.