Fižolov golaž
Print Friendly, PDF & Email

Fižolov golaž je najbolj poznan na štajerskem, kjer ga tudi imenujejo štajerski golaž, sedaj pa je razširjen že po celi Sloveniji. Kuhanje je zelo enostavno, saj vsebuje zelo malo začimb, pa je vseeno zelo sladkobno okusen ter nasiten. Poleg fižola mu je dodano tudi meso in Kranjska klobasa.

Fižolov golaž

Fižolov golaž – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Fižolov golaž – sestavine

Za 6 oseb:

  • 500 g rjavega fižola v zrnju
  • 150 g na drobno nasekljane čebule
  • 15 g nasekljanega česna
  • 30 ml sončničnega olja
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 400 g svinjine
  • 240 g narezane kranjske klobase
  • 1200 ml vode + 1000 ml (za namakanje fižola)
  • morska sol po okusu

Fižolov golaž – postopek

Fižol namočimo v hladno vodo že dan pred kuhanjem fižolovega golaža, saj se mora namakati najmanj 12 ur, po namakanju ga stresemo na cedilo, da voda, ki jo zavržemo odteče, nato natočimo svežo vodo, posolimo in damo fižol kuhati. Ko zavre, ga kuhamo 50 – 60 minut, da se delno zmehča, čas je odvisen tudi od starosti in vrste fižola.

Fižolov golaž

Za praženje na drobno nasekljane čebule in česna na sončničnemu olju uporabimo dovolj velik lonec, da bomo lahko dodali tudi vse ostale sestavine, ko zadiši po čebuli in česnu, dodamo na poljubno velike kocke narezano svinsko meso in med mešanjem pražimo 10 do 12 minut.

Fižolov golaž

Med praženjem na kolobarje narežemo korenje in ga dodamo k prepraženem mesu, vse skupaj premešamo in dodamo kuhan fižol skupaj z vodo, v kateri se je kuhal.

Fižolov golaž

Narezano kranjsko klobaso dodamo k že delno kuhanim sestavinam, premešamo in kuhamo v pokritem loncu še 10 – 12 minut, med kuhanjem preverimo slanost fižolovega golaža, saj že kranjska klobasa vsebuje veliko soli, zato moramo biti previdni pri soljenju.

Fižolov golaž

Ko je fižolov golaž kuhan, dodamo še paradižnikovo mezgo in ponovno vse skupaj premešamo, lonec pokrijemo in pred postrežbo počakamo še 15 d0 20 minut, da se golaž delno ohladi in se arome in okusi med seboj prepojijo.

Fižolov golaž

Fižolov golaž lahko postrežemo v skodelici ali krožniku, pri tem pa ne smemo pozabiti na poper in solnico, da si lahko vsak po svojem okusu še izboljša okus, zraven pa ponudimo kruh.

Fižolov golaž

Golaž lahko skuhamo tudi iz fižola, samo dodati mu moramo dovolj svežega in prekajenega mesa. Lučka Glaser

Slovenci smo poznani po tem, da zraven vseh jedi na žlico zelo radi jemo kruh:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor