Kutinov kompot brez dodanega sladkorja
Kutinov kompot brez dodanega sladkorja in dodanih dišav oziroma začimb, je rahlo kiselkastega okusa, rezine kutine so kompaktne, brez izrazitega vonja in okusa, zato ga lahko ponudimo kot prilogo različnim vrstam mesa, ali pa ga ponudimo kot samostojno slaščico, pri tem lahko dodamo svoja najljubša sladila.
Pripomočki za pripravo kutin v kompotu
- kozarci za vlaganje s pokrovom
Sestavine za pripravo kutin v kompotu
Za štiri kozarce po 720 ml
- 3000 g kutin
- 1 limona
- voda po potrebi
Priprava kutin v kompotu
Kutina je sadež, ki ga obiramo pozno v jeseni, po obliki nas spominjajo na hruško in ima močno aromo. Sadež izvira iz Turkestana in Perzije, sedaj pa jo gojijo po celi Evropi, v stari Grčiji so kutine predstavljale simbol zvestobe, sreče in ljubezni. Surove kutine so neužitne, zato jih moramo v kulinariki toplotno obdelati. Kutine so vitaminsko zelo bogate, saj vsebujejo vitamine A, C, B1, B3, minerale, kalcij, magnezij in železo.
Nabrane kutine dobro operemo pod mlačno vodo, da odstranimo žametno povrhnjico, pri tem si lahko pomagamo z grobo kuhinjsko gobico in jih zbrišemo s kuhinjsko krpo. Oprane in zbrisane kutine naložimo v lonec, zalijemo s hladno vodo in kuhamo na zmernem ognju 10 minut, nato jih naložimo v skledo, da se delno ohladijo.
Delno ohlajene kutine olupimo, razrežemo na poljubno velike kose in odstranimo pecelj, muho in sredico s semeni, ki je zelo trda. Razrezane kutine naložimo v kozarce in dodamo dve rezine limone v vsak kozarec ter zalijemo s hladno vodo.
Naložene kozarce trdno zapremo s pokrovi in jih naložimo v lonec, v katerega smo na dno položili kuhinjsko krpo, naložene kozarce zalijemo do pokrova, lonec pokrijemo in ko voda zavre, pustimo vreti na zmernem ognju 20 minut, nato ogenj ugasnemo in pustimo kozarce pokrite v loncu, da se počasi ohlajajo, najbolje preko noči.
Ohlajene kozarce vzamemo iz lonca, jih zbrišemo in opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Tako pripravljen shranek je uporaben najmanj eno leto.
Ko nam začne primanjkovati svežega sadja, si dan lahko popestrimo s kompoti. Lučka Glaser
Kompote lahko pripravimo tudi drugače in iz drugih vrst sadja