Hruškov kompot za ozimnico
Hruškov kompot je prava osvežitev v vsakem letnem času. Kompot iz hrušk, pripravimo avgusta ali septembra, ko dozori večina sort hrušk. Je prava poslastica, zato le vložite nekaj hrušk v kompot za dni, ko svežega sadja ni v izobilju.
Hruškov kompot za ozimnico – pripomočki
- kozarci za vlaganje s pokrovi
Hruškov kompot za ozimnico – sestavine
Za 4 kozarce po 720 ml:
- 2 kg očiščenih, olupljenih in na rezine narezanih hrušk, vrsta hruške po izbiri
- 2 l vode
- 200 g belega sladkorja
- 30 ml limoninega soka
- 1 žlička klinčkov
- 1 cimetova skorja
- 10 ml vaniljeve arome (ekstrakta)
Hruškov kompot za ozimnico – postopek
Nabrane hruške pregledamo in izberemo zdrave in ne preveč zrele hruške, da rezine v kozarcu ostanejo cele, dobro jih operemo in pred lupljenjem osušimo.
Pripravimo vse sestavine, ki jih bomo potrebovali, za pripravo okusnega hruškovega kompota.
Oprane hruške razrežemo na poljubno velike rezine, olupimo in odstranimo muho, pecelj in sredinski semenski del. Rezine hrušk dajemo v vodo, ki smo ji dodali limonin sok, da narezane hruške ne oksidirajo, in v kozarcu ostanejo naravne barve.
V lonec natočimo vodo in dodamo sladkor ter vse začimbe, ko voda zavre, s penovko pobiramo narezane hruške iz vode in jih dodajamo v lonec z začimbami.
Počakamo, da voda s hruškami in začimbami zavre in pustimo vreti na zmernem ognju 4 do 5 minut, paziti moramo da se hruške ne razkuhajo.
Kuhan hruškov kompot polnimo v ogrete kozarce, da nam med polnjenem ne počijo, lahko pa si pomagamo tako, da jih polnimo na kovinski podlagi. Napolnimo jih do roba, zapremo s pokrovčki in jih napolnjene za nekaj trenutkov obrnemo na pokrovček, pravilno obrnjene kozarce pokrijemo z odejo ali brisačo, da se kozarci počasi ohladijo. Ohlajenim kozarcem dodamo samo še etikete s podatkom o vsebini in času shranka.
Ježek, teka, teka in se kotali, jabolka in hruške nabadati hiti, da jih Lučka v kompote spremeni. 🙂 Lučka Glaser
Kompote lahko pripravimo tudi iz druge vrste sadja