Marelični kompot
Print Friendly, PDF & Email

Marelični kompot je sladek, okusen in vitaminsko bogat shranek, ki ga lahko ponudimo kot del obroka, za pripravo sadnih kup, solat, napitkov in za pripravo različnih slaščic. Sama prirpava kompota pa je sila enostavna.
Sadeži marelice so od vseh  sadežev, ki vsebujejo koščice, najbolj sladki in z največ vitamini, zaradi vitaminov in mineralov, ki jih vsebujejo, so pravi zaklad za ohranjanje našega zdravja.

Iz marelic lahko pripravimo okusne shranke kot so: marelična marmelada s stevijo, marelična marmelada, marelični gosti sok, …

Marelični kompot

Pripomočki za pripravo mareličnega kompota

  • kozarci s pokrovom

Sestavine za marelični kompot

Za 5 kozarcev po 720 ml  (360 g očiščenih marelic na kozarec).

  •  1800 g očiščenih marelic
  • 5 žlic sladkorja
  • voda po potrebi

Priprava mareličnega kompota

Za pripravo kompota izberemo samo čvrste, zdrave in ne preveč zrele marelice, ki jih operemo in jih naložimo v plastični zabojček ali cedilo, da voda odteče.

Marelični kompot

Oprane marelice prepolovimo in jim odstranimo koščice, če so marelice debele, jih lahko prerežemo na več delov, razrezane marelice na lahko naložimo v kozarec.

Marelični kompot

Napolnjene kozarce s marelicami zalijemo s hladno čisto vodo, da so marelice prekrite, v vsak kozarec dodamo žlico sladkorja in kozarce zapremo s pokrovčkom.

Marelični kompot

Napolnjene in zaprte kozarce naložimo v lonec, v katerega smo na dno dali kuhinjski prtiček in dolijemo hladno vodo do roba kozarcev. Lonec pokrijemo, ga damo na štedilnik in ko zavre, pustimo vreti 30 minut, nato štedilnik izklopimo in pustimo v loncu, da se kozarci počasi ohladijo, najbolje preko noči.

Marelični kompot

Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka, tako pripravljene kozarce shranimo v temnem neogrevanem prostoru, rok uporabe je najmanj eno leto.

Marelični kompot

Shramba napolnjena z raznobarvnimi shranki je lepa za oči,  ko pa shranek odpremo, pa smo navdušeni nad okusom. Lučka Glaser

Kompote pa lahko pripravimo tudi iz druge vrste sadja

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor