Kompot iz mirabel
Kompot iz mirabel je zelo okusen, sladko kisel in največkrat lepe rumeno rdeče barve, kompot je tudi zelo hitro pripravljen po postopku pasterizacije, ki vam ga priporočam v tem receptu. Sadeži mirabel so rahlo pozabljeni rumeni ali rdeči majhni okrogli sadeži, ki zorijo sredi poletja, nekateri jih imenujejo tudi ringloji. So zdravi sadeži, ki vsebujejo veliko hranljivih snovi in vitaminov, da nam bodo obogatiti našo prehrano.
Sestavine sem napisala za en kozarec, da vam bo lažje pripraviti glede na količino mirabel, ki jih imate, čeprav sem pripravljala istočasno tri, kolikor jih gre v lonec za pasterizacijo in tudi razlagala bom v množini.
Kompot iz mirabel – pripomočki
- kozarčki s pokrovčki
Kompot iz mirabel – sestavine
Sestavine za en kozarček 720 ml
- 360 do 380 g mirabel
- 10 g sladkor Sweet zero brez kalorij, lahko tudi navadni sladkor
- voda po potrebi
Kompot iz mirabel – postopek priprave
Mirabelam najprej odstranimo liste, peclje in ostale smeti, nato jih operemo in damo na cedilo, da jim voda odteče.
Sadeže naložimo v kozarce, da so kozarci do vrha napolnjeni s sadeži na vrhu mirabel dodamo sladkor 10 g, to je približno 1 jušno žlico.
V posodi ali steklenici si pripravimo hladno vodo in zalijemo kozarčke do začetka vratu kozarca.
Nato kozarce dobro zapremo z nepoškodovanimi pokrovčki.
Nekaj nasvetov in potek pasterizacije
Lonec moramo imeti dovolj visok, da lahko lonec s kozarčki pokrijemo s pokrovko, ko nam voda zavre, da ne bo kipela preko posode, ko pričnemo segrevati, pasterizirati sadje ali zelenjavo. Na dno lonca damo najprej prtiček, na katerega postavimo kozarce in zalijemo z vodo, da je voda v posodi sega do vratu kozarčkov, tako pripravljen lonec s kozarčki pokrijemo in pričnemo segrevati, najprej nastavimo temperaturo na srednjo moč, pazimo, ko voda zavre, temperaturo zmanjšamo na najnižjo možno temperaturo, da še vedno v pokritem loncu počasi vre, pasterizacija se časovno prične šteti, ko v loncu voda zavre in pustimo, da počasi vre 30 minut, nato grelno ploščo izključimo in kozarčke z mirabel pustimo v vodi v loncu, pokrito, da se vse skupaj ohladi.
Ohlajene kozarčke kompota iz mirabel vzamemo iz lonca, jih pustimo, da se posušijo, nato na kozarčke napišemo ime shranka in letnico izdelave kompota. Tako pasteriziran kompot iz mirabel je uporaben najmanj eno leto.
Mirabel kompot, naredite ga in ugotovili boste, da je res okusen. Lučka Glaser
Pripravila sem vam recepte za različne kompote, da boste imeli bogato založeno shrambo
- Jagode v lastnem soku.
- Češnjev kompot brez sladkorja.
- Marelični kompot.
- Kosmulje v kompotu.
- Breskov kompot za ozimnico.
- Vložene fige.
- V pečici pasterizirane češplje.
- Pasterizirane slive v kompotu.
- Pasterizirane vinogradniške breskve.
- Kutinov kompot za ozimnico.