Kompot iz mirabel
Print Friendly, PDF & Email

Kompot iz mirabel je zelo okusen,  sladko kisel in največkrat lepe rumeno rdeče barve, kompot je tudi zelo hitro pripravljen po postopku pasterizacije, ki vam ga priporočam v tem receptu. Sadeži mirabel so rahlo pozabljeni rumeni ali rdeči majhni okrogli sadeži, ki zorijo sredi poletja, nekateri jih imenujejo tudi ringloji. So zdravi sadeži, ki vsebujejo veliko hranljivih snovi in vitaminov, da nam bodo obogatiti našo prehrano.

Sestavine sem napisala za en kozarec, da vam bo lažje pripraviti glede na količino mirabel, ki jih imate, čeprav sem pripravljala istočasno tri, kolikor jih gre v lonec za pasterizacijo in tudi razlagala bom v množini.

Kompot iz mirabel

Kompot iz mirabel – pripomočki

  • kozarčki s pokrovčki

Kompot iz mirabel – sestavine

Sestavine za en kozarček 720 ml

  • 360 do 380 g mirabel
  • 10 g sladkor Sweet zero brez kalorij, lahko tudi navadni sladkor
  • voda po potrebi

Kompot iz mirabel – postopek priprave

Mirabelam najprej odstranimo liste, peclje in ostale smeti, nato jih operemo in damo na cedilo, da jim voda odteče.

Kompot iz mirabel

Sadeže naložimo v kozarce, da so kozarci do vrha napolnjeni s sadeži na vrhu mirabel dodamo sladkor 10 g, to je približno 1 jušno žlico.

Kompot iz mirabel

V posodi ali steklenici si pripravimo hladno vodo in zalijemo kozarčke do začetka vratu kozarca.

Kompot iz mirabel

Nato kozarce dobro zapremo z nepoškodovanimi pokrovčki.

Kompot iz mirabel

Nekaj nasvetov in potek pasterizacije

Lonec moramo imeti dovolj visok, da lahko lonec s kozarčki pokrijemo s pokrovko, ko nam voda zavre, da ne bo kipela preko posode, ko pričnemo segrevati, pasterizirati sadje ali zelenjavo.  Na dno lonca damo najprej prtiček, na katerega  postavimo kozarce in zalijemo z vodo, da je voda v posodi sega do vratu kozarčkov, tako pripravljen lonec s kozarčki pokrijemo in pričnemo segrevati, najprej nastavimo temperaturo na srednjo moč, pazimo, ko voda zavre, temperaturo zmanjšamo na najnižjo možno temperaturo, da še vedno v pokritem loncu počasi vre, pasterizacija se časovno prične šteti, ko v loncu voda zavre in pustimo, da počasi vre 30 minut, nato grelno ploščo izključimo in kozarčke z mirabel pustimo v vodi v loncu, pokrito, da se vse skupaj ohladi.

Kompot iz mirabel

Ohlajene kozarčke kompota iz mirabel vzamemo iz lonca, jih pustimo, da se posušijo, nato na kozarčke napišemo ime shranka in letnico izdelave kompota. Tako pasteriziran kompot iz mirabel je uporaben najmanj eno leto.

Kompot iz mirabel

 

Mirabel kompot, naredite ga in ugotovili boste, da je res okusen. Lučka Glaser

Pripravila sem vam recepte za različne kompote, da boste imeli bogato založeno shrambo

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor