Pasulj s suhim mesom
Print Friendly, PDF & Email

Pasulj s suhim mesom je enostavna enolončnica, ki si jo lahko vsak sam pripravi, tudi, če ni pogosto za štedilnikom. Priprava je zelo enostavna, saj se skoraj vse priprave za kuhanje pasulja dogajajo v enem loncu, zato tudi tej enolončnici pogovorno pravijo “enostavno kot pasulj”.

Fižol izhaja iz Južne Amerike in spada v družino metuljnic. V Sloveniji smo ga začeli gojiti v 17 stoletju in je med Slovenci zaradi kalorične vrednosti zelo priljubljen. Fižol vsebuje veliko kalorij, saj 100 g vsebuje kar 347 kcal, kakor tudi vitamine C in B6, minerale kot so, železo, magnezij, kalij in kalcij.

Pripomočki za kuhanje pasulja s suhim mesom:

  • lonec za namakanje fižola
  • kotliček ali večji lonec z pokrovko
  • cedilo
  • deska za rezanje
  • nož
  • krožnik
  • tehtnica
  • merica za tekočino
  • ponev
  • kuhalnica
  • žlica
  • štedilnik
  • skodelica ali krožnik za serviranje

Sestavine za kuhanje pasulja s suhim mesom

Za dvanajst oseb potrebujemo:

  • 1000 g belega fižola v zrnju
  • 1000 g prekajenih svinskih reber
  • 6 olupljenih strokov česna
  • 750 g očiščene narezane čebule
  • 60 g paradižnikove mezge
  • 15 g masti
  • 30 g polnozrnate moke (ali črne tip 1100)
  • 3 žlice jušne zelenjave
  • 3 žlice mlete sladke paprika
  • 3 lovorove liste
  • sol po okusu
  • čili po okusu (sama uporabljam suhega)
  • 4000 ml vode za kuhanje

Postopek kuhanja pasulja s suhim mesom

Fižol dobro preberemo, odstranimo vsa nekvalitetna zrna in ga operemo pod tekočo vodo. Oprani fižol namočimo v hladno vodo za 5 do 6 ur, lahko pa ga pustimo namočenega preko noči.

Čebulo in česen olupimo in narežemo na drobno, da se bosta med kuhanjem pasulja čimbolj razpustila.

Prekajena svinska rebra speremo pod tekočo vodo in si pripravimo ostale sestavine, ki jih bomo potrebovali pri kuhanju pasulja.

Vodo, v kateri smo namakali fižol odlijemo in fižol stresemo v kotliček ali lonec, v katerem bomo pasulj kuhali, dolijemo vodo in dodamo svinska rebra v kosih, čebulo, česen, jušno zelenjavo, lovor in paradižnikovo mezgo. Lonec pokrijemo in kuhamo na zmernem ognju približno dve uri, oziroma toliko časa, da so svinska rebra kuhana. Ko so svinska rebra kuhana, jih vzamemo iz kotla ali lonca in jih odložimo na krožnik.

V ponvi raztopimo in segrejemo mast in na njej prepražimo moko, dodamo mleto sladko papriko in, ko je moka s sladko papriko prepražena, vse stresemo v lonec in dobro premešamo. S kuhanjem nadaljujemo toliko časa, da je fižol kuhan, čas kuhanja fižola pa je odvisen tudi od vrste fižola in časa namakanja, ne sme pa se fižol razpusti.

Ko s preizkušanjem ugotovimo, da je fižol dovolj kuhan, ga po potrebi še dosolimo, s soljo moramo biti previdni saj že reberca velikokrat vsebujejo veliko soli. Ljubitelji pekočega pasulja pa lahko dodajo še čili po okusu. Reberca, ki smo jih odložili na krožnik, razrežemo na manjše kose, ki jih bomo priložili v skodelico serviranega kuhanega pasulja.

Pasulj skuhamo za več ljudi in za več dni, saj drugi dan še bolj tekne in diši. Lučka Glaser

Zraven pasulja pa ponudimo domač kruh:

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor