Nadevan piščanec s kruhovim nadevom
Nadevan piščanec s kruhovim nadevom je zelo okusen, nasiten in zanimiv obrok, pri katerem koristno uporabimo tudi kruh, ki se je že posušil. Priprava, pečenje in nadev se zelo razlikujeta po slovenskih pokrajinah in gospodinjstvih, toda pri vseh je rezultat isti, piščanec skupaj z nadevom je zmeraj okusen, zdrav obrok.
Pripomočki za pripravo nadevanega piščanca
- pečica
- pekač 26 x 32 cm
Sestavine za pripravo nadevanega piščanca
Za štiri osebe:
- 2 cela piščanca; skupaj 1900 g
- 120 g čebule
- 4 stroki česna
- 2 žlici kisle smetane
- 160 g suhega belega kruha
- 1/2 žličke kurkume
- 1/4 žličke kumine mlete
- 1/4 žličke muškatnega oreščka
- 3 jajca
- 1 žlička jušne zelenjave (sveže ali suhe)
- 30 ml sončničnega olja
- poper po okusu
- sol po okusu
Priprava nadevanega piščanca s kruhovim nadevom
Pri pripravi nadevanega piščanca priporočam, da se odločite za nakup piščanca manjše velikosti. Prodajajo jih že očiščene, v malo bolj založenih trgovinah z živili in so idealni za pripravo in pečenje nadevanega piščanca.
Čebulo na drobno narežemo in jo prepražimo na olju, ko po čebuli zadiši, dodamo še na drobno narezan česen in, ko čebula začne rumeneti, je pripravljena, da jo odstavimo in dodamo v nadev za polnjenje piščanca.
Najprej narežemo kruh na 10 milimetrov velike kocke, ki jih damo v skledo in dodamo praženo čebulo s česnom, jajca, kislo smetano in vse ostale začimbe.
Sestavine dobro premešamo in pustimo stati 20 do 30 minut, da se sestavine prepojijo, med tem časom segrejemo pečico, in piščanca rahlo natremo s soljo, z nadevom napolnimo piščanca in ju z zobotrebcem zapremo, da med pečenjem nadev ostane v piščancu. Pekač naoljimo in v njega položimo nadevana piščanca, ki smo ju premazali z oljem.
Pečico segrejemo na 200 °C (klasično) in ko je ogreta, damo piščanca v pečico obrnjena na prsa in pečemo 60 minut, nato piščanca obrnemo zmanjšamo temperaturo na 180 °C in pečemo še 60 minut, če se bojimo da bo vrhnji del piščanca preveč zapečen, ju pokrijemo s folijo za pečenje. Med pečenjem piščanca večkrat prelijemo s tekočino, ki se nabere v pekaču.
Pečenega piščanca vzamemo iz pečice in pustimo 15 do 20 minut, da se delno ohladi, nato ga prerežemo in vsako polovico posebej postrežemo skupaj s svežo ali vloženo zelenjavo.
Iz majhnega piščanca lahko pripravimo obilen obrok. Lučka Glaser
Zraven nadevanega piščanca pa se najbolj podajo različne solate:
- Buče v solati z olivnim oljem.
- Motovilec z jajcem v solati.
- Zelena solata z listi rdeče pese in korenčka.
- Solata iz črne redkve in krompirja.
- Črna redkev z jabolki v solati.
- Paradižnik, kumarice in paprika v solati.
- Zelje s fižolom v solati.
- Cvetača v solati.
- Kitajsko zelje s fižolom v solati.
- Osvežujoča solata s sirom.
- Rdeča pesa vložena v kisu.