Nadevan piščanec s kruhovim nadevom
Print Friendly, PDF & Email

Nadevan piščanec s kruhovim nadevom je zelo okusen, nasiten in zanimiv obrok, pri katerem koristno uporabimo tudi kruh, ki se je že posušil. Priprava, pečenje in nadev se zelo razlikujeta po slovenskih pokrajinah in gospodinjstvih, toda pri vseh je rezultat isti, piščanec skupaj z nadevom je zmeraj okusen, zdrav obrok.

Nadevan piščanec s kruhovim nadevom

Pripomočki za pripravo nadevanega piščanca

  • pečica
  • pekač 26 x 32 cm

Sestavine za pripravo nadevanega piščanca

Za štiri osebe:

  • 2 cela piščanca; skupaj 1900 g
  • 120 g čebule
  • 4 stroki česna
  • 2 žlici kisle smetane
  • 160 g suhega belega kruha
  • 1/2 žličke kurkume
  • 1/4 žličke kumine mlete
  • 1/4 žličke muškatnega oreščka
  • 3 jajca
  • 1 žlička jušne zelenjave (sveže ali suhe)
  • 30 ml sončničnega olja
  • poper po okusu
  • sol po okusu

Priprava nadevanega piščanca s kruhovim nadevom

Pri pripravi nadevanega piščanca priporočam, da se odločite za nakup piščanca manjše velikosti. Prodajajo jih že očiščene, v malo bolj založenih trgovinah z živili in so idealni za pripravo in pečenje nadevanega piščanca.

Nadevan piščanec s kruhovim nadevom

Čebulo na drobno narežemo in jo prepražimo na olju, ko po čebuli zadiši, dodamo še na drobno narezan česen in, ko čebula začne rumeneti, je pripravljena, da jo odstavimo in dodamo v nadev za polnjenje piščanca.

Nadevan piščanec s kruhovim nadevom

Najprej narežemo kruh na 10 milimetrov velike kocke, ki jih damo v skledo in dodamo praženo čebulo s česnom, jajca, kislo smetano in vse ostale začimbe.

Nadevan piščanec s kruhovim nadevom

Sestavine dobro premešamo in pustimo stati 20 do 30 minut, da se sestavine prepojijo, med tem časom segrejemo pečico, in piščanca rahlo natremo s soljo, z nadevom napolnimo piščanca in ju z zobotrebcem zapremo, da med pečenjem nadev ostane v piščancu. Pekač naoljimo in v njega položimo nadevana piščanca, ki smo ju premazali z oljem.

Pečico segrejemo na 200 °C (klasično) in ko je ogreta, damo piščanca v pečico obrnjena na prsa in pečemo 60 minut, nato piščanca obrnemo zmanjšamo temperaturo na 180 °C in pečemo še 60 minut, če se bojimo da bo vrhnji del piščanca preveč zapečen, ju pokrijemo s folijo za pečenje. Med pečenjem piščanca večkrat prelijemo s tekočino, ki se nabere v pekaču.

Nadevan piščanec s kruhovim nadevom

Pečenega piščanca vzamemo iz pečice in pustimo 15 do 20 minut, da se delno ohladi, nato ga prerežemo in vsako polovico posebej postrežemo skupaj s svežo ali vloženo zelenjavo.

Nadevan piščanec s kruhovim nadevom

 

Iz majhnega piščanca lahko pripravimo obilen obrok. Lučka Glaser

Zraven nadevanega piščanca pa se najbolj podajo različne solate:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor