Pajtičke po moje
Pajtičke po moje so okusno slano pecivo, nadevano z orehi in praženo čebulo. Pečemo jih seveda lahko vse leto, najbolj pa so na Notranjskem značilne za čas pusta.
Pajtičke ali potičke so značilen slan prigrizek, ki so ga včasih za praznične dni nadomeščali za kruh, ali pa so jih ponudili, kot prilogo k zelenjavnim enolončnicam, mesnim jedem ali namesto slaščice na koncu kosila.
Pajtičke – pripomočki
- pekač iz pečice
Pajtičke – sestavine
Testo:
- 500 g pšenične bele moke tip 500
- 7 g suhega ali 42 g svežega kvasa
- 10 g morske soli
- 5 g sladkorja
- 1 rumenjak
- 300 ml mlačne vode
Nadev:
- 200 g čebule
- 100 g mletih orehov
- 30 g svinjske masti ali olja po želji
- 5 g morske soli
- poper po želji
- sneg beljaka
Iz navedenih sestavin boste dobili 18 pajtičk.
Pajtičke – postopek
Moko presejemo in odtehtamo, dodamo sol, sladkor in kvas vse sestavine na suho premešamo, nato naredimo vdolbino in vanjo dodamo mlačno vodo in rumenjak, iz teh sestavin z vilicami zamešamo poltrdo testo, nato nadaljujemo gnetenje z rokami.
Gnetemo tako dolgo, da nastane gladko testo, preložimo ga na delovno površino in zgnetemo v hlebček. Hlebček preložimo nazaj v posodo, pokrijemo in pustimo vzhajati približno 1 uro, da dvojno naraste. Nato testo razdelimo na dva enako dela in zgnetemo dva hlebčka, ki naj vzhajajta še 30 minut.Med tem časom, ko kvašeno testo vzhaja, pripravimo nadev: olupimo čebulo in jo na drobno nasekljamo. V ponev damo maščobo in na njej na srednji temperaturi počasi prepražimo čebulo, da postane mehka, lešnikove barve. Orehe lahko kupimo mlete, še bolje pa je, da jih sami zmeljemo ali sesekljamo. Jajčni beljak damo v posodo, dodamo sol in stepemo, da postane trd.
Ko je čebula prepražena, nanjo dodamo mlete ali sesekljane orehe in jih umešamo med praženo čebulo in skupaj s čebulo pražimo še 3 minute.Ko se čebula in orehi delno ohladijo, vanje na rahlo umešamo sneg iz beljakov.Vsak hlebček testa posebej zvaljamo na debelino 5 – 6 mm in nadevamo s polovico nadeva, ki ga porazdelimo po vsem testu, nato ga na tesno zavijemo.
Zavito testo prečno narežemo na 3 cm široke rezine in jih pokonci postavljamo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Navadno pečico segrejemo na 200 °C in pekač vstavimo v ogreto pečico na srednje vodilo za 30 minut in pajtičke so pečene. Ponudimo lahko še vroče oziroma tople, a tudi hladne so odlične.
V slučaju, da smo jih spekli več, kakor jih bomo porabili, jih lahko shranimo v posode, primerne za zamrzovanje ali pvc vrečke in jih zamrznemo do uporabe.
Pajtičke ali potičke so dokaz, kako so se gospodinje nekoč znašle, da so pripravile za praznike okusne jedi. Lučka Glaser
Nekaj pustnih jedi, ki teknejo tudi navaden dan:
- Pustni krofi, ki vedno uspejo.
- Domači krhki flancati.
- Domači kvašeni flancati.
- Krhki flancati.
- Ocvrte miške, frittole ali uštipci.
- Kvašene miške brez jajc.
- Buhteljni z marmelado.
- Ocvirkova potica.
- Kuhanje prekajenega svinjskega jezika.
- Svinjska krača pečena v masti.