Pajtičke po moje
Print Friendly, PDF & Email

Pajtičke po moje so okusno slano pecivo, nadevano z orehi in praženo čebulo. Pečemo jih seveda lahko vse leto, najbolj pa so na Notranjskem značilne za čas pusta.

Pajtičke ali potičke so značilen slan prigrizek, ki so ga včasih za praznične dni nadomeščali za kruh, ali pa so jih ponudili, kot prilogo k zelenjavnim enolončnicam, mesnim jedem ali namesto slaščice na koncu kosila.

Pajtičke po moje

Pajtičke – pripomočki

  • pekač iz pečice

Pajtičke – sestavine

Testo:

  • 500 g pšenične bele moke tip 500
  • 7 g suhega ali 42 g svežega kvasa
  • 10 g morske soli
  • 5 g sladkorja
  • 1 rumenjak
  • 300 ml mlačne vode

Nadev:

  • 200 g čebule
  • 100 g mletih orehov
  • 30 g svinjske masti ali olja po želji
  • 5 g morske soli
  • poper po želji
  • sneg beljaka

Iz navedenih sestavin boste dobili 18 pajtičk.

Pajtičke – postopek

Moko presejemo in odtehtamo, dodamo sol, sladkor in kvas vse sestavine na suho premešamo, nato naredimo vdolbino in vanjo dodamo mlačno vodo in rumenjak, iz teh sestavin z vilicami  zamešamo poltrdo testo, nato  nadaljujemo gnetenje z rokami.Pajtičke po moje

Gnetemo tako dolgo, da nastane gladko testo, preložimo ga na delovno površino in zgnetemo v hlebček. Hlebček preložimo nazaj v posodo, pokrijemo in pustimo vzhajati približno 1 uro, da dvojno naraste. Nato testo razdelimo na dva enako dela in zgnetemo dva hlebčka, ki naj vzhajajta še 30 minut.Pajtičke po mojeMed tem časom, ko kvašeno testo vzhaja, pripravimo nadev: olupimo čebulo in jo na drobno nasekljamo. V ponev damo maščobo in na njej na srednji temperaturi počasi prepražimo čebulo, da postane mehka, lešnikove barve. Orehe lahko kupimo mlete, še bolje pa je, da jih sami zmeljemo ali sesekljamo. Jajčni beljak damo v posodo, dodamo sol in stepemo, da postane trd.

Pajtičke po mojeKo je čebula prepražena, nanjo dodamo mlete ali sesekljane orehe in jih umešamo med praženo čebulo in skupaj s čebulo pražimo še 3 minute.Pajtičke po mojeKo se čebula in orehi delno ohladijo, vanje na rahlo umešamo sneg iz beljakov.Pajtičke po mojeVsak hlebček testa posebej zvaljamo na debelino 5 – 6 mm in nadevamo s polovico nadeva, ki ga porazdelimo po vsem testu, nato ga na tesno zavijemo.Pajtičke po moje

Zavito testo prečno narežemo na 3 cm široke rezine in jih pokonci postavljamo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Navadno pečico segrejemo na 200 °C in pekač vstavimo v ogreto pečico na srednje vodilo za 30 minut in pajtičke so pečene. Ponudimo lahko še vroče oziroma tople, a tudi hladne so odlične.Pajtičke po moje

V slučaju, da smo jih spekli več, kakor jih bomo porabili, jih lahko shranimo v posode, primerne za zamrzovanje ali pvc vrečke in jih zamrznemo do uporabe.

Pajtičke po moje

Pajtičke ali potičke so dokaz, kako so se gospodinje nekoč znašle, da so pripravile za praznike okusne jedi. Lučka Glaser

Nekaj pustnih jedi, ki teknejo tudi navaden dan:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor