Zamrzovanje paradižnika
Zamrznjen paradižnik ohrani odličen svež okus paradižnika, njegova tekstura pa postane bolj tekoča, da se težko uporablja surov. Kljub temu je zamrznjen paradižnik shranek, ki nam vedno pride prav in pričara poletje v vseh letnih časih. Shranimo ga, ko je dozorel in je posledično polnega okusa, ki ga z zamrzovanjem ohrani. Tako si popestrimo jedilnike tudi izven sezone paradižnika, ker ga lahko uporabimo v veliko različnih jedeh, kot svež paradižnik ali pa nam nadomesti mezgo. Shranjevanje, zamrzovanje je enostavno in nam ne vzame preveč časa in dela, zato nam lahko precej olajša delo v času ko nam primanjkuje časa, zelenjave, paradižnika pa je v izobilju. Takrat ga enostavno zamrzujemo sproti in , ko pridejo hladnejši dnevi, iz zamrznjenega paradižnika skuhamo iz njega kar želimo. Recimo paradižnikovo mezgo , sataraš, ajvar, …
Paradižniki, ki so sočni, zreli sodijo med najbolj priljubljene pridelke, saj vsebujejo veliko antioksidantov, plod paradižnika vsebuje tudi veliko rudnin (železo, fosfor, magnezij, kalij…) in vitaminov, med njimi tudi vitamin, C, E in drugi.
Zamrzovanje paradižnika – pripomočki
- pvc vrečke ali pvc posode primerne za shranjevanje živil
Zamrzovanje paradižnika – sestavine
- zrel paradižnik v poljubni količini
Postopek zamrzovanja paradižnika
Naberemo paradižnike, ki so sočni in zreli, najbolje je, da jih odrežemo s škarjami.
Odstranimo jim peclje in in liste.
Nato jih operemo, naložimo jih na cedilo, da se osušijo.
Osušene naložimo na pladenj in postavimo v zamrzovalnik, da enakomerno hitro zamrznejo.
Paradižnikov ne zamrzujemo v vrečki ali posodi, ker paradižniki na sredini ne bodo tako hitro zamrznili kakor na zunanji strani, kvaliteta zamrznjenega paradižnika je boljša, če hitreje zamrzne.
Zamrznjene paradižnike preložimo v pvc vrečko ali primerne pvc posodo za zamrzovanje. Na vrečko napišemo letnico zamrzovanja paradižnikov.
Kako uporabljati zamrznjeni paradižnik
Zamrznjene paradižnike, ki jih želimo uporabiti vzamemo iz zamrzovalnika, jih najprej splaknemo pod tekočo vodo, pri tem se kožica paradižnika lepo potegne s paradižnika in tako že imamo olupljen paradižnik, ki ga položimo na krožnik ali pladenj, da se malo odtaja, lahko ga narežemo, ko je še delno zamrznjen in uporabimo pri kuhanju. Delno zamrznjenje paradižnike dodajamo neposredno v juhe, omake, golaže … in obogatite jed z okusom po paradižnikih, s tem boste dodali tudi nekaj barve.
Paradižnik nekateri narodi tudi imenujejo zlati sadež, zaradi njihove bogate vsebine. Lučka Glaser
Poglejte, kaj vse lahko naredimo iz zamrznjenih paradižnikov
- Riž s satarašem.
- Polnozrnate testenine s satarašem.
- Paradižnikova omaka z bučko.
- Paradižnikova omaka z melancani.
- Zelenjavna omaka za ozimnico.
- Sataraš.
- Sataraš z melancani po sicilijansko.
- Sataraš za ozimnico.
- Ajvar z dodanimi bučkami.