Začimbna sol z jurčki
Začimbna sol z jurčki je že pripravljena začimba, ki jo uporabimo pri pripravi vseh vrst jedi, ki naj bi imele vonj in okus po gobah. S pripravljeno mešanico morske soli in zmletih suhih jurčkov si skrajšamo čas priprave obroka, saj suhih jurčkov ni potrebno namakati ali pa mleti med pripravo obroka.
Začimbna sol z jurčki – pripomočki
- kavni mlinček
- kozarčki s pokrovom
Začimbna sol z jurčki – sestavine
Za 10 kozarčkov po 170 ml:
- 1000 g grobe morski soli
- 100 g suhih mletih jurčkov
Začimbna sol z jurčki – postopek
Jurčke lahko posušimo s pomočjo sonca in zračnega prostora. Sušenje jurčkov je najbolj enostaven način shranjevanja, ko nam narava ponudi več jurčkov, kot jih lahko takoj zaužijemo. Danes imamo na tržišču raznovrstne male gospodinjske aparate in tudi ventilatorske pečice, s katerimi si lahko pomagamo pri sušenju, temperatura pri tem ne sme presegati 60°C. Jurčki morajo biti dobro posušeni, da nam med shranjevanjem ne splesnijo, zato se čas sušenja lahko razlikuje glede na debelino narezanih jurčkov.
Suhe jurčke zdrobimo s pomočjo sekljalnika ali kavnega mlinčka, da dobimo grobo gobovo moko.
Zmlete jurčke vmešamo v grobo morsko sol. Začimbna sol naj se dobro poveže z moko iz jurčkov, mešanico pustimo stati približno dvanajst ur.
Nato jo shranimo v kozarčke ali drugo vrsto embalaže za shranjevanje živil. Kozarčke opremimo z etiketo s podatkom o vsebini shranka, shranimo jih v neogrevanem suhem prostoru.
Za mene so meseci, ko gobe ne rastejo, najbolj dolgočasni. Lučka Glaser
Nekaj nasvetov za uporabo začimbne soli z jurčki:
- Polenta z jurčki in porom.
- Nadevana čebula z jurčki.
- Paprike polnjene z jurčki.
- Lazanja z jurčki in šparglji.
- Omaka iz jurčkov.
- Gratinirane palačinke z jurčki.
- Nadevani žepki z jurčki.
- Špageti z jurčki in mortadelo ala carbonara.
- Manj kalorična enolončnica z jurčki.
- Krompirjeva juha z jurčki.