Sok iz rdečega ribeza s stevijo
Print Friendly, PDF & Email

Sok iz rdečega ribeza je naravno okusna sladko kisla osvežitev, kateri dodatno sladkost daje rastlina stevia.

Stevio nabiramo v poletnem času in jo posušimo, da jo uporabimo kot sladilo pri kuhanju sokov, kompotov in pripravi različnih slaščic. Stevio že stoletja uporabljamo kot sladilo, saj ne vsebuje kalorij in oglikovih hidratov, zato je sok primeren za vse, ki se izogibate sladkorju in za diabetike. Naravni sok iz ribeza ima svoj značilni vonj in okus, ki je odvisen tudi od zrelosti in vsebini sladkorja, ki ga ribez vsebuje, pijemo ga samostojno, če pa je sok presladek in s premočnim okusom po ribezu, ga lahko redčimo tudi z vodo.

Sok iz rdečega ribeza s stevijo

Pripomočki za kuhanje ribezovega soka s stevio

  • sokovnik na paro
  • steklenice z zamaškom

Sestavine ribezov sok s stevio

Za 2 litra ribezovega soka

Kuhanje rdečega ribezovega soka s stevio v sokovniku

Nabrani ribez preberemo, odstranimo mu liste in smeti, če uporabljamo zamrznjeni ribez, ga pravočasno vzamemo iz zamrzovalnika, da se odtaja pred kuhanjem ribezovega soka.

Sok iz rdečega ribeza s stevijo

Pregledani ali odtajani ribez stresemo v zgornjo posodo sokovnika in dodamo liste posušene stevie.

Sok iz rdečega ribeza s stevijo

Na štedilnik postavimo sestavljen sokovnik po navodilu proizvajalca in poskrbimo, da bo vroč kuhan sok tekel naravnost v segreto steklenico, če steklenice nismo segrevali, jo moramo postaviti na kovinsko podlago, da steklenica ne poči.

Sok iz rdečega ribeza s stevijo

Napolnjeno steklenico takoj zapremo, jo za 2 do 3 minute nagnemo, nato jo pravilno postavimo in jo pokrijemo z brisačo ali kuhinjsko krpo, da se počasi ohlaja. Ohlajeno steklenico opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Sok hranimo v neogrevanem temnem prostoru. Sok je uporaben najmanj 6 mesecev, ko steklenico odpremo jo moramo hraniti v hladilniku in jo uporabiti v 3 dneh.

Sok iz rdečega ribeza s stevijo

Zelo rada kuham sok iz sadja, posebno pa sem navdušena nad sokovi iz jagodičevja. Lučka Glaser

Tudi druge vrste sokov iz sadja in jagodičevja so okusni in zanimivi

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor