Stevia – naravno sladilo brez kalorij
Stevia – naravni rastlinski nadomestek belega sladkorja, je zelišče iz Južne Amerike. Zaradi sladkih listov ji ponekod pravijo listni sladkor ali pa sladki listi. Listi vsebujejo steviozid, ki je sladilo in velikokrat slajši kakor beli sladkor. Sladkoba po zaužitju traja dlje kakor pri belem ali rjavem sladkorju. Liste stevie obiramo sredi poletja in ponovno v jeseni in jih pripravimo za uporabo.
Stevia ima nizek glikemični indeks zato je priporočljiva za diabetike, ki lahko brez tveganja z njo sladkajo marmelade, kompote, peciva, napitke … Stevia se uporablja namesto sladkorja v prehrani. Posušeni listi stevie imajo 10 do 15 krat slajši okus kakor navaden bel sladkor in je brez kalorij. Tako stevia ponuja odlično zamenjavo visoko kaloričnemu belemu sladkorju in ne dviguje krvnega sladkorja. Uporaba stevie je dobrodošla tudi za nižanje telesne teže in visokega krvnega tlaka. Njeno uživanje povečuje vsebnost kalcija v telesu in naj bi pomagala pri osteoporozi.
Priprava stevie
Najprej bomo potrebovali:
- škarje za rezanje listkov
- pladenj za sušenje
- mlinček za drobljenje listov
- posoda ali kozarček, ki se dobro zapre za shranjevanje sladila
- lij
In seveda še:
- liste stevie
Vejice stevije porežemo ob suhem in sončnem dnevu in liste potrgamo s stebla. Sušimo na soncu. Pozno popoldan, preden postane vlažno, pladenj z listi prenesemo v prostor, da se rastlina ne navlaži in dopoldan drugega dne zopet odnesemo na sonce, če je suh sončen dan. Če je vlažen ali celo deževen, stevio sušimo v suhem notranjem prostoru. Ko so listi tako suhi, da se drobijo med prsti, ko jih stisnemo, so primerni za obdelavo.
Posušene liste zdrobimo s kavnim mlinčkom ali pa sesekljamo s sekalnikom kakor sem jih jaz.
Po sekljanju počakamo, da se prah stevie v sekljalniku umiri (usede) in s pomočjo lija stevio pretresemo v posodo v kateri bomo imeli sladilo spravljeno.
Uporaba stevie
Prah stevie uporabimo kakor naravno sladilo in ga z žličko odmerimo in dodamo jedem ali napitkom in uživamo v sladkem okušanju brez dodanih kalorij. Zdrobljeno stevijo uporabljamo zelo previdno, da jedi ne posladkamo preveč. Vse leto boste lahko uporabljali zdrobljene liste stevije za sladkanje brez dodatnih kalorij in višanja glukoze v krvi.
Želim vam sladke jedi brez odvečnih kalorij, Lučka.