Stevia – naravno sladilo brez kalorij
Print Friendly, PDF & Email

Stevia – naravni rastlinski nadomestek belega sladkorja, je zelišče iz Južne Amerike. Zaradi sladkih listov ji ponekod pravijo listni sladkor ali pa sladki listi. Listi vsebujejo steviozid, ki je sladilo in velikokrat slajši kakor beli sladkor. Sladkoba po zaužitju traja dlje kakor pri belem ali rjavem  sladkorju. Liste stevie obiramo sredi poletja in ponovno v jeseni in jih pripravimo za uporabo.

Stevia ima nizek glikemični indeks zato je priporočljiva za diabetike, ki lahko brez tveganja z njo sladkajo marmelade, kompote, peciva, napitke … Stevia se uporablja namesto sladkorja v prehrani. Posušeni listi stevie imajo 10 do 15 krat slajši okus kakor navaden bel sladkor in je brez kalorij. Tako stevia ponuja odlično zamenjavo visoko kaloričnemu belemu sladkorju in ne dviguje krvnega sladkorja. Uporaba stevie je dobrodošla tudi za nižanje telesne teže in visokega krvnega tlaka. Njeno uživanje povečuje vsebnost kalcija v telesu in naj bi pomagala pri osteoporozi.

stevia-naravno-sladilo-brez-kalorij-1

Priprava stevie

Najprej bomo potrebovali:

  • škarje za rezanje listkov
  • pladenj za sušenje
  • mlinček za drobljenje listov
  • posoda ali kozarček, ki se dobro zapre za shranjevanje sladila
  • lij

In seveda še:

  • liste stevie

Vejice stevije porežemo ob suhem in sončnem dnevu in liste potrgamo s stebla. Sušimo na soncu. Pozno popoldan, preden postane vlažno, pladenj z listi prenesemo v prostor, da se rastlina ne navlaži in dopoldan drugega dne zopet odnesemo na sonce, če je suh sončen dan. Če je vlažen ali celo deževen, stevio sušimo v suhem notranjem prostoru. Ko so listi tako suhi, da se drobijo med prsti, ko jih stisnemo, so primerni za obdelavo.

stevia-naravno-sladilo-brez-kalorij-2

Posušene liste zdrobimo s kavnim mlinčkom ali pa sesekljamo s sekalnikom kakor sem jih jaz.

stevia-naravno-sladilo-brez-kalorij-4

Po sekljanju počakamo, da se prah stevie v sekljalniku umiri (usede) in s pomočjo lija stevio pretresemo v posodo v kateri bomo imeli sladilo spravljeno.

stevia-naravno-sladilo-brez-kalorij-5

Uporaba stevie

Prah stevie uporabimo kakor naravno sladilo in ga z žličko odmerimo in dodamo jedem ali napitkom in uživamo v sladkem okušanju brez dodanih kalorij. Zdrobljeno stevijo uporabljamo zelo previdno, da jedi ne posladkamo preveč. Vse leto boste lahko uporabljali zdrobljene liste stevije za sladkanje brez dodatnih kalorij in višanja glukoze v krvi.

stevia-naslovna-fotografija

Nasvet
Jaz posadim sadiko stevie v vrt in si pripravim svoje sladilo za dni, ko mi po sladkem zadiši. Stevia lepo uspeva tudi v posodi na okenski polici ali pa balkonu. Sadika ne preživi na mrazu, zato vam priporočam, da jo v jeseni prestavite v notranje prostore.

Želim vam sladke jedi brez  odvečnih kalorij, Lučka.

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor