Domač malinovec
Print Friendly, PDF & Email

Domač malinovec je brezalkoholna sladka pijača oziroma sirup, ki se meša z vodo. Da se odžejamo, ga mešamo lahko z navadno ali mineralno vodo, dodajamo ga tudi raznim moktajlom, koktajlom, slaščicam ali sadnim kupam.

Maline spadajo med jagodičevje in so bogat vir vitaminov A, B in C, vsebujejo pa tudi veliko železa, magnezija, fosforja, kalija ter veliko antioksidantov.

Domači malinovec

Pripomočki za pripravo domačega malinovca

  • sokovnik na paro

Sestavine za domač malinovec

Za približno 2ooo ml malinovca

  • 2000 g malin
  • 500 g belega sladkorja
  • 2000 ml vode za sokovnik

Postopek priprave domačega malinovca

Maline nabiramo v suhem vremenu in jih, nabrane, še enkrat pregledamo, in odstranimo nesnago, pri tem smo še posebej pozorni na različne žuželke in mravlje, ki se rade skrivajo med nabranimi sladkimi malinami; malin ne peremo.

Domači malinovec

V zgornji del sokovnika stresemo pregledane maline, dodamo beli sladkor in postavimo na spodnji del posode, ki jo napolnimo z vodo, in postavimo na štedilnik, da se segreje. Pri segrevanju se bo sok, malinovec začel natekati, kar bo vidno na cevki, s pomočjo katere bomo malinovec tudi polnili v steklenice.  Pri uporabi sokovnika na paro se držimo navodil proizvajalca sokovnika.

Domači malinovec

Sok, ki se nateče, je zelo vroč in ga polnimo v segrete steklenice, ki imajo patent za zapiranje ali zamašek z navojem, saj steklenico, ki je napolnjena, takoj zapremo. Steklenice polnimo vse dokler se sok nateka.

Domači malinovec

Napolnjene steklenice pokrijemo s kuhinjsko krpo ali brisačo in jih pustimo čez noč, da se počasi ohladijo. Ohlajene napolnjene steklenice opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Hranimo jih v temnem, neogrevanem prostoru, uporabnost malinovca je najmanj 2 leti.

Domači malinovec

Bili so časi, ko je bil malinovec, ki so ga mešali z vodo, za otroke pijača veselja. Lučka Glaser

Ob sladki pijači lahko ponudimo tudi sladko pecivo

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor