Domač malinovec
Domač malinovec je brezalkoholna sladka pijača oziroma sirup, ki se meša z vodo. Da se odžejamo, ga mešamo lahko z navadno ali mineralno vodo, dodajamo ga tudi raznim moktajlom, koktajlom, slaščicam ali sadnim kupam.
Maline spadajo med jagodičevje in so bogat vir vitaminov A, B in C, vsebujejo pa tudi veliko železa, magnezija, fosforja, kalija ter veliko antioksidantov.
Pripomočki za pripravo domačega malinovca
- sokovnik na paro
Sestavine za domač malinovec
Za približno 2ooo ml malinovca
- 2000 g malin
- 500 g belega sladkorja
- 2000 ml vode za sokovnik
Postopek priprave domačega malinovca
Maline nabiramo v suhem vremenu in jih, nabrane, še enkrat pregledamo, in odstranimo nesnago, pri tem smo še posebej pozorni na različne žuželke in mravlje, ki se rade skrivajo med nabranimi sladkimi malinami; malin ne peremo.
V zgornji del sokovnika stresemo pregledane maline, dodamo beli sladkor in postavimo na spodnji del posode, ki jo napolnimo z vodo, in postavimo na štedilnik, da se segreje. Pri segrevanju se bo sok, malinovec začel natekati, kar bo vidno na cevki, s pomočjo katere bomo malinovec tudi polnili v steklenice. Pri uporabi sokovnika na paro se držimo navodil proizvajalca sokovnika.
Sok, ki se nateče, je zelo vroč in ga polnimo v segrete steklenice, ki imajo patent za zapiranje ali zamašek z navojem, saj steklenico, ki je napolnjena, takoj zapremo. Steklenice polnimo vse dokler se sok nateka.
Napolnjene steklenice pokrijemo s kuhinjsko krpo ali brisačo in jih pustimo čez noč, da se počasi ohladijo. Ohlajene napolnjene steklenice opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Hranimo jih v temnem, neogrevanem prostoru, uporabnost malinovca je najmanj 2 leti.
Bili so časi, ko je bil malinovec, ki so ga mešali z vodo, za otroke pijača veselja. Lučka Glaser
Ob sladki pijači lahko ponudimo tudi sladko pecivo
- Puding pecivo s češnjami.
- Hitri češnjev kolač.
- Hitro marelično biskvitno pecivo.
- Babičina dobrota po moje.
- Jabolčne miške z rozinami.
- Pustni prepleteni obročki.
- Hitra jabolčna pita.
- Jabolčni zavitek.
- Borovničev zavitek s pasteriziranimi jabolki.
- Pecivo lene gospodinje z borovnicami.