Ozimnica: vložen stročji fižol
Print Friendly, PDF & Email

Čas stročjega fižola je že tu, ali pa bo vsak čas. Če ga imate obilo, ali pa ga le želite nekaj prihraniti za kasneje, sledite mojemu nasvetu in pripravite vložen stročji fižol, ki bo popestril vašo ozimnico.

Vložen stročji fižol je primeren za solate, ki bodo vaše jedilnike popestrile v zimskem času, ko zelenjave in nasploh solat ni v izobilju, oziroma jo je potrebno kupovati.

ozimnica-vlozen-strocji-fizol (11)

Ozimnica: vložen stročji fižol

Za vlaganje stročjega fižola ne potrebujemo veliko sestavin.

 • 1 kg stročjega fižola (očiščenega)
 • 1 liter vode
 • 1 jedilna žlica soli
 • 1/2 jedilne žlice sladkorja
 • 1 dl vinskega kisa

V kolikor imate na voljo recimo, 5 kilogramov fižola, sestavine pomnožite s 5.

Za vlaganje stročjega fižola za ozimnico, pa boste potrebovali še:

 • kozarce in pokrovčke za vlaganje
 • prijemalko, s katero boste fižol nadevali v kozarce
 • večjo posodo za kuhanje
 • merilnik tekočin
 • jedilno žlico
 • brisačo ali odejo, da boste vložen stročji fižol pokrili in ga pustili, da se bo počasi ohladil in ”počival”

Kako vlagamo stročji fižol?

Povsem preprosto. Fižol oberemo, ga očistimo, narežemo na poljubno dolžino in operemo.

ozimnica-vlozen-strocji-fizol (3)

Nato v posodo nalijemo potrebno količino vode, dodamo sol, sladkor. Vse skupaj zavremo in ko zavre, v posodo dodamo še opran stročji fižol. Naj vas ne skrbi, če se vam bo zdelo, da količina vode nikakor ne more zadostovati za ves fižol. Brez skrbi, vse bo v redu.

Ko boste fižol stresli v vrelo vodo, le-ta ne bo v celoti pokrit. In tako je prav.
Ko boste fižol stresli v vrelo vodo, le-ta ne bo v celoti pokrit. In tako je prav.

Pokrijemo posodo in počakamo, da vse skupaj ponovno zavre. Ko zavre, zmanjšamo ogenj in pustimo, da na zmernem ognju vre 25 minut. Po 25-ih minutah, fižolu, ki se kuha, dolijemo še 1 dl vinskega kisa. Zvišamo temperaturo in počakamo, da zavre, nato temperaturo zmanjšamo. Kuhamo še 3-5 minut.

ozimnica-vlozen-strocji-fizol (4)

Opozorilo
Čas kuhanja fižola prilagodite glede na vrsto fižola, ki ga imate. Kajti različne vrste fižola, zahtevajo različen čas kuhanja.

Ozimnica: vložen stročji fižol

Nato posodo odstavimo s štedilnika in fižol nadevamo prazne kozarce za vlaganje, ki smo jih predhodno segreli. Kozarce s fižolom napolnite skoraj do vrha, nato pa vanje vlijte vodo, v kateri se je fižol kuhal, tako, da z vodo pokrijemo ves fižol.

ozimnica-vlozen-strocji-fizol-1 (1)

Dobro zaprite kozarce in vložen stročji fižol pokrijte z brisačo ali odejo. Pustite ga približno 5 dni, da se počasi ohlaja in pri tem počiva. Počiva naj na mirnem mestu, kjer ni prepiha in vam ne bo v napoto.

ozimnica-vlozen-strocji-fizol (1)

Po tem času, kozarce z vloženim stročjim fižolom shranimo v kleti.

Tako, stročji fižol za ozimnico je pripravljen za uporabo. Ko boste želeli narediti solato iz vloženega stročjega fižola, odprite kozarec, odlijte vodo, fižol stresite v posodo za solato, dodajte malo bučnega olja, ki se odlično poda k stročjemu fižolu (ali pa kakšno drugo olje), po želji dodajte še poper, čebulo in zmešajte. Solata pripravljena!

ozimnica-vlozen-strocji-fizol (11)

Tako vložen stročji fižol, vam bo v kleti zdržal kar nekaj let, če ga prej ne boste pojedli, ali če ga boste veliko vložili. 🙂 Sama ga tako vlagam že 15 let in vedno uspe, nikoli se ne pokvari.

Upam, da vam moj nasvet za pripravo ozimnice s pomočjo stročjega fižola pride prav.

Ocena:
Skupaj: 73 Povprečno: 4.4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor