Breskov sok
Print Friendly, PDF & Email

Domači sokovi so neprimerljivo boljši in polnejši v svojem okusu kot kupljeni. Pa tudi priprava ni ne težavna, niti zamudna. Zato so domači sokovi obvezen del naše ozimnice. Tokrat sem pripravila breskov sok, ki nam gre še posebej v slast. Breskov sok po tem receptu ni presladek niti ni pregost. Če pa želite, ga lahko še vedno prilagodite okusu vaše družine in ga malce bolj posladkate in zgostite. No, pa pojdimo kar lepo po vrsti …

breskov-sok

Pripomočki za pripravo breskovega soka:

 • lonec za kuhanje s prostornino 12 l , skupaj s pokrovko
 • lonec za kuhanje s prostornino 5-6 l skupaj s pokrovko
 • kuhalnica
 • kuhinjska tehtnica
 • palični mešalnik
 • nožek
 • lij in zajemalka
 • 8 steklenih litrskih steklenic + pokrovčki, ki dobro tesnijo
 • štedilnik
 • odeja ali brisača

Sestavine za pripravo breskovega soka:

Za cca. 8 litrov soka iz breskev

 • 2,5 kg breskev
 • 25 g citronske kisline
 • 400 g sladkorja
 • 1 l + 5 l vode

Postopek priprave breskovega soka:

Breskve operemo, razpolovimo, razkoščičimo in olupimo. Breskve damo v posodo za kuhanje (prostornina 5-6 l), jih zalijemo z vodo in pristavimo na štedilnik. Ko zavrejo, jih ob zmernem vrenju v pokriti posodi kuhamo približno 15 minut.

breskov sok (2)

V večji lonec nalijemo 5 litrov vode, ji dodamo sladkor in ga prav tako pristavimo na štedilnik. Mešamo toliko časa, da se ves sladkor stopi (vseeno je ali uporabite rjavega ali belega). Pustimo, da vsebina zavre.

breskov sok (3)

Ko so breskve kuhane jih odstavimo in s pomočjo paličnega mešalnika spasiramo tako, da ne ostane nobenega večjega koščka.

breskov-sok

Ko sladka voda zavre jo pustimo, da vre nekaj minut, nato pa v njo zlijemo pire iz breskev, dodamo 1 lonček (25 g) citronske kisline in pomešamo. Počakamo, da breskov sok zavre in ga med občasnim mešanju kuhamo še nekaj minut (cca.5-7 minut).

bresov-sok-1

Pripravimo steklenice in pokrovčke. Sama oboje operem pod resnično vročo vodo. Pripravimo si tudi lij in zajemalko. Nato pa breskov sok s pomočjo lija in zajemalke nalijemo v steklenice, ki jih napolnimo do vrha in jih zapremo s pokrovčkom, ki dobro tesni.

breskov sok (9)

Steklenice s pravkar ustekleničenim breskovim sokom prenesemo na mirno mesto, kjer jih zavijemo v odejo ali v brisačo in jih tako pokrite pustimo, da se breskov sok v njih počasi ohlaja. Po cca. 4-5 dneh sok prenesemo v temen in hladen prostor. Tako shranjen breskov sok bo zdržal vso sezono (morda celo dlje – če ga bo še kaj ostalo, mi ga prej popijemo. 🙂 ).

breskov sok (10)

Opomba in nasvet avtorice
Breskov sok po tem receptu je prilagojen glede na okus naše družine, saj ne maramo pregostih sokov, še manj pa presladkih. Zato lahko, v kolikor želite, dodate več sladkorja (poskusite sladkano vodo preden vanjo zlijete pire iz breskev in jo do-sladkajte, če se vam bo to zdelo potrebno. V kolikor si želite bolj gost sok enostavno celoti dodajte še od 0,5-1 kilogram breskev. Seveda v tem primeru lahko računate na to, da boste potrebovali še kakšno steklenico več. Pa tudi 5-10 g citronske kisline več lahko dodate.

breskov-sok

Ideja
Če želite, lahko del breskev nadomestite z jabolki ali korenjem ali pa celo obojim. Deleže določite sami, glede na vaš okus (recimo: 1,5 kg breskev, 700 g jabolk in 300 g korenja).

breskov-sok

Pa na zdravje! 😉

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor