Breskov kompot
Print Friendly, PDF & Email

Kompoti so odličen način, da si za kasnejše obdobje shranimo različno sadje, ki ga nato lahko pojemo samostojno kot sladico ali pa porabimo kot sestavni del kakšne sladice. Eden takšnih kompotov je tudi breskov kompot. Sama ga na spodnji način vlagam že več let in moram reči, da kompot ostane dober tudi dve leti (in še kakšnega), če ga seveda že prej ne porabimo. Še posebej mi je všeč, ker vložene breskve ne izgubijo svoje hrustljavosti tudi po letu ali dveh, ampak so takšne, kot bi jih pravkar vložili.

Breskve za kompot lahko vložimo narezane na manjše, za grižljaj velike koščke, narezane na krhlje ali pa polovice. Sama običajno vložim nekaj kompota iz breskev v obliki polovičk, ki mi kasneje pridejo prav za pripravo različnih sladic, nekaj pa narezanih na grižljaj velike koščke, ki služijo hitri pripravi breskovega kompota kot sladice.

Upam, da vam bom moj recept všeč in vam bo prišel prav. No, pa kar zavihajmo rokave, čaka nas kar nekaj dela, a ne skrbite, ni težko.

breskov-kompot

Pripomočki za breskov kompot:

 • večja posoda s pokrovom za kuhanje
 • kuhinjska tehtnica
 • prijemalka
 • manjši nož
 • štedilnik
 • visok pekač poljubne velikosti
 • električna pečica
 • kuhalnica
 • čiste kuhinjske krpe (v mojem primeru 2)
 • poljubno veliki stekleni kozarci s pokrovčki, ki dobro tesnijo
 • odeja ali večje brisače

Sestavine za breskov kompot:

Za 3 kilograme breskev

 • 1,8 l vode
 • 450 g sladkorja
 • voda za blanširanje breskev

Pomembno!
Breskve, ki jih vlagamo morajo biti lepe, čvrste in nepoškodovane, in ne smejo biti gnile.  

Postopek priprave za breskov kompot:

Najprej na štedilnik postavimo večji lonec, ki ga napolnimo malo čez polovico z vodo, pokrijemo s pokrovko in počakamo, da zavre. Ko zavre, v vrelo vodo eno za drugo polagamo breskve, ki jih na hitro pokuhamo v vreli vodi (cca. 20 sekund), nato jih s pomočjo prijemalke vzamemo iz vrele vode in odlagamo na delovno površino, ki jo (po želji) predhodno obložimo s kuhinjsko krpo. Tam jih pustimo, da se ohladijo. S tem, ko smo breskve na hitro pokuhali v vreli vodi, med drugim, poskrbimo, da z njih popadejo vse dlačice.

breskov-kompot-1

Posodo, v kateri smo pokuhali breskve pomijemo in vanjo nalijemo 1,8 l sveže vode in vanjo stresemo sladkor. S kuhalnico mešamo tako dolgo, da se ves sladkor stopi. Ko voda s sladkorjem za breskov kompot zavre, posodo odstavimo s štedilnika in pustimo, da se ohladi.

breskov-kompot-2

Sedaj očistimo poljubno velike steklene kozarce in pripadajoče pokrovčke (sama jih pomijem z res vročo vodo – tako vročo, da še komaj držim roke spodaj) in jih z glavo navzdol položimo na kuhinjsko krpo.

Breskve, ki so se sedaj že ohladile, razpolovimo, razkoščičimo in olupimo (pri tem smo pazljivi in jih lupimo kar se da na tanko) ter jih narežemo na poljubno velike kose. Breskve režemo kar direktno v steklene kozarce za vlaganje. Kozarce napolnimo do cca. 1,5 cm pod vrhom.

breskov-kompot-3

Z breskvami napolnjene kozarce zalijemo s sladko vodo za kompot, ki se je sedaj tudi že ohladila (lahko je še malo mlačna). S tekočino kozarce napolnimo do vrha. Kozarce z breskovim kompotom zapremo s pokrovčki, ki dobro tesnijo.

breskov-kompot-4

Sedaj je čas, da pasteriziramo kar smo vložili. To storimo tako, da v poljubno velik pekač z visokim robom nalijemo vodo (malo več kot polovico pekača napolnimo z vodo). Pekač postavimo na dno pečice.

Kozarce z vloženimi breskvami pa polagamo na mrežo v pečici (rešetke). Pri tem pazimo, da se kozarci med seboj ne dotikajo. To je zelo pomembno!

breskov-kompot-5

Naslednji korak je, da zmočimo kuhinjsko krpo in je ne ožamemo ter jo denemo čez kozarce z breskovim kompotom. Mokra kuhinjska krpa bo varovala pokrovčke pred vročino.

breskov-kompot-6

Tako. pripravljeno. Sedaj električno pečico nastavimo na 180 °C (klasičen način), zapremo vratca in breskov kompot pustimo v pečici 40 minut. Po 40 minutah pečico izklopimo in breskov kompot v pečici pustimo še 20-30 minut.

Med postopkom pasterizacije boste najbrž opazili mehurčke, ki se bodo začeli dvigovati v kompotu. To je dober znak in pomeni, da pasterizacija prehaja tudi v sterilizacijo.

Po 20-30 minutah kozarce z breskovim kompotom vzamemo iz pečice (previdno, še vedno so zelo vroči, zato si pomagamo s krpo ali rokavico) in jih nesemo na mirno mesto, kjer ni prepiha in jih položimo na odejo, s katero jih tudi pokrijemo in tako pokrit breskov kompot pustimo še 3-4 dni, da se počasi ohlaja.

breskov-kompot-7

Po tem času breskov kompot hranimo v hladnejšem in temnem prostoru.

breskov-kompot-11

Ideja
Na enak način lahko vložite tudi marelice. 

Pa prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 35 Povprečno: 4.2]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor