Ocvrti zeleni paradižniki
Print Friendly, PDF & Email

Ko se poletje poslavlja in če je leto radodarno, je na vrtu še vse polno zelenega paradižnika, ki žal ne bo več utegnil dozoreti. Tudi zeleni paradižnik je uporaben in ga mešamo v razne solate za ozimnico, v ajvar, celo marmelada se kuha iz njega. Ampak, prava specialiteta in poslastica, pa so ocvrti zeleni paradižniki. Po okusu majčkeno spominjajo na bučke, vendar njihova struktura je bolj kompaktna in okus svež, kot bi bila dodana limona za svežino.

ocvrti-zeleni-paradizniki-7

Ocvrti zeleni paradižniki – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • ponev
  • krožnik
  • 3 posodice za paniranje

Ocvrti zeleni paradižniki – sestavine:

Sestavine so za 4 osebe

  • 4 zeleni paradižniki srednje velikosti
  • 2 jajci
  • 4 žlice mleka
  • krušne drobtine
  • 2 žlici sezama
  • 1 žlica ribanega sira grana padano
  • sol
  • poper
  • olje za cvrenje

Ocvrti zeleni paradižniki – postopek:

Zelene paradižnike umijemo pod tekočo vodo, jih osušimo in narežemo na 0,5 cm široka kolesca.

ocvrti-zeleni-paradizniki-1

Kolesca paradižnika osušimo s papirnato servieto, jih solimo in popramo.

ocvrti-zeleni-paradizniki-2

Pripravimo si posode za panir in sicer v prvo nasujemo moko, v drugi razžvrkljamo jajci z dodatkom mleka in v tretjo nasujemo krušne drobtine, dodamo sezam in sir grana padano.

ocvrti-zeleni-paradizniki-3

Paradižnik paniramo na klasičen način: najprej ga povaljamo v moki, nato v jajcu in na koncu v krušnih drobtinah. V ponvi segrejemo olje in ko je dovolj vroče ocvremo paradižnike najprej na eni strani in nato še na drugi strani. Ko imajo lepo zlato barvo, jih preložimo na papirnato servieto, da se odteče višek olja.

ocvrti-zeleni-paradizniki-5

Postrežemo s kockami feta sira iz oljčnega olja ali naredimo omako iz kisle smetane, dodamo sveži sir in nasekljan drobnjak.

ocvrti-zeleni-paradizniki-6

Dober tek želim!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.8]

Dodaj odgovor