Domač slivov sok
Print Friendly, PDF & Email

Domač slivov sok je zelo enostaven za pripravo. Njegov okus je odličen in vonj …  mmmm! Naj vas aroma in okus sliv razvajata tudi v zimskih dneh, ko sliv že dolgo ne bo več na drevesu.
Sok si lahko še dodatno razredčite z vodo, ali pa pijete takšnega, kot je. Kar vam je ljubše. Tudi količino sladkorja v receptu prilagodite svojemu okusu in okusu (sladkosti) sliv, ki jih boste uporabili za pripravo slivovega soka.

Pripomočki za slivov sok

 • posoda za kuhanje volumna 10 l (ali več)
 • posoda za kuhanje volumna 4 l (lahko malo manjša)
 • palični mešalnik
 • prazna filter vrečka za čaj ali podoben pripomoček
 • poljubno velike steklenice z zamaški, ki dobro tesnijo
 • kuhinjska tehtnica
 • nožek
 • odeja ali brisača

Sestavine za slivov sok

Za cca. 9 litrov slivovega soka

 • 2 kg zrelih sliv (razkoščičenih)
 • 2+6 l vode (skupaj 8 litrov vode)
 • 2 cimetovi palčki
 • 10-15 celih kličnkov
 • 20 g citronske kisline (lahko tudi malo manj)
 • 300 g sladkorja (prilagodite svojemu okusu in sladkosti sliv)
Opomba avtorice

Končna količina slivovega soka je odvisna tudi od tega kako sočne slive boste uporabili.

Tako sladkost kot kislost slivovega soka lahko uravnavate sami (z dodajanjem ali odvzemanjem sladkorja in/ali citronske kisline). Sok po zgoraj omenjenih sestavinah je prijetno sladek, z malo kislosti in je prijetno osvežilen. Tisti, ki imate radi bolj sladke sokove, ali pa so vaše slive že po naravi bolj kisle, enostavno dodajte več sladkorja. Svetujem vam, da med samim kuhanjem okušate (po tem, ko imate že vse sestavine v posodi) in po potrebi dodajate sladkor.

Priprava slivovega soka

Slive speremo pod hladno vodo in iz njih umijemo morebitno umazanijo, travo, … Nato jih razkoščičimo in jih, razkoščičene, damo v posodo (manjšo) in jim prilijemo 2 l hladne vode. Cimetovi palčki in klinčke damo v prazno filter vrečko za čaj (ali podoben pripomoček) in jih dodamo k slivam. Pokrijemo posodo in počakamo, da vsebina zavre.

Ko slive z začimbami zavrejo, zmanjšamo temperaturo na štedilniku in slive kuhamo 20-25 minut. Medtem očistimo in osušimo steklenice in zamaške. Medtem, ko steklenice lahko uporabimo večkrat, vam svetujem, da zamaške uporabite nove, le tako boste prepričani, da dobro tesnijo.

Po tem času iz posode vzamemo cimetovi palčki in klinčke. Slive pa s paličnim mešalnikom (skupaj z vodo, v kateri so se kuhale) spasiramo čisto na drobno.

Po tem, ko smo spasirali slive (ali kar medtem, ko se slive še kuhajo), na štedilnik pristavimo drugo posodo in vanjo vlijemo 6 l hladne vode in ji dodamo sladkor in citronsko kislino. Med segrevanjem mešamo, da se sladkor in citronska kislina popolnoma stopita.

Ko vsebina v posodi zavre, ji dolijemo spasirane slive in vse skupaj premešamo.

Počakamo, da slivov sok zavre in, ko se to zgodi, ga kuhamo 5-7 minut (ob zmernem vretju). Nato sok s pomočjo lija, ki ga vtaknemo v steklenico in zajemalke napolnimo steklenice. Steklenice imamo med polnjenjem postavljene na kovinski podlagi (odcejalna površina kuhinjskega korita). Tako nam ne bodo počile, ko jih bomo polnili z vročim slivovim sokom. Napolnjene steklenice takoj zapremo z zamaškom, ki dobro tesni.

Tako zaprte steklenice postavimo na mirno mesto, ki ga pogrnemo z odejo in z njo ogrnemo tudi steklenice v katerih je domač slivov sok. Tako pokrite pustimo, da se počasi ohlajajo (2-3 dni).

Nato jih shranimo v temnih, suhi in hladni shrambi. Po odprtju pa sok hranimo v hladilniku. Sok brez težav zdrži tudi leto dni, če ne še več, a kaj, ko ga ponavadi že veliko prej popijemo.

Ljubitelje shrankov iz domače ozimnice vabim, da poskusite tudi domač breskov sok.

Na zdravje!

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.7]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor