Kostanjev pire drugič
Kostanjev pire je jesenski posladek, bogat z različnimi hranili, ki navduši s svojim sladkim in kremastim okusom. Zamrzovanje kostanjevega pireja je odličen način, da si zagotovite slasten okus jeseni tudi v hladnejših mesecih. Kostanjev pire je odlična osnova za številne slane ali sladke jedi. Z dodajanjem kostanjevega pireja lahko pripravite vse od juh, omak, enolončnic, nadeve za testenine, kruh, palačinke, razne biskvitne sladice, klasičnih tort … Nekaj idej najdete tudi v zbirki receptov sladic s kostanjem in jedi s kostanjem.
Kostanj vsebuje veliko ogljikovih hidratov in ima bogato mineralno sestavo, zato ima veliko kalorično vrednost. Zelo je bogat z vitamini B6, B12, D, C in A, kakor tudi z minerali, kalij, fosfor, magnezij in kalcij, vsebuje tudi veliko vlaknin za boljšo prebavo.
Kostanjev pire – pripomočki
- tehtnica
Kostanjev pire – sestavine
Za 700 – 750 g kostanjevega pireja:
- 1000 g kostanja
- 15 g morske soli
- voda po potrebi
Kostanjev pire – postopek priprave
Za kostanjev pire uporabite svež kostanj, ga preberite in odstranite liste, vejice, ter vse kostanje, ki so poškodovani, naluknjani, …
Svež kostanj najprej naložite v lonec, zalijte s hladno vodo, posolite in skuhajte do mehkega- to je približno od 45 – 60 minut.
Še vroč kostanj olupite, pri tem si pomagajte z nožičkom, odstranite tudi kožico, ki je grenka.
Olupljen kostanj pretlačite, sesekljate ali zmeljete na drobno.
Kostanjev pire razdelite v manjše posode, ki so primerne za shranjevanje hrane ali vrečke, to bo omogočalo, da boste vsakič odtajali le toliko pireja, kolikor ga boste potrebovali.
Vsako posodo označite z imenom, datumom in količino shranka, posode shranite v zamrzovalnik. Zamrznjen kostanjev pire lahko uporabljate do 6 mesecev.
Najboljši način za odtaljevanje kostanjevega pireja je, da posodo s kostanjevim pirejem premaknete v hladilnik čez noč, za hitrejše odtajanje lahko uporabite tudi mikrovalovno pečico, a pazite, da se kostanjev pire ne pregreje.
S tem preprostim postopkom boste lahko uživali v okusu jeseni vse do pomladi. Lučka Glaser
Še nekaj idej, kaj lahko zamrznete za podaljšanje sezone
- Bučni pire iz kuhanih buč ali bučk.
- Zamrzovanje paprike.
- Zamrzovanje paradižnika.
- Priprava in zamrzovanje kosmulj.
- Priprava in zamrzovanje borovnic.
- Maline za zamrzovanje.
- Robidnice za zamrzovanje.
- Jabolka pripravljena za zamrzovanje.
- Koprive – super hrana za ozimnico.