Kostanjev pire drugič
Print Friendly, PDF & Email

Kostanjev pire je jesenski posladek, bogat z različnimi hranili, ki navduši s svojim sladkim in kremastim okusom. Zamrzovanje kostanjevega pireja je odličen način, da si zagotovite slasten okus jeseni tudi v hladnejših mesecih. Kostanjev pire je odlična osnova za številne slane ali sladke jedi. Z dodajanjem kostanjevega pireja lahko pripravite vse od juh, omak, enolončnic, nadeve za testenine, kruh, palačinke, razne biskvitne sladice, klasičnih tort … Nekaj idej najdete tudi v zbirki receptov sladic s kostanjem in jedi s kostanjem.

Kostanj vsebuje veliko ogljikovih hidratov in ima bogato mineralno sestavo, zato ima veliko kalorično vrednost. Zelo je bogat z vitamini B6, B12, D, C in A, kakor tudi z minerali, kalij, fosfor, magnezij in kalcij, vsebuje tudi veliko vlaknin za boljšo prebavo.Kostanjev pire pripravljen doma

Kostanjev pire – pripomočki

  • tehtnica

Kostanjev pire – sestavine

Za 700 – 750 g kostanjevega pireja:

  • 1000 g kostanja
  • 15 g morske soli
  • voda po potrebi

Kostanjev pire – postopek priprave

Za kostanjev pire uporabite svež kostanj, ga preberite in odstranite liste, vejice, ter vse kostanje, ki so poškodovani, naluknjani, …

Kostanjev pire pripravljen doma

Svež kostanj najprej naložite v lonec, zalijte s hladno vodo, posolite in skuhajte do mehkega- to je približno od 45 – 60 minut.

Kostanjev pire pripravljen doma

Še vroč kostanj olupite, pri tem si pomagajte z nožičkom, odstranite tudi kožico, ki je grenka.

Olupljen kostanj pretlačite, sesekljate ali zmeljete na drobno.

Kostanjev pire razdelite v manjše posode, ki so primerne za shranjevanje hrane ali vrečke, to bo omogočalo, da boste vsakič odtajali le toliko pireja, kolikor ga boste potrebovali.

Vsako posodo označite z imenom, datumom in količino shranka, posode shranite v zamrzovalnik. Zamrznjen kostanjev pire lahko uporabljate do 6 mesecev.

Najboljši način za odtaljevanje kostanjevega pireja je, da posodo s kostanjevim pirejem premaknete v hladilnik čez noč, za hitrejše odtajanje lahko uporabite tudi mikrovalovno pečico, a pazite, da se kostanjev pire ne pregreje.

Kostanjev pire pripravljen doma

S tem preprostim postopkom boste lahko uživali v okusu jeseni vse do pomladi. Lučka Glaser

Še nekaj idej, kaj lahko zamrznete za podaljšanje sezone

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor