Bezgov sirup z borovnicami
Bezgov sirup z borovnicami sem naredila kot manjši eksperiment. In izpadel je odlično, je zelo aromatičen, okus bezga prevladuje, borovnice pa poskrbijo za obarvanost sirupa in dodajo osvežilno protiutež sladkobnosti samega bezgovega sirupa. Krasna poletna osvežitev! Če borovnic nimate, jih lahko nadomestite z malinami ali jagodami. Priprava je zelo enostavna.
Pripomočki za bezgov sirup z borovnicami
- gostejše cedilo
- gaza
- čiste poljubno velike steklenice s pokrovčki
Sestavine za bezgov sirup z borovnicami
Za okoli 2,5 l sirupa:
- 350 – 400 g borovnic
- cca. 25 cvetov bezga (okoli 100 g)
- 2 l vode
- 1 kg sladkorja
- 15 g citronske kisline
Priprava bezgovega sirupa z borovnicami
Najprej v večjo posodo za kuhanje odmerimo 2 l vode, dodamo 1 kg sladkorja in 15 g citronske kisline, postavimo na štedilnik in segrevamo do vretja, pri tem mešamo, dokler se sladkor ne stopi. Ko sladka voda zavre, dodamo borovnice, ki smo jih pred tem očistili morebitnih vejic in pecljev in ob zmernem vrenju kuhamo cca. 5 minut.
Jaz sem tokrat uporabila ameriške borovnice. Lahko so tudi navadne, gozdne ali pa jih nadomestite z malinami ali jagodami. Lahko tudi kombinirate različno sadje, npr. nekaj borovnic in nekaj jagod. Sadje je lahko zamrznjeno ali sveže.
Po tem ko so se borovnice pokuhale, posodo odstavimo s štedilnika in pustimo, da se vse skupaj nekoliko ohladi (do stopnje med toplim in mlačnim). Medtem se vsebina v posodi ohlaja, pregledamo cvetove bezga in jih očistimo morebitnih listkov, žuželk. Potrebujemo jih okoli 25 oziroma cca. 100 g (tehtano brez pecljev).
Ko je sladka voda z borovnicami ohlajena do te mere, da ni več vroča, ni pa hladna, vanjo vmešamo cvetove bezga (jaz jim odrežem peclje), pokrijemo posodo in pustimo na sobni temperaturi namočeno 12-24 ur.
Cvetove bezga nabiramo vedno v lepem in sončnem vremenu, ko nekaj dni ne dežuje, le tako bodo cvetovi bezga polni dobrega. Prav tako jih ne spiramo pod vodo ampak jih zgolj mehansko očistimo in ročno odstranimo morebitne smetke.
Po preteku 12-24 ur si pripravimo čiste, poljubno velike steklenice in zamaške. Steklenice postavimo v pečico tako, da se med seboj ne dotikajo in jih steriliziramo, to pomeni, da pečico ogrejemo na 100 °C in steklenice v njej pustimo 10 minut. Medtem, ko steklenice lahko uporabimo večkrat, vam svetujem, da zamaške uporabite nove, le tako boste prepričani, da dobro tesnijo.
Medtem ko se steklenice sterilizirajo, precedimo bezgov sirup z borovnicami. Na večjo posodo (primerno za kuhanje) postavimo gostejše cedilo, čez katerega damo še bombažno gazo. Sirup precedimo, usedlino, ki se je nabrala v gazi pa skupaj z gazo še nekoliko ožamemo.
Precejen sirup segrejemo do vretja in še vročega napolnimo v steklenice. Pazljivo, če boste polnili v vroče steklenice. Polnimo do malo pod vrhom. Steklenice zapremo z zamaški, ki dobro tesnijo in jih postavimo na mirno mesto, kjer jih pokrijemo z brisačo in pustimo, da se počasi ohlajajo.
Jaz sirup točim v že ohlajene sterilizirane steklenice, katere imam postavljene na kovinski podlagi, da pri polnjenju ne počijo.
Ohlajene steklenice opremimo z napisom o vsebini in datumom polnjenja.
Tako pripravljen sirup shranimo v hladnem, temnem in suhem prostoru. Tako ustekleničen in shranjen sirup je uporaben vsaj leto dni, tudi več.
Po odprtju ga hranimo v hladilniku, v kolikor ga boste popili v nekaj dneh, lahko tudi na kuhinjskem pultu, na sobni temperaturi.
V poljubnem razmerju ga redčimo z vodo, meni pa je odličen, če del vode nadomestim z naravno mineralno vodo z mehurčki.
Vabim, da poskusite tudi:
- bezgovo šabeso,
- sirup ribez – malina,
- sirup iz ribeza, borovnic in malin,
- sirup melisa-malina,
- domač slivov sok,
- domač breskov sok,
- domač češnjev sok,
- domač jabolčni sok,
- domač korenčkovo jabolčni sok.
Na zdravje!