Sadni sirup ribez – malina
Print Friendly, PDF & Email

Ribez. Sadež, za katerega pogosto ne vemo, kako bi ga še lahko porabili. Sploh, ker ima ribez svoj značilen kiselkast okus, ki marsikomu ne ustreza. Danes z vami delim recept za pripravo sadnega sirupa z ribezom, ki ga obogatimo še z malinami.

Sadni sirup ribez – malina je prav prijetnega, osvežilnega okusa, ki se še kako prileže v teh vročih poletnih dneh.

sadni-sirup-ribez-malina (14)

Sadni sirup ribez – malina – pripomočki:

  • večja posoda za kuhanje
  • merilnik tekočin
  • kuhinjska tehtnica
  • zajemalka
  • gosto cedilo
  • lij
  • steklenice za ustekleničenje sadnega sirupa
  • kuhalnica

Sadni sirup ribez – malina – sestavine:

Za pripravo približno treh litrov in pol sadnega sirupa potrebujemo:

  • 950 g ribeza
  • 250 g malin
  • 2,5 l vode
  • 1,5 kg sladkorja

Sadni sirup ribez – malina – postopek:

Najprej očistimo ribez in maline (v kolikor uporabljamo domače. Seveda lahko uporabite tudi kupljeno jagodičevje, zamrznjeno) Sadje stehtamo, da dobimo pravo količino.

V večjo posodo vlijemo 2,5 l vode in dodamo ves sladkor.

sadni-sirup-ribez-malina (1)

Pristavimo na štedilnik in mešamo na zmernem ognju toliko časa, da se ves sladkor stopi.

sadni-sirup-ribez-malina (3)

Nato zvišamo temperaturo ognja na štedilniku in dodamo ribez in maline.

sadni-sirup-ribez-malina (4)

Ves čas mešamo. Ko zavre, zmanjšamo ogenj in pustimo, da zmerno vre. Ves čas mešamo.

sadni-sirup-ribez-malina (6)

Kuhamo nekje 30-45 minut. Odvisno od zrelosti sadja. Kuhamo ( vmes mešamo!) toliko časa, da se sadje razpusti in izginejo vse penice.

Nato odstavimo s štedilnika in skozi gosto cedilo s pomočjo lija precedimo v steklenice, ki smo jih pred tem toplotno obdelali (sama jih splaknem pod zelo vročo vodo – krop).

Sadni sirup v steklenice nalijemo skoraj čisto do vrha. Tako, preprečimo, da bi nam zrak v steklenici pokvaril sirup.

sadni-sirup-ribez-malina (9)

Po tem, ko bomo precedili sirup v steklenice, nam bodo od sadja ostale le pečke. Te zavržemo.

Od jagodičevja ne ostane praktično nič.
Od jagodičevja ne ostane praktično nič.

Steklenice s sadnim sirupom dobro zapremo in jih postavimo na mirno mesto, kjer nam ne bodo v napoto in jih pokrijemo z brisačo ali odejo. Pustimo cca. 3-5 dni, da se počasi ohlaja in tako počiva.

Nato sirup shranimo v temen, hladen prostor, najbolje klet.

Sirup po okusu redčimo z vodo. Ljubitelji mehurčkov, pa lahko dodate del vode, del pa mineralne vode z mehurčki ali pa navadno vodo v celoti zamenjate z mineralno vodo z mehurčki.

sadni-sirup-ribez-malina (15)

Po odprtju sirup, v zaprti steklenici, hranimo v hladilniku.

Opomba
Namesto kombinacije ribez – malina, lahko uporabite le ribez. Ali pa le maline. Prav tako lahko menjate razmerje med ribezom in malinami. Poskusite tudi s katerim drugim jagodičevjem (jagode, borovnice). Če želite, lahko dodate tudi meliso ali meto.

Pa na zdravje! Osvežite se!

 

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor