Sadni sirup ribez – malina
Print Friendly, PDF & Email

Ribez. Sadež, za katerega pogosto ne vemo, kako bi ga še lahko porabili. Sploh, ker ima ribez svoj značilen kiselkast okus, ki marsikomu ne ustreza. Danes z vami delim recept za pripravo sadnega sirupa z ribezom, ki ga obogatimo še z malinami.

Sadni sirup ribez – malina je prav prijetnega, osvežilnega okusa, ki se še kako prileže v teh vročih poletnih dneh.

sadni-sirup-ribez-malina (14)

Sadni sirup ribez – malina – pripomočki:

  • večja posoda za kuhanje
  • merilnik tekočin
  • kuhinjska tehtnica
  • zajemalka
  • gosto cedilo
  • lij
  • steklenice za ustekleničenje sadnega sirupa
  • kuhalnica

Sadni sirup ribez – malina – sestavine:

Za pripravo približno treh litrov in pol sadnega sirupa potrebujemo:

  • 950 g ribeza
  • 250 g malin
  • 2,5 l vode
  • 1,5 kg sladkorja

Sadni sirup ribez – malina – postopek:

Najprej očistimo ribez in maline (v kolikor uporabljamo domače. Seveda lahko uporabite tudi kupljeno jagodičevje, zamrznjeno) Sadje stehtamo, da dobimo pravo količino.

V večjo posodo vlijemo 2,5 l vode in dodamo ves sladkor.

sadni-sirup-ribez-malina (1)

Pristavimo na štedilnik in mešamo na zmernem ognju toliko časa, da se ves sladkor stopi.

sadni-sirup-ribez-malina (3)

Nato zvišamo temperaturo ognja na štedilniku in dodamo ribez in maline.

sadni-sirup-ribez-malina (4)

Ves čas mešamo. Ko zavre, zmanjšamo ogenj in pustimo, da zmerno vre. Ves čas mešamo.

sadni-sirup-ribez-malina (6)

Kuhamo nekje 30-45 minut. Odvisno od zrelosti sadja. Kuhamo ( vmes mešamo!) toliko časa, da se sadje razpusti in izginejo vse penice.

Nato odstavimo s štedilnika in skozi gosto cedilo s pomočjo lija precedimo v steklenice, ki smo jih pred tem toplotno obdelali (sama jih splaknem pod zelo vročo vodo – krop).

Sadni sirup v steklenice nalijemo skoraj čisto do vrha. Tako, preprečimo, da bi nam zrak v steklenici pokvaril sirup.

sadni-sirup-ribez-malina (9)

Po tem, ko bomo precedili sirup v steklenice, nam bodo od sadja ostale le pečke. Te zavržemo.

Od jagodičevja ne ostane praktično nič.
Od jagodičevja ne ostane praktično nič.

Steklenice s sadnim sirupom dobro zapremo in jih postavimo na mirno mesto, kjer nam ne bodo v napoto in jih pokrijemo z brisačo ali odejo. Pustimo cca. 3-5 dni, da se počasi ohlaja in tako počiva.

Nato sirup shranimo v temen, hladen prostor, najbolje klet.

Sirup po okusu redčimo z vodo. Ljubitelji mehurčkov, pa lahko dodate del vode, del pa mineralne vode z mehurčki ali pa navadno vodo v celoti zamenjate z mineralno vodo z mehurčki.

sadni-sirup-ribez-malina (15)

Po odprtju sirup, v zaprti steklenici, hranimo v hladilniku.

Opomba
Namesto kombinacije ribez – malina, lahko uporabite le ribez. Ali pa le maline. Prav tako lahko menjate razmerje med ribezom in malinami. Poskusite tudi s katerim drugim jagodičevjem (jagode, borovnice). Če želite, lahko dodate tudi meliso ali meto.

Pa na zdravje! Osvežite se!

 

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor