Domač jabolčni sok
Print Friendly, PDF & Email

Domač jabolčni sok najraje pripravim iz prvih jabolk sezone, ki so zrela že pozno poleti in kaj hitro zgnijejo, če jih ne pojemo ali kako drugače porabimo. Domač jabolčni sok je okusen in hitro pripravljen (še največ časa vzame lupljenje, ki pa tudi ni obvezno, če imamo ne škropljena jabolka in nas drobceni koščki olupkov ne zmotijo), lahko pijemo takšnega, ali pa ga še dodatno razredčimo z vodo.

Domač jabolčni sok

Pripomočki za jabolčni sok

  • večji lonec za kuhanje (10 l ali več)
  • palični mešalnik
  • merilnik tekočin
  • poljubno velike steklenice z zamaški, ki dobro tesnijo

Sestavine za jabolčni sok

Za okoli 9 l jabolčnega soka:

  • 2 kg očiščenih in olupljenih jabolk
  • 8 l vode
  • 20 g citronske kisline
  • 300 g sladkorja (ali po okusu glede na kislost/sladkost uporabljenih jabolk)

Priprava jabolčnega soka

Najprej olupimo jabolka in ostanimo pečke ter mušice. Jabolka lahko dajemo kar direktno v lonec za kuhanje (cca. 5 l oziroma primerno velik za takšno količino jabolk) in jih zalijemo z 2 litroma vode, toliko, da so jabolka pokrita z vodo. Vse skupaj postavimo na štedilnik in segrevamo do vretja, ko zavre, kuhamo približno 10-15 minut, da se jabolka zmehčajo. Kuhamo v pokriti posodi. Kuhana jabolka s paličnim mešalnikom dobro spasiramo skupaj z vodo, v kateri so se jabolka kuhala. Pustimo ob strani.

Domač jabolčni sok

Medtem, ko se jabolka kuhajo, že lahko v drug, večji lonec (10 l ali več) odmerimo 6 litrov vode in dodamo citronsko kislino ter sladkor. Med mešanjem segrevamo, da se sladkor stopi. Ko sladka voda zavre, vanjo vlijemo spasirana jabolka, ponovno segrejemo, da zavre in pokuhamo še za nekaj minutk.

Domač jabolčni sok

Jabolčni sok je kuhan in zato ga s pomočjo lija in zajemalke prelijemo v čiste in suhe steklenice. Polnimo skoraj do vrha. Napolnjene steklenice zapremo s pokrovčki, ki dobro tesnijo in jih postavimo na mesto, kjer nam ne bodo na poti, jih pokrijemo z odejo ali brisačo in pustimo, da se počasi ohlajajo.

Domač jabolčni sok

Ohlajene steklenice z domačim jabolčnim sokom shranimo v suhem, temnem prostoru. Takšen sok je uporaben vsaj eno leto. Po odprtju sok popijemo v nekaj dneh, hranjenje v hladilniku ni potrebno (lahko pa tudi).

Domač jabolčni sok

Uživajte v okusu jabolk, ujetih v okusen domač sok.

Domač jabolčni sok

Ljubitelji domače ozimnice, poskusite tudi:

ter

Na zdravje!

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 3.8]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor