Domač jabolčni sok
Domač jabolčni sok najraje pripravim iz prvih jabolk sezone, ki so zrela že pozno poleti in kaj hitro zgnijejo, če jih ne pojemo ali kako drugače porabimo. Domač jabolčni sok je okusen in hitro pripravljen (še največ časa vzame lupljenje, ki pa tudi ni obvezno, če imamo ne škropljena jabolka in nas drobceni koščki olupkov ne zmotijo), lahko pijemo takšnega, ali pa ga še dodatno razredčimo z vodo.
Pripomočki za jabolčni sok
- večji lonec za kuhanje (10 l ali več)
- palični mešalnik
- merilnik tekočin
- poljubno velike steklenice z zamaški, ki dobro tesnijo
Sestavine za jabolčni sok
Za okoli 9 l jabolčnega soka:
- 2 kg očiščenih in olupljenih jabolk
- 8 l vode
- 20 g citronske kisline
- 300 g sladkorja (ali po okusu glede na kislost/sladkost uporabljenih jabolk)
Priprava jabolčnega soka
Najprej olupimo jabolka in ostanimo pečke ter mušice. Jabolka lahko dajemo kar direktno v lonec za kuhanje (cca. 5 l oziroma primerno velik za takšno količino jabolk) in jih zalijemo z 2 litroma vode, toliko, da so jabolka pokrita z vodo. Vse skupaj postavimo na štedilnik in segrevamo do vretja, ko zavre, kuhamo približno 10-15 minut, da se jabolka zmehčajo. Kuhamo v pokriti posodi. Kuhana jabolka s paličnim mešalnikom dobro spasiramo skupaj z vodo, v kateri so se jabolka kuhala. Pustimo ob strani.
Medtem, ko se jabolka kuhajo, že lahko v drug, večji lonec (10 l ali več) odmerimo 6 litrov vode in dodamo citronsko kislino ter sladkor. Med mešanjem segrevamo, da se sladkor stopi. Ko sladka voda zavre, vanjo vlijemo spasirana jabolka, ponovno segrejemo, da zavre in pokuhamo še za nekaj minutk.
Jabolčni sok je kuhan in zato ga s pomočjo lija in zajemalke prelijemo v čiste in suhe steklenice. Polnimo skoraj do vrha. Napolnjene steklenice zapremo s pokrovčki, ki dobro tesnijo in jih postavimo na mesto, kjer nam ne bodo na poti, jih pokrijemo z odejo ali brisačo in pustimo, da se počasi ohlajajo.
Ohlajene steklenice z domačim jabolčnim sokom shranimo v suhem, temnem prostoru. Takšen sok je uporaben vsaj eno leto. Po odprtju sok popijemo v nekaj dneh, hranjenje v hladilniku ni potrebno (lahko pa tudi).
Uživajte v okusu jabolk, ujetih v okusen domač sok.
Ljubitelji domače ozimnice, poskusite tudi:
ter
Na zdravje!